用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德望校車服務已改善, 問題已解決..
樓主: YuChing0731
go

德望校車服務已改善, 問題已解決.. [複製鏈接]

回覆 39# Schoolbus26 的文章

所以我唔會叫d交通警係放學查, 而係返學係學校門外恭侯, 斷估司機唔會咁離譜中途放低d小朋友, 到是人贓俱獲, 學校唔理都唔得! (如果唔理唔止投訴ICAC, 仲要搵教育局局長呀 )

關於超載, 我見我女校車通告有寫, 但我唔記得話幾多歲以下, 3名小童當兩人計, 運輸處批准. 我當時覺得奇怪, 你地校車真係咁做??

好似法例係1.1米以下小童3個當2個,但唔明學校點解可以接受,不如個個交2/3車費又得唔得?

原帖由 AAma 於 10-9-14 17:20 發表
關於超載, 我見我女校車通告有寫, 但我唔記得話幾多歲以下, 3名小童當兩人計, 運輸處批准. 我當時覺得奇怪, 你地校車真係咁做??
無知是福

以下資料來自運輸署:

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_2500/2010_guidelines_drivers_c.pdf

學童乘搭學生服務車輛的
安全指引 - 供司機遵守
(1) 每名乘客應獲分配一個座位。乘客必須坐在結構穩妥並牢置在車身的座位, 否則將不獲准乘搭該車輛。
司機應確保其車輛所接載的乘客,不會超過法例規定的乘客座位數目。每名乘客均需要計算; 雖然現時法例容許每3名3歲或以上而身高不超過1.3米的兒童,可作2人計算,惟有關安排必須先獲得學校或家長/ 監護人同意。

學童乘搭學生服務車輛的
安全指引 - 供學校遵守
(1) 每名學童應獲分配一個座位。乘客必須坐在結構穩妥並牢置在車身的座位, 否則將不獲准乘搭該車輛。
(11) 學校應確保車輛接載的乘客,不會超過法例規定的乘客座位數目。每名乘客均需要計算。然而, 每3名3歲或以上而身高不超過1.3米的兒童, 可作2人計算。

故此, 超載學校和司機都是違反安全指引

返學查, 我個女駕校車(15)是返學無超載, 放學超載, 我估係有些小朋友返學和放學是不同地方, 可能放學是去親戚家或去不同的補習社等等(呢個係我自己估), 我其實覺得如果校車無位, 是應該直接話比返放學去唔同路線的家長聽, 等佢地自己解決, 而唔係連慮車上幾十個小朋友的人生安全.

根本學車同學校就掛咗鈎,佢地一於投訴接受態度照舊
我都有類似的事件,就是校服:,校方服務叫做非常週到,一年有幾次賣校服,我冇買因為貴,我自已去昌X買(獅子石道),返到學校,學長話唔比着因深淺色問題,我致电學校話在校內訂,如事耆着咗1年,(學校近九龍城廣場女校)

我係幼稚園部家長, 暫時無聽聞有超戴. 不過校車公司態度惡劣, 一架大巴坐滿, 淨係得一個褓母, 小朋友落車時完全唔洗接送證, 因為褓母直頭係由得任何人自己上車搵返個小朋友. 校車早到無通知, 學校早放又無通知, 我小朋友先3歲, 開學兩個星期已經有兩次因為校車早到唔通知而接唔到個女, 仲要小朋友挨肚餓坐個幾頭車河先接得到小朋友.

打返學校負責老師既態度係若無其事, 打比司機同褓母佢地講野就聲大+惡, 自己接送又返唔到工, 真係好無奈

既然有咁多家長指出有咁多問題,又吹唔漲! 又冇得轉,唔搭又唔得.

不如試下集体交車費,將所有車費交比學校,由學校發放,如校車公司違規則扣起佢一部份直至完全ok才發放.

如學校唔制,天知地知,你知我知,係ICAC唔知.
無知是福

開學至今, 日日都咁遲至番到屋企

我就日日打電話去學校同校車公司

打去學校佢都响電話回覆下... "初初係咁啦, 比D時間, 慢慢過一段時間會好D..."

打去校車公司頭果一兩日都响電話回覆下..."知道, 處理緊, 會改善..."  之後果幾日打去校車公司直頭連電話都唔接
飛去個唔知咩野電話, 然後長响無人聽直到斷線

唉, 今時今日, 咁既服務...

原帖由 brian61950 於 10-9-15 14:48 發表
既然有咁多家長指出有咁多問題,又吹唔漲! 又冇得轉,唔搭又唔得.

不如試下集体交車費,將所有車費交比學校,由學校發放,如校車公司違規則扣起佢一部份直至完全ok才發放.

如學校唔制,天知地知,你知我知,係ICAC唔知. ...

原帖由 yoyokaka 於 10-9-15 14:34 發表
我係幼稚園部家長, 暫時無聽聞有超戴. 不過校車公司態度惡劣, 一架大巴坐滿, 淨係得一個褓母, 小朋友落車時完全唔洗接送證, 因為褓母直頭係由得任何人自己上車搵返個小朋友. 校車早到無通知, 學校早放又無通知, 我小 ...

