用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德望校車服務已改善, 問題已解決..
樓主: YuChing0731
go

德望校車服務已改善, 問題已解決.. [複製鏈接]

以下是PTA向我的回覆:

"Your message has been passed to School Bus Mr. Cheung. He awares of the current situation.  He explained because the school time has a bit of conflict with the kindergarden school time. The delay impact to all the buses. However, the situation shall be improved when the school resume 3:00pm school time. They will also check out the bus condition for improvement.

If you have any comments, you may contact Mr. Cheung."

唉!咁"行"嘅答案, 連佢地(PTA)都冇去了解真實嘅情況, 感覺真無奈... , 唔通真係要我哋家長同學生要"自強不息", 唔好好似伯伯咁, 病到接唔到小朋友/返唔到學...

叫我聯絡噃校巴公司負責人, 當時已經同佢吵到"不歡而散", 先至要搵PTA幫忙, 再搵佢撩交嗌咩     

大家又睇吓全日後校巴公司有冇改善 :( :(

囡囡話今日19號校車多咗個站,但又講唔出多咗邊個站, 已經遲嫁啦, 仲要加多個站, 佢哋有沒有問題?

TKO廣場我想比5A最多清水灣果度比我地
早放時5a個保姆好鬼遲!葉太(10)當然冇仲好早走
我們個死人司機每日都遲黎你吾好下世都吾好黎??!!
原帖由 Wallwini 於 10-9-20 20:56 發表
囡囡話今日19號校車多咗個站,但又講唔出多咗邊個站, 已經遲嫁啦, 仲要加多個站, 佢哋有沒有問題?

加咗井顏樹cut咗砰石呀!不夠人數
原帖由 YuChing0731 於 10-9-20 11:10 發表

"Your message has been passed to School Bus Mr. Cheung. He awares of the current situation.  He explained because the school time has a bit of conflict with the kindergarden scho ...

咁多英文姐係点呀?pta比咩我地呀

我已經同PTA主席反映校車公司並沒有實質改善服務, 同時向他表示我已經在此開了有關討論題目, 希望他能有時間上來看一看我們的苦況, 故請家長及學生盡量提出實際情況及表達意見        

回復 1# YuChing0731 的帖子

有一個方法,請各位參考一下.

毎日詳細記錄校車公司邊條線,邊日,詳問題(e.g超載,遲幾耐,早走,飛車.....)
呢份記錄每兩星期或毎月比校車公司,學校,PTA參考.或請學校擺上校網供其他家長瀏覽.

有左呢份記錄,有改善或變本加厲一目了然.
雖然學校同校車公司簽了約,但若從記錄中顯示校車公司違背了服務承諾又死性不改,冇乜理由唔揾個間呀嘛?
無知是福

但是如果學校覺得無問題呢??  我上星期五到過學校開家長會, 有無家長個日都有去?  咁你就知道學校點講, 完全無講到校車的問題和不對, 只是話我地家長只懂投訴, 鬧保母ee, 無耐性等等, 只是叫我地體諒及比時間佢地, 話小朋友排隊上車要幾耐幾耐, 但無提過校車及保母遲接佢地, 咁以前都係咁駕啦!  佢地可能等到真正開學後, 唔駛接幼稚園, 到時佢地咪同你地講遲到問題已經解決, 而到我地星期五返半日時, 問題叉再出現, 校車新舊我覺得佢地邊會改, 比咁多錢換駕車, 簡直無可能, 如果咁有良心就唔會令到我地小朋友係操場裡企咁耐同繞咁多路啦!  真無奈, 學校偏幫.

回復 66# Schoolbus26 的帖子

我想知道當晚邊個同你哋講有關校車服務問題嘅事 , 我星期四晚去, 但並沒有提及校車事宜, 當晚想搵PTA主席再同佢講, 不過D老師話佢冇嚟到

回復 1# Schoolbus26 的帖子

張份記錄cc埋比教育署,尋求協助.
或一家長一簽名,要求轉公司.
無知是福

今日番學吾知佢邊度出事,司機話就話係新,睇住我地番學兩日,行錯路兩次?!兩次!!!之後變咗25分番到,点知又塞車!30分都番吾倒去!!!遲到呀媽都認吾得我地!!!miss咗茵怡去咗怡心u番去,接完二期turn右變左,過兩個燈位又u番個去,我在場條氣都好熱咩事呀呃????!!!

個司機上星期跟咗幾日車都行錯路, 以前打風落雨都會駛入新都城一期停車場, 星期一竟然話老板唔俾, 又話慳時間, 可見司機沒有體諒小朋友, 又其實司機要慳時間俾佢兜路.

諗諗吓個司機應該係新, 如果做開司機跟幾日車沒理由行錯路, 點解我的寶貝會遇上這個司機?????

原帖由 小柔2010 於 10-9-21 22:33 發表
今日番學吾知佢邊度出事,司機話就話係新,睇住我地番學兩日,行錯路兩次?!兩次!!!之後變咗25分番到,点知又塞車!30分都番吾倒去!!!遲到呀媽都認吾得我地!!!miss咗茵怡去咗怡心u番去,接完二期turn ...

[點解成日換司機, 保母, 路線, 但又不會通知家長呢?]

