用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2010 - 2011 小五 Chat Room
樓主: Derdad
go

2010 - 2011 小五 Chat Room [複製鏈接]

謝謝你的資料! 希望囝囝比心機去考!

三級跳個學生,真係好利害! 好佩服佢, 相信一定比咗好多心落機去........

原帖由 Derdad 於 11-5-18 16:54 發表

七月十二日上午考"中一編班試"喎(上午九時應考數學科,十時二十分應考英文科,十一時四十分應考中文科,中、英文科各設聆聽及讀寫兩部分,三個測驗科目的考試時限均為五十分鐘。),今年SJC精英班唔知會擺喺1D定1E班呢? 妳個 ...

醒目開學勳章

我個仔話呢次考試程度全部偏淺!

佢冇乜幾可咁樣講過(對上一次講係喺三年班上學期),唔知係咪俾上年嘅五年班投訴過,所唔敢出到咁深呢?

大家嘅囝囝有冇其他評語呢?
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

原帖由 Derdad 於 11-6-16 00:14 發表
我個仔話呢次考試程度全部偏淺!

佢冇乜幾可咁樣講過(對上一次講係喺三年班上學期),唔知係咪俾上年嘅五年班投訴過,所唔敢出到咁深呢?

大家嘅囝囝有冇其他評語呢? ...

有呀!英文篇comprehension 是earthquake, 文章深但問題淺。 Grammar 幾分一個topic, Cloze 6 個 其中有兩個出番idiom嘅生字, 即係送2 分,idiom又有得揀,relative clause 第一題難啲但每個用一次,於是又係送分preposition 跟足範圍,較難的adj/adverb 又無出( 讀到氣啲咳)。我估最麻煩是passive, 用文章形式又無tense 提供,佔10 分,另外riddles , tea-pot 好多人錯,the moon 又有人寫了the stars......其實除了comprehension, 差不多1 分1個答案,度度錯少少,加埋comprehension啲grammar 被扣分,都好容易得番8字頭。

Maths I 人人話淺,Math II 就較陰濕。

中英Dict 都淺。(範圍就鬼咁深)

醒目開學勳章

八十幾分?我都願囉!
我個仔話做完份英文卷,有十幾分鐘剩,check 埋卷都仲剩番十幾分鐘!都唔知佢對嚟做乜!

佢話剩得最少時間係Maths II,得五分幾鐘,但竟然發現 Section A 第四題以下全部垂直移咗位!(即第四題答案寫咗落第五題、第五題寫咗落第六題等)佢搏命改正後,再發現長題目有題要劃嘅圖錯咗,擦完再改嘅時候,老師已經叫「停筆」!佢僅僅劃埋最後一筆就 pens down,
咁凶險,都唔唔駛旨意有咩好結果囉!

Best wish,

醒目開學勳章

有冇媽咪出年揀下晝自己帶飯俾個仔?
Best wish,

請問有無媽咪可以出讓D五年班舊書比我呢?
如Reader, Maths 5A,5B and My Pals, 謝謝!

原帖由 Papabeibei 於 11-6-22 18:30 發表
請問有無媽咪可以出讓D五年班舊書比我呢?
如Reader, Maths 5A,5B and My Pals, 謝謝!

P.6 Maths 轉現代,最好打去精工問吓先 !

醒目開學勳章

原帖由 holokmom 於 11-6-24 21:11 發表

P.6 Maths 轉現代,最好打去精工問吓先 !

holokmom,

妳係指嚟緊九月嘅P.6?抑或剛畢業嘅P.6?
好在我冇買定P6嘅書啫!
Best wish,

回復 1# Derdad 的帖子

Dear Derdad,
我們剛畢業的P.6係用Longman Maths.

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-6-25 23:48 發表
Dear Derdad,
我們剛畢業的P.6係用Longman Maths.

Piglet_mamie ,

謝謝!
Best wish,

Dear parents,
Do you have any reading/story books available for elementary readers?  For sale / free giving is welcome, my kids are hungry for these......
If yes, pls pm to [email protected]
Many thanks.
Bree's Ma.

醒目開學勳章

今期《親子王》嘅「尋找隱世補習社」,大家唔知有冇睇過?
其中P.11有提及專補「聖若瑟」嘅聖利路…都幾搞笑。
Best wish,

回復 28# Derdad 的帖子

今年升9月, Maths 全校轉Modern!

醒目開學勳章

原帖由 holokmom 於 11-7-5 20:48 發表
今年升9月, Maths 全校轉Modern!

係呀!我前日有打過去精工確認過!

holokmom,
妳囝囝有冇去Outward Bound?
啲仔番嚟講到好凶險咁,第一日就個個都喊哂,又俾蜘蛛、蜜蜂咬,又跌到周身傷,佢哋又唔俾打電話向媽咪訴苦…聽到都心酸!
Best wish,

回復 1# Derdad 的帖子

我嗰仔舊年都有去,好辛苦,因為又冷又熱,又要落水玩,重要沖凍水涼......第二日就病咗,發高燒(105度),即刻接佢出來...

我覺得這是一個很好的經歷,要珍惜。

希望你們今年升6年級的小朋友,繼續努力、加油,取得好成績,明年順利入SJC

我個仔全個背脊都生晒熱痱!

原帖由 Derdad 於 11-7-5 21:05 發表

係呀!我前日有打過去精工確認過!

holokmom,
妳囝囝有冇去Outward Bound?
啲仔番嚟講到好凶險咁,第一日就個個都喊哂,又俾蜘蛛、蜜蜂咬,又跌到周身傷,佢哋又唔俾打電話向媽咪訴苦…聽到都心酸! ...

我囝P.3時自己報過,由於係細仔班,超好玩,撈海星,瞓網床,佢走時哭住話要再去。
接佢時只見佢啲眼白和牙齒,黑過黑人......黑咗3個月才轉色。
之前哥哥P.5無去,預計行山會很辛苦,所以轉咗去布吉。

回復 4# Derdad 的帖子

請問這個outward bound是否compulsory呢?  好似好恐怖咁??

醒目開學勳章

原帖由 sixcats 於 11-7-10 12:51 發表
請問這個outward bound是否compulsory呢?  好似好恐怖咁??

唔係,係optional 嘅。
咁恐怖,都只因為啲仔平時懶慣、嘆慣啫!小小苦都唔受得! :;pppp:
Best wish,

醒目開學勳章

唔知點解,出年個仔第一次考TSA,但書單上連一本TSA嘅中英數練習都冇 (上年六年級係咁依都有本中文TSA做吓)…
Best wish,
‹ 上一主題|下一主題