用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010, 2D班, 請進
樓主: 蕉媽
go

2010, 2D班, 請進 [複製鏈接]

原帖由 chuksps 於 10-10-15 23:18 發表
阿仔話今次數學測驗很多同學都測得麻麻地,無人100分咁話,唔知係咪呢? 我唸最大問題係範圍,原來小一的東西全部都要考,唔知係咪我家長會當天遲到,老師講咗我無聽到呢? 阿仔今次衰硬啦!sigh ...

我都以為只測剩法, 因亞囡只寫"測11-15", 等我呢個幾星期前尊温剩數, 驚佢第一次測剩法會唔識,其他就冇温, 結果剩法就全部冇錯, 其他就錯D大意. 經過今次我同亞囡都記得測/考
都要一定要將 學過由頭温次 !!!  

原帖由 JJ71 於 10-10-18 09:04 發表
我都以為只測剩法, 因亞囡只寫"測11-15", 等我呢個幾星期前尊温剩數, 驚佢第一次測剩法會唔識,其他就冇温, 結果剩法就全部冇錯, 其他就錯D大意. 經過今次我同亞囡都記得測/考
都要一定要將 學過由頭温次 !!!  
:na ...

大家繼續努力喇, 明天又要英文quiz, 下個禮拜又中文小測(我最擔心呀仔呢科)咁,  二年級較一年級真係緊dd喇!

加油呀!!!!

原帖由 蕉媽 於 10-10-18 12:25 發表

大家繼續努力喇, 明天又要英文quiz, 下個禮拜又中文小測(我最擔心呀仔呢科)咁,  二年級較一年級真係緊dd喇!

加油呀!!!!

just finished review for English quiz tomorrow with my son.  Both of us are exhausted.  

After 30 minutes, I have to teach him how to read the clock as he still has confusion.  So busy...

我都想同大家對一對下星期一的中文科測驗範圍:
‧書,作(3.1, 3.2)-不供詞填充
‧供詞填充
‧重組句子
‧改寫句子(or擴句 )
如有錯請更正. 還有其他嗎?是否要温埋26週??

原帖由 hinhinmami 於 10-10-21 09:23 發表
‧供詞填充
‧重組句子
如有錯請更正. 還有其他嗎?是否要温埋26週?? ...

我想有些改寫句子可能用26周的句式。

原帖由 hinhinmami 於 10-10-21 09:23 發表
‧供詞填充
‧重組句子
如有錯請更正. 還有其他嗎?是否要温埋26週?? ...

阿仔自修簿都係咁寫. 改寫, 不是擴句. 我想要温26週. 改寫是根據26週的練習出呱!第一次小測, 有迷惘添!!

醒目開學勳章

原帖由 chuksps 於 10-10-21 22:58 發表

阿仔自修簿都係咁寫. 改寫, 不是擴句. 我想要温26週. 改寫是根據26週的練習出呱!第一次小測, 有迷惘添!!

請問今次小測係計測驗分還是默書分呢﹖

原帖由 starwish229 於 10-10-24 17:44 發表

請問今次小測係計測驗分還是默書分呢﹖

I think it should be 默書分.

原帖由 goodmama2003 於 10-10-21 23:15 發表

中啦, 我覺得刨26周實無死錯人, 入面咩都有, 無走雞啦.
(打風, 最好的節目就係在家刨26周, 測驗成績因為有個風而提高. )

測驗成績因為有個風而提高 -- 從我幫呀仔溫詞語時, 呢個希望已經幻滅喇!!!!

原帖由 chuksps 於 10-10-25 10:16 發表
I think it should be 默書分.

yes, 我都估應該係計默書分

想問吓考試常識,科學有冇供詞 ?  

原帖由 JJ71 於 10-10-27 12:08 發表
想問吓考試常識,科學有冇供詞 ?  

Based on the P1 exams, 常識,科學有供詞.  But not sure this year.

今天囝囝在自修簿內寫明天要帶Reading 2A,請問這本書是否已交給老師?我在家中找不到呢

原帖由 lamb2003 於 10-11-3 19:37 發表
今天囝囝在自修簿內寫明天要帶Reading 2A,請問這本書是否已交給老師?我在家中找不到呢

I couldn't find it as well.  I told my boy to let teacher know that it is in school.

Thanks!
這幾天考完GW,又要考造句,下星期還要測數,小朋友辛苦,家長更加辛苦 真想問你們GW是怎樣和小朋友温的呢?昨晚和他温完worksheets,再給一些圖他試做,錯很多,很擔心他不合格
原帖由 chuksps 於 10-11-4 11:50 發表

I couldn't find it as well.  I told my boy to let teacher know that it is in school.

原帖由 lamb2003 於 10-11-4 14:12 發表
Thanks!
這幾天考完GW,又要考造句,下星期還要測數,小朋友辛苦,家長更加辛苦 真想問你們GW是怎樣和小朋友温的呢?昨晚和他温完worksheets,再給一些圖他試做,錯很多,很擔心他不合格
...

仲有, 呢個禮拜d功課都好似多左咁, 真係幾辛苦!

GW個度, 我都係搵左d圖, 比呀仔做囉, 但佢都係話好難!

我家陣真係好驚佢d中文呀, 上次中文quiz, 改寫個度, 佢漏左寫「呢」同「! 」 , 咁就比老師扣左11分, 好擔心佢考試都唔知點算

係呀,我都想呻下,為何臨近測驗考試仲咁多功課??尤其是數學,做完作業又做良師再做埋書,做完功課可用來温書的時間其實不多,仲要練琴,周身唔得閒,想比佢看多些課外書都冇時間!!
原帖由 蕉媽 於 10-11-4 16:46 發表

仲有, 呢個禮拜d功課都好似多左咁, 真係幾辛苦!

GW個度, 我都係搵左d圖, 比呀仔做囉, 但佢都係話好難!

我家陣真係好驚佢d中文呀, 上次中文quiz, 改寫個度, 佢漏左寫「呢」同「! 」 , 咁就比老師扣左11分, 好擔 ...

原帖由 lamb2003 於 10-11-4 17:00 發表
係呀,我都想呻下,為何臨近測驗考試仲咁多功課??尤其是數學,做完作業又做良師再做埋書,做完功課可用來温書的時間其實不多,仲要練琴,周身唔得閒,想比佢看多些課外書都冇時間!!
...

exactly, 老公話佢中英都唔算多, 但數學就好多, 條條都係要計數既, 所以做功課時間多左好多

will vocabularies be provided for tomorrow's chinese exam? many thx.
‹ 上一主題|下一主題