咁嘅校巴公司, 點會咁有責任感去通知家長任何嘢呀 , 由於經常轉司機同保母, 佢哋唔熟悉d路線同小朋友, 時間只會delay不會早, 我今天致電給學校, 學校竟答覆表示由於d家長經常鬧(甚至用粗口)d保母, 所以d保母頂唔順要轉線, 嘩!究竟學校有冇查清楚, 淨係聽校巴公司講, 我只知道開學頭兩天因為delay太耐, 引致家長不滿, 有些家長難免會語氣稍重一點跟司機同保母理論, 但決不會講粗口, 校巴公司咁嘅藉口學校都信, 唉

不過個女同我講, 由於轉了司機, 冇以前個揸得咁慢(真係仲慢過關叔好多呀!), 今日出奇的早了10分鐘回家

原帖由 Loihei 於 10-9-22 14:15 發表
[點解成日換司機, 保母, 路線, 但又不會通知家長呢?]

保母換兩次,司機都換兩次,司機咩名又吾講,保姆第三個先有講!

校車服務不[一般]的差仍可繼續營運, 又有校方的policy多方面[配合], 我都認同內情天知地知ICAC唔知.

我己經同PTA斟緊, 希望佢地同校巴公司講,要求重組19號路線, 將"將軍澳廣場"納入5A線, 並將5A線內如水邊村, 大埔仔村等可納入19號線, 咁樣2條線都無須再兜路, 可以慳回噃唔少時間, 其實個女同我講將軍澳廣場D同學都想坐5A架車, 因為架車比較新D, 又早D離開學校, 不過, 就因為係咁, 冇學生想轉嚟坐架又殘又舊又慢嘅車, 學校係咪應該比D咁嘅車優先離開學校呢.....

原帖由 YuChing0731 於 10-9-25 15:24 發表
我己經同PTA斟緊, 希望佢地同校巴公司講,要求重組19號路線, 將"將軍澳廣場"納入5A線, 並將5A線內如水邊村, 大埔仔村等可納入19號線, 咁樣2條線都無須再兜路, 可以慳回噃唔少時間, 其實個女同我講將軍澳廣場D同學都想 ...

上星期五, 亞囡回報話褓母話5A行車路線過長, 所以 cut 咗科大個站, 希望小朋放學可以早些回家喎.

另點解將廣同學唔納入5A車呢個問題, 我估可能係架車根本就唔夠位. 因為淨係維景已經十幾廿人了.

其實開學到今天各位仲有能耐同PTA & 校巴周旋, 在下真是十分拜服.  仲好多謝你們繼續為小朋友爭取, 自己又要返工又要湊囡, 真係一萬個忙啦! 所以無辦法都要無奈接受.  不過10月尾就有評估啦! 大家記得要收拾心情幫囡囡預備了.

The problem shall be resumed when kg pm class has party or primary section teachers' meeting.

原帖由 YuChing0731 於 10-9-20 11:10 發表

"Your message has been passed to School Bus Mr. Cheung. He awares of the current situation.  He explained because the school time has a bit of conflict with the kindergarden school time. The delay impact to all the buses. However, the situation shall be improved when the school resume 3:00pm school time. They will also check out the bus condition for improvement.

If you have any comments, you may contact Mr. Cheung."
~easybring~

尋日朝真係俾個校車司機嚇親, 褓母點算上車人數時發現仲有一人未到, 於是決定等多一陣.

個司機平日會駛埋慢線至停車俾學生上車, 但停車既位置都好差勁, 因為慢線每朝都有一部的士停係度等客 (我諗係長期有客 book 左), 咁個校車司機唯有將架車停係架的士前面, 但果個位係貼住一條扶手欄杆, d 學生日日上車都要穿過條欄杆與的士之間的狹窄空隙至上到車.

尋日個司機唔知攪乜, d 學生上左車後褓母話佢知仲有一個未到佢就 "倒車" ,  但阿司機叔叔唔係將部車駛埋一邊等, 而係非常 "大安旨意" 咁停係三條行車線中間 (即係中線), 仲要係對正第一期停車場出入口位置, 我同在場既家長真係睇到 O 晒咀, 隨後到達既其他學校校車/褓母車狂 "嚮安" 催佢唔好阻住晒, 攪到在場一位家長破口大罵佢先至開車, 到厎今年我地呢條 19 號線發生乜野事? 點解咁黑仔既呢 ???????????
穎晴媽咪

仲有 .... 尋日另一位家長話我知, 佢去學校接女時, 睇到響接我地19號車 (返 tko) 既小朋友之前, 架車仍然係先落一轉坪石, 差不多每日都係 3:20pm 係坪石放低班學生先折返學校接 tko線既學生上車, 因此絕對可以清楚知道, 我地日日都咁遲至放到學既原因喇!
穎晴媽咪

所以各位家長不應再忍氣吞聲, 為了小朋友健康和安全著想, 應積極同校方反映, 唔係等到出咗事先嚟後悔, 我唔怕做"爛頭卒", 只係想討回公道, 唔合理就要出聲, 咁嘅服務你交費時你條氣都會唔順, 我己經預咗PTA幫唔到忙, 準備寫信比SISTER, 再唔得就去信教育局局長或立法會議員
‹ 上一主題|下一主題