用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

想問下大家知唔知道學校的中史科的教學語言係廣東話還是普通話?

引用:本人的女兒,+已第一次和第二次面試,+但仍未

原帖由 Sandy533978 於 15-03-15 發表
本人的女兒, 已第一次和第二次面試, 但仍未收到信, 但剛看完以上的對話, 原來要再遞紙申請嗎? 那次打去又沒 ...
我女的同學都係岩岩呢次收取錄信,佢都係第一次公開投考時入紙申請,所以並唔係再入紙申請,下星期呢批最後註冊,可能會再出新一批取錄,看看到時有沒有

dorismama 發表於 15-3-16 06:45
你囡的同學是否keep住有後補資料如成績表和證書等,如有反映成績進步,這有助後補學位

...

甘我又唔係好清楚有無再補其他成績,但學校考試就應該無更新,
因面試日已考第二次呈分,現在三月份才考第三次試.

malam 發表於 15-3-16 20:42
上星期五晚中四選科家長會,林校長話去年DSE有2位學生升讀中大醫科。其中一個仲直入第2年,非常利害。

...
malam

請問中四選科是否按考試成績名次來優先選科?

malam 發表於 15-4-1 12:40
而家咁早就開bridging, 以前暑假至搞。

暑假應該會有另外的bridging course,
之前簡介會都講過每年五月開始有英文的Bridging course,
好讓學生早d適應英文教學.

onjumbo 發表於 15-9-4 12:40
我囝話都好多同學帶手機回校.
他勁期待9月18日派ipad.
可以帶手機,但唔可以展示出來,(包括學校門口)上次聽講座,我的理解係甘

onjumbo 發表於 15-9-4 12:45
請問"學生學籍編號" 你地知唔知係咩no.
唔知 eclass 有無通告發放左?  想登入又唔知 "學籍編號":q ...
上次分班LIST有個學籍編號係隔離,之後再入你小朋友的身份証編號做密碼就可以

cc_0913 發表於 17-7-14 13:24
大家好!
今天回校註册了、取了書単及校服訂購単。。。。。
有幾個問題希望各位師兄師姐家長幫忙解答:
大家好!
今天回校註册了、取了書単及校服訂購単。。。。。
有幾個問題希望各位師兄師姐家長幫忙解答:
1)書単上所有的書、必須全部購買?(係)
2)校服方面、哪間比較好?維X利or天X(維X利都可以, 天X 是新的, 今年才轉)
3)自動轉賬方面、是否一定要中國銀行?有家長用恆生銀行或其他嗎?(不清楚)
4)我們是乗MTR到觀塘再轉22M小巴。請問正常返學時間、幾点到小巴站才不會遲到呢?
(之前聽過老師講, 小巴7:30後會好多人搭,所以建議7:30前上車)
麻煩大家解答一下!謝謝~

‹ 上一主題|下一主題