用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2010 - 2011 小五 Chat Room
go

2010 - 2011 小五 Chat Room [複製鏈接]

醒目開學勳章

五年班,唔知仲有冇媽咪報到呢?希望作仍可和妳哋交流吓呀仔係學校嘅苦與樂!

Derdad  ----------- 5C
臭豬豆
pooh 仔
ThanThan2000
adventure
funjj
plus00minus
colourpen
pmamylee

1    0    0    0
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

Hi Derdad,小兒其實今年升小二而矣, ,因我八卦好奇心重,所以每逢有媽咪有新的標題或回帖都先睹為快,因為也想向你們取取經呢!

Hi Derdad,
時間真快不經不覺已踏入第五年. 唔知啲仔會否再一次比我哋好多意想不到嘅事!

原帖由 Derdad 於 10-9-3 10:01 發表
五年班,唔知仲有冇媽咪報到呢?希望作仍可和妳哋交流吓呀仔係學校嘅苦與樂!

臭豬豆
pooh 仔  ---------- 5D
adventure
funjj
plus00minus
colourpen
pmamylee ...

各位多多指教:

臭豬豆
pooh 仔
adventure
funjj
plus00minus
colourpen
pmamylee
rachaelmama ------5B

醒目開學勳章

原帖由 pooh仔 於 10-9-4 00:15 發表
Hi Derdad,
時間真快不經不覺已踏入第五年. 唔知啲仔會否再一次比我哋好多意想不到嘅事!

最驚係獲獲新鮮獲獲金!
Best wish,

醒目開學勳章

回復 1# Derdad 的帖子

估唔到咁快就要分組做 Project…妳哋揀咗乜 energy?
Best wish,

醒目開學勳章

會唔會有媽咪博吓星五考唔到常識,而依家就即刻改溫其他科先呢?
Best wish,

醒目開學勳章

請問有冇囝囝已經開始做Energy Model Project呢?
Best wish,

醒目開學勳章

Our "artner" has not started the project yet !!
He just simply didn't want to discuss with us, nor his parents.
I think we need to finish the project by ourselves la.
Best wish,

回復 1# Derdad 的帖子

Derdad,

So I think you should understand why I had pm you in summer!

終於等到今日,大家可以鬆一鬆!但開始感受到五年級的無形壓力!

醒目開學勳章

原帖由 ThanThan2000 於 11-1-18 10:59 發表
終於等到今日,大家可以鬆一鬆!但開始感受到五年級的無形壓力!

啲分數番哂嚟,真係估唔到跌到咁「甘」!
好似英文科咁,跌到得八十幾分,但阿仔引述老師意話全級平均係六十幾分,所以佢話自己唔駛算低喎。

我好懷疑 係咪阿仔考差咗之後搵番嚟嘅藉口:全級平均分真係咁低嗎?有冇媽咪問到唔同嘅答案?

不過話時話,就咁睇佢哋啲分數,都唔知究竟係佢哋考得差定係份卷出得深。次次叫佢考完後同埋對答案時,抄低或記吓出過啲乜嘢題目,或者程答錯咗啲乜嘢,冇一次做到嘅…
Best wish,

我個仔英文今次都好低分,但亞仔話好多同學都80分以上,因為份卷比上次淺,
同時,中,常,science都好淺,所以大部份同學都考得好,
Derdad,你仔仔班的情況是否一樣?

醒目開學勳章

原帖由 ThanThan2000 於 11-1-24 09:16 發表
我個仔英文今次都好低分,但亞仔話好多同學都80分以上,因為份卷比上次淺,
同時,中,常,science都好淺,所以大部份同學都考得好,
Derdad,你仔仔班的情況是否一樣? ...

我想,"好多同學都80分以上" 都有兩面:係好多原先攞開九十幾嘅跌落去,定係由六、七十嘅升上o黎?

如果相信啲叻仔唔會無故到五年班先o黎玩退步嘅話,前者應該同份卷深咗有關。如果係後者,咁就係啲仔嘅努力,同可能係份卷淺咗嘞!

常識同Science都應該仲係keep 住偏淺,但中文方面,閱讀理解的確深咗,多咗Open Question 同埋答案唔係咁直接,作文都少咗七十幾分嘅同學。
Best wish,

醒目開學勳章

「五年級大考-詞語及成語範圍 」出咗啦!
快啲上Intranet 單撈啦!
Best wish,

原帖由 Derdad 於 11-5-16 21:11 發表

Derdad 你同仔仔都要加油努力, 衝上去呀!
預祝你仔仔考試順利, 科科都有(好的)驚喜

Derdad,
努力! Add oil! 祝你囝囝考到理想的成績!

原帖由 Derdad 於 11-5-16 21:11 發表

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-5-17 19:39 發表
Derdad,
努力! Add oil! 祝你囝囝考到理想的成績!

Gogocheung & Piglet_mamie,

多謝妳哋先啦。我都唔抱好大希望嘞,費事失望越大呀!

Piglet_mamie,
妳個仔係咪大半個身入咗SJC? 恭喜哂!
Best wish,

Derdad,

希望如此,應該佢有一隻腳踏入SJC,等7月放榜才真正知道。

一定要有信心! 多D鼓勵。亞囝個班有一個Band 3學生,在這一年半期間,成績跳到Band 1....... Add Oil! :loveliness: .

原帖由 Derdad 於 11-5-17 20:23 發表

Gogocheung & Piglet_mamie,

多謝妳哋先啦。我都唔抱好大希望嘞,費事失望越大呀!

Piglet_mamie,
妳個仔係咪大半個身入咗SJC? 恭喜哂! ...

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-5-18 12:29 發表
Derdad,

希望如此,應該佢有一隻腳踏入SJC,等7月放榜才真正知道。

一定要有信心! 多D鼓勵。亞囝個班有一個Band 3學生,在這一年半期間,成績跳到Band 1....... Add Oil! :loveliness: .

...

七月十二日上午考"中一編班試"喎(上午九時應考數學科,十時二十分應考英文科,十一時四十分應考中文科,中、英文科各設聆聽及讀寫兩部分,三個測驗科目的考試時限均為五十分鐘。),今年SJC精英班唔知會擺喺1D定1E班呢? 妳個仔都要俾心機考埋佢呀!

嘩!Band 3上到 Band 1… 佢係咪玩開田徑---三級跳?
Best wish,
‹ 上一主題|下一主題