用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 召集10-11 小一 1B班家長請進
go

召集10-11 小一 1B班家長請進 [複製鏈接]

Hi All

請問有冇1B班同學仔呀 ?? 入來傾下計丫
   0    0    0    0

Hi all,

大家好!我囡囡係1B同學仔,請多多指教

我想請問D workbook洗唔洗帶晒?定係帶1本就得喇?

回覆 1# yplcin 的文章

yplcin

你指邊一科既workbook呀??? 你可以睇返第一日有一張表寫左上課需用課本及物品架, 你跟住執就得架喇, 我前日同佢執完書包發覺執完之後個書包好重呀, 如果日日都係咁重都唔知點算喇 !!!!!

HI, 我仔仔都係1B班, 請多多交流. 我都覺得執完書後個書包好重.而且每科連埋WB帶, 每日都會好堅..我自己每日帶佢返學拎個書包都覺重, 更何況是小朋友....

原帖由 yanjacky 於 10-9-6 08:49 發表
yplcin

你指邊一科既workbook呀??? 你可以睇返第一日有一張表寫左上課需用課本及物品架, 你跟住執就得架喇, 我前日同佢執完書包發覺執完之後個書包好重呀, 如果日日都係咁重都唔知點算喇 !!!!! ...

Hi all,

請問 day 4 "writing II" 帶d咩返去?

學校網頁上唔到,阿仔D字寫得越醜樣(唔知寫咩)今日有咩功課做呀?有冇人可以幫幫我呀?Please~~

1.中文工作紙
2.中文書P.3&9
3.普通話抄讀次_ / V \ , _  / v  \
                     a a a a , o o o o
                     (下day3交)
4.成長列車P.4-5

不過唔知我個女有冇錯漏!

回覆 9# yplcin 的文章

超級多謝∼
你個女好叻∼

Hi

我想問下普通話炒讀5次係抄係邊呀?? 我問我個仔佢話唔知喎!!! thanks!!

原帖由 yplcin 於 10-9-8 21:55 發表
1.中文工作紙
2.中文書P.3&9
3.普通話抄讀次_ / V \ , _  / v  \
                     a a a a , o o o o
                     (下day3交)
4.成長列車P.4-5

不過唔知我個女有冇錯漏! ...

我朋友講書局有得買, 尼d薄, 專係可以寫普通話音

我個仔話炒係上, 但本薄要自己係出面買, 要有格仔果d....

原帖由 yanjacky 於 10-9-9 11:02 發表
Hi

我想問下普通話炒讀5次係抄係邊呀?? 我問我個仔佢話唔知喎!!! thanks!!

Tenno

Many thanks!!!!!!!! 等我今晚去搵下先

原帖由 Tenno 於 10-9-9 13:10 發表
我朋友講書局有得買, 尼d薄, 專係可以寫普通話音

我個仔話炒係薄上, 但本薄要自己係出面買, 要有格仔果d....

Hi all,

請問中文默書~~~"默(一)"嘅意思係指淨課文"我的家"~(P.4),咁P6-11要唔要默呀?Thanks!

我都搵唔到我朋友所講普通話薄, 我係書店買左一本單行薄, 我個仔都話OK...我諗其實要一本NOTE BOOK做練習

原帖由 yanjacky 於 10-9-9 14:21 發表
Tenno

Many thanks!!!!!!!! 等我今晚去搵下先

Hi all,

請問各位知唔知下堂project learning除咗要帶file外,仲要帶d咩?

Hi all

請問你地小朋友本常識workbook 1AB, 係咪比人老師收左呀????  定唔知係唔係我個仔唔見左本workbook呢, thanks!!!

yplcin

project learning 我都係諗住幫佢執個file就算喇!!!

請問你地有冇library lesson"閱讀樂趣多"果本書呀 ???????

yanjacky

我個女話GS workbook 1AB 比老師收咗,
"閱讀樂趣多"我都冇,我諗應該會喺第一堂派掛!

yplcin

真係十萬個thanks呀!!!! 因為我個仔好大頭蝦架, 問乜都話唔知架!!! 寫手冊成日都寫唔齊架 !!!

原帖由 yplcin 於 10-9-12 22:36 發表
yanjacky

我個女話GS workbook 1AB 比老師收咗,
"閱讀樂趣多"我都冇,我諗應該會喺第一堂派掛!
‹ 上一主題|下一主題