用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010, 2D班, 請進
go

2010, 2D班, 請進 [複製鏈接]

大家好呀!!! 希望新一年, 同學仔都開開心心, 一同學習!!!!!
   0    0    0    0

my son is so happy that he can sit with his best friend met last year in 1B.

Hello, all 2D parents. Let's keep in touch and help each other throughout the year!

nice to meet you all, let's keep in touch!!!!!

2D班好似好少BK members 咁呀!!

我想問問你地會唔會比個小朋友上游泳班呀? 我想比仔仔上, 但唔知佢地換衫dd, 得唔得呢?

I allow my son to attend the swimming lessons.  For the swimming suit changing problem, I tell him to ask teacher for help if need especially after swimming, the swimming suit will be very tight to the body.

原帖由 蕉媽 於 10-9-6 17:20 發表

我想問問你地會唔會比個小朋友上游泳班呀? 我想比仔仔上, 但唔知佢地換衫dd, 得唔得呢?

我都來报到!!!

蕉媽,我地今年有缘啦!!!

不用担心,到时会有義工家長幫忙,不過當然就唔能够“贴身”照顧每一位同学,所以這是一個好好訓練小朋友自理能力的机会。

据我大女講,由於时间紧逼,游完水後,基本上都無时间冲身,所以小朋友都只需盡快抹乾身,换番衫就要上車回校。

因此系屋企要訓練小朋友懂得自己换衫抹身,并妥善收拾好自己的物品,因都要带好多物品,如泳镜,泳帽,拖鞋,毛巾,泳衣和梳子等,唔好拿错人地啲野。

放心吧!小朋友初頭可能会“捞搞”啲,但都ok嘅!!

原帖由 蕉媽 於 10-9-6 17:20 發表

[quote]原帖由 蕉媽 於 10-9-6 17:20 發表

唔好意思 !!!  遲左報到 !!!
囡囡由 1A 升到2D.

JJ71

Hello, my son is in 2D as well.  Let's keep in touch.

fulleul, JJ71, Chuksps
Nice to meet you all ar!!!!

泳班個度, 我都報左喇, 諗下諗下, 真係諗多左, 其實呀仔平日都係自己沖涼架喇, 同埋, 真係要比佢自己試下自理喇,。

我報左名做家長義工, 唔知到時抽唔抽到做呢!

原帖由 filleul 於 10-9-7 11:07 發表
不用担心,到时会有義工家長幫忙,不過當然就唔能够“贴身”照顧每一位同学,所以這是一個好好訓練小朋友自理能力的机会。

据我大女講,由於时间紧逼,游完水後,基本上都無时间冲身,所以小朋友都只需盡快抹乾身,换番衫就要上車回 ...

fulleul, 你大女幾多年班呀?? 真係要多多請教你呀!

我有個朋友女女今年讀宣小6年班, 佢話星期六做功課做左2個鐘呀?? 真係驚驚!!!!

請問各位,今天數學是否做良師P.19,1-3題?因囝囝只寫良1-3,我驚做錯?

My son said Yes.
原帖由 lamb2003 於 10-9-7 19:02 發表
請問各位,今天數學是否做良師P.19,1-3題?因囝囝只寫良1-3,我驚做錯?

Million thanks!
原帖由 tonytiger 於 10-9-7 20:10 發表
My son said Yes.

我大女今年讀小六啦!!真的很紧张呢!其实上年5年班已经開始要補課,但内容并不是enhance小学的課程,反而是准備衔接升中的課程,而一星期便要留校3天補課,回家後還要完成本身的功课,真的很忙碌的!所以真的要好好分配和安排时间,但weekend都可以鬆一鬆嘅!

总的來說,高年班的功課需花多些时间做,我認为並不是量多的问题,因大部分的功课不是着重抄寫,反而是要花时间去思考和做research。

但也不用太担心,上到高年班时,小朋友的应付能力也会相对提升,如本身是较自律的小朋友,应该可以manage的!

其实我的大女也有参加樂團,所以一星期内连同補課,便要留校4天,但so far都可以的!!

原帖由 蕉媽 於 10-9-7 17:33 發表

fulleul, 你大女幾多年班呀?? 真係要多多請教你呀!

我有個朋友女女今年讀宣小6年班, 佢話星期六做功課做左2個鐘呀?? 真係驚驚!!!!

回覆 16# filleul 的文章

Hello Filleul,

雖然我倆個囝囝今年不同班 , 但仍希跟你打過招呼 , 真感謝你過往一年你的幫助 。

Regards
Tongsumbb

哎呀,今年無得同你的小朋友同班!!:cry:

但希望我地继续保持联络啦!!!

原帖由 tongsumbb 於 10-9-8 13:01 發表
Hello Filleul,

雖然我倆個囝囝今年不同班 , 但仍希跟你打過招呼 , 真感謝你過往一年你的幫助 。

Regards
Tongsumbb

回覆 18# filleul 的文章

希望出年有機會同班 , 多多聯絡。

原帖由 filleul 於 10-9-8 10:37 發表
我大女今年讀小六啦!!真的很紧张呢!其实上年5年班已经開始要補課,但内容并不是enhance小学的課程,反而是准備衔接升中的課程,而一星期便要留校3天補課,回家後還要完成本身的功课,真的很忙碌的!所以真的要好好分配和安排时间,但w ...

tks filleul!!!!

Dear all
為方便仔仔自己係屋企做功課(中文)唔識時可以打電話比我問,所以我會scan定d未做既二十六周做ref, 如果你地有需要的話,我可以send比大家架。
‹ 上一主題|下一主題