用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點解一定要讀AM Class?
go

點解一定要讀AM Class? [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章

我報KG時亦講明只讀am
因為小兒本身早睡早起, 有午睡習慣, 唔瞓會發癲(坐唔定, hyperactive)
親子時間係: daddy送仔返學, 我放工之後 (我好自私, 唔想同佢玩咁耐至瞓, 咁我會唔夠時間休息, 佢幾夜瞓都好, 第二朝7點幾就會醒)

其實都有啲人會揀下午班! 最緊要睇下小朋友既精神壯態及作息時間。 如果小朋友比較遲睡, 可能返下午班會好少少。

無所謂啦, 各有所需~
我女女都係讀下午班, 我都有諗過需唔需要轉am, 但考慮後都係唔轉, 因為女女已經習慣左唔需要午睡啦, 而且親子時間較多, 當然可能時間無返上午班噤好洗

原帖由 luilui007 於 10-9-7 01:21 發表
無所謂啦, 各有所需~
我女女都係讀下午班, 我都有諗過需唔需要轉am, 但考慮後都係唔轉, 因為女女已經習慣左唔需要午睡啦, 而且親子時間較多, 當然可能時間無返上午班噤好洗 ...

其實我都覺得番下午班可以多好多親子時間,
不過又點安排佢午睡呢?
5點-7點訓覺?

原帖由 cincin_ko 於 10-9-6 18:26 發表
新手媽媽, 剛為bb找Nursery, 但係好多人要爭am class 學位, 請問什麼原因?

我估:
1) 係咪想小朋友有早睡早起習慣?
2) 係咪想下午有時間學興趣班?
3) 係咪想第時讀小學會容易適應? 小學係咪多數全日制??
4) 係咪小朋 ...

My son is now studying in PM session of PN class.  Very hot to go to school in the afternoon.  

But then, if your BB is used to wake up late, it is good to choose PM class.

1+4,充分的睡眠對小朋友的腦仔好重要

除非可直升心儀kg, 個人覺得nursey(幼兒園)近屋企好d

個人覺得因人而異 (睇下家庭生活習慣, 小朋友係早起/遲起型, 要唔要午覺) 不過我見過有家長覺得讀AM 係叻的, 唔知點解.
我個人經驗係, 小朋友第一年返學, 返下午有好處. 我大囝K1返下午, 時間好鬆動, 可以九點先起, 食完早餐仲可以落公園玩陣, 呼吸下新鮮空氣. 另外我可以有時間TRAIN 佢自理, 食野慢O的就慢的, 無所謂, 慢慢要佢著衫著鞋執書包, 自理能力都高的. 今年因為要就哥哥一同上學, 所以迫住弟弟要返上午班, 好明顯感受到朝早始終太趕, 要佢自己學做都無咁多時間, 而且始終個小朋友半睡半醒, 做野都慢三拍.
俾我簡, 我都會先選PM, 等TRAIN 好O的返學的自理程序

我都會首選 am, 因為小朋友有午睡習慣.  我女夜晚 10:30 瞓, 朝早 7:45 起身, 都有三個鐘親子時間, 而我又可以送埋佢上校車先返工.  不過細佬出年讀 n1 會報 pm, 因為家姐 k3 係 pm 的, 家姐可以 train 佢唔瞓晏覺, 但細佬唔夠瞓就會有眼袋, 朝早又未必夠時間比佢瞓多轉.  同埋十二點幾等校車, 真係好曬架.

我都覺得因人而異, 好睇小朋友睡眠習慣同家校距離, 我b早睡早起有下午nap既習慣, 番學好近, 但心儀學校派到pm班都要嘗試習慣.

totally agreed with "Pamelaywy". my son was in PM at K1 , he no need to wake up so early.
he woke up at around 9:30am, had milk and breakfast, did exercise book, read books, had lunch @11:30 by himself, 12:00pm brush teeth, change uniform, went out @ 12:20pm, got-on the school bus @ 12:30pm

我要返工,讀上午班.我可以送佢上校車,同埋自己跟一跟,佢校服,school bag,好似放心d,姐姐有時好求其

原帖由 cincin_ko 於 10-9-6 18:26 發表
新手媽媽, 剛為bb找Nursery, 但係好多人要爭am class 學位, 請問什麼原因?

我估:
1) 係咪想小朋友有早睡早起習慣?
2) 係咪想下午有時間學興趣班?
3) 係咪想第時讀小學會容易適應? 小學係咪多數全日制??
4) 係咪小朋 ...

我個小朋友N班返上午,因為佢好早就起身(早上5、6點),起身後好多時間食早餐,玩一陣先返學。下午放學返屋企就食午飯,然後瞓三個鐘午覺。
而家就要返下午K1,初時啲時間亂晒,我唯有調較佢遲啲瞓,(之前八、九點就瞓),而家就九點幾十點先瞓。放學返嚟就5點瞓,7點到起身食晚飯。
返下午有下午好,起碼放假我都可以瞓晏一點,唔駛日日六點鐘起身就要陪佢玩!

簽名被屏蔽

睇黎番pm好似好處都幾多噃!
我諗個個人都要爭番am多數都係父母可以番工前湊仔女番學,又可以下午nap。

但對於我係全職媽媽,
加上仔仔由4個月大開始都未試過7-8點就起身架,
佢如果10點訓著,
第二朝都要訓到成9點-9:30先起身,
起身仲要喺張床到同我碌一大輪先起身食奶。
另外,我家西斜,下午2-5簡直似火爐,咁仔仔下午去番學,的確可以避開個火爐,慳番d冷氣費,環保d,
好似大人夏天放假其實慘過番工,
熱到c!

我諗pm班應該適合我地多d

之前,  我個女N1返上午,
但佢冇十點都唔肯目訓
因為我同爸爸多數夜放工,  夜返屋企,
我地返0黎又想同佢傾0下偈,
所以佢好少早目訓.
結果第二朝又唔肯起身,  冬天仲更加慘!
而家K1返下午,  雖然唔駛佢早起,
不過冇得目訓晏覺,  
之前學緊0既興趣班亦返唔倒喇!
而且食飯又要食快D(都好,  佢平時一餐飯食
一個鐘,  訓練佢快D)
以前我返晏果日都會起身送佢返學,
而家就可以目訓晏D.(←對我0既好處)
起初入唔到K1上午班我都好擔心,
但阿女而家間學校,K2返上午,K3返下午,
所以轉唔到上午都冇所謂啦!
不過我都認為返上午班好D, 時間好用D.   
我而家都未諗好佢個作息時間表,
唯有順其自然啦!

I don't want to wake her up so early.. at an age of 2 when N1 ~ should enjoy the free life... but then at school she'll be very sleepy and after school on the way home the maid has to hold her to sleep.. so... hard to choose.
‹ 上一主題|下一主題