我哋小學部仲話可以搵PTA投訴同跟進(雖然主席到依家都未覆我) , 咁幼稚園部仲可以去邊投訴呀

原帖由 YuChing0731 於 10-9-15 19:29 發表

我哋小學部仲話可以搵PTA投訴同跟進(雖然主席到依家都未覆我) , 咁幼稚園部仲可以去邊投訴呀

我地有位"總務"跟校車d野, 不過搵到佢, 佢講既野就好似另一位家長講咁初初係咁啦"校車呀嘛, 比D時間, 慢慢過一段時間會好D..."咁我仲可以點?

司機態度真係好差, 打黎就惡聲惡氣, 好無耐性咁講"喂, 你地點架, 有無人接女架", 架車今日12:05左右就到站, 應該係早放先會咁早, 又無人出聲, 總之就係一肚氣

真系"等"你們的囡囡担心, 校車服務甘差, 學校又愛理不理, 真系好似"一入豪門深似海的感覺", 唔通這就是名校的慣常做法, 希望學校認真處理, 免得囡囡受苦. 事情早日能解決.

原帖由 yoyokaka 於 10-9-16 00:32 發表

我地有位"總務"跟校車d野, 不過搵到佢, 佢講既野就好似另一位家長講咁初初係咁啦"校車呀嘛, 比D時間, 慢慢過一段時間會好D..."咁我仲可以點?

司機態度真係好差, 打黎就惡聲惡氣, 好無耐性咁講"喂, 你地點架, 有無 ...

昨日我囡囡坐19號校車坐到成身汗, 下星期仲要會在學校食飯, 帶多兩個膠袋俾佢嘔.....唉

在下19號校車學生,以為行走回清水灣道一天都光了,怎知道還是要先接tko廣場,走到那個工業村堆田區入口,花了久時間...所以跟行走砰石差不多...= =在下坐太平門(三人位)

今日個女同我講, 話校車公司今日換咗一架無以前咁"殘"嘅車(不過, 都係殘過舊年個架), 冷氣已經好咗, 好似有d改善, 路線已經改咗唔行隧道, 不過就"兜"咗去近工業邨條路去將軍澳廣場放低幾個學生才去寶林區, 結果時間冇快到, 我女兒依舊要差不多二時半才回到家

校車公司根本冇解決到實際問題, 下個星期我唸都會叫埋個女帶個膠袋, 攞唔切出嚟惟有"嘔"落架車到    
今晚在學校搵唔到PTA主席, 惟有再將情況e給他, 要求校巴公司改善, (其實都唔明點解將軍澳廣場唔納入5A線, 因成條19號線除咗將軍澳廣場全都屬寶林區), 如果唔理嘅話我會發動寶林區30幾位家長拒絕將10月份車費直接交予校巴公司, 而是將支票交給學校(因唔交車費校巴公司有權拒載        ), 待有改善才交回給校巴公司     

井顏樹的同學都開始不滿,他跟我們說你們每天都等這麼久的嗎?須知19號校車不夠人數井顏樹被接過我們校車井顏樹可憐!

原帖由 小柔2010 於 10-9-16 22:22 發表
井顏樹的同學都開始不滿,他跟我們說你們每天都等這麼久的嗎?須知19號校車不夠人數井顏樹被接過我們校車井顏樹可憐!

點解井欄樹的同學不滿呢   可否說明

原帖由 YuChing0731 於 10-9-16 22:34 發表

點解井欄樹的同學不滿呢   可否說明

井欄樹放學一向在1時20分就能夠上車,我們40分上車等5分鐘才能夠開車抱怨都來得及啦~

原帖由 小柔2010 於 10-9-17 22:03 發表

井欄樹放學一向在1時20分就能夠上車,我們40分上車等5分鐘才能夠開車抱怨都來得及啦~

我女兒話19號車大約在1時30分離開學校, 咁究竟係30分定40分離開學校呢 , 仲有你又知唔知道10號車同5A車離昭開學校的時間呢

原帖由 YuChing0731 於 10-9-17 23:24 發表

我女兒話19號車大約在1時30分離開學校, 咁究竟係30分定40分離開學校呢 , 仲有你又知唔知道10號車同5A車離昭開學校的時間呢

囡囡話5A 和10號車要等到差不多1:45 - 1:50分褓母才急急跑回安排小朋友上車, 難怪由開學至今都由原訂1:32分抵達家門, 在全無通知下變成 2:30分才抵達. 作為家長 / 接放學的姐姐亦不敢遲落樓, 因為唔知校車方面要適應到幾時, 萬一接唔到小朋友就煩咯 .  

其實校車公司的安排真係要好好檢討.  今年天氣咁熱, 要小朋友捱餓等45分鐘才上車太離譜了.

記得開學初期, 有位伯伯在校車站等接孫囡, 點知由1:30等到2:15都未見校車回來, 加上等車位置是無得遮頭的. 當時一眾媽咪及姐姐都已全身濕透, 天氣又熱又焗, 不過大家都唔敢行開, 又唔知校車點解遲, 又唔敢行開, 後生仔囡都仲頂得住, 可憐那位老人家曬到暈咗! 最尾老人家的孫囡由屋苑其他太太接回, 老人家點樣就唔知啦, 因為自從出事嗰日都未見過伯伯再出現, 希望伯伯平安無事, 希望學校、校車公司可以相量下改善方法,唔通要搞出人命至開心咩
‹ 上一主題|下一主題