用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010, 2D班, 請進
樓主: 蕉媽
go

2010, 2D班, 請進 [複製鏈接]

原帖由 蕉媽 於 10-9-29 17:31 發表

哈哈, 我都諗住大包圍, 唔好理, 咩都記哂先喇!

講多樣激氣野, 尋日呀仔上完音樂堂, 竟然無拎番個小號, 將佢留左係學校, 好彩今日搵得番帶番屋企, 如果真係唔見左, 真係肉赤死喇!! ...

My son also a "Big Head Shrimp" and he always forget to collect his stuff after use.  I think because he believes my wife or me will buy a new one for him anytime if he loses anything...

原帖由 tonytiger 於 10-9-29 20:43 發表
My son also a "Big Head Shrimp" and he always forget to collect his stuff after use.  I think because he believes my wife or me will buy a new one for him anytime if he loses anything...

same same la!!! 上次佢唔見左見外套, 我叫佢去校務處問番, 點知都要攪左幾日先記得去問, 但一返到屋企就話:「媽咪, 我諗你要買過件比我喇!」激唔激呀你話! 最後我無買比佢, 由佢無運動衫個件外套著

今晚家長會聽老師講今次中默應是不用背考試歌課文,只需自己背十個手字部的生字,如有聽錯請糾正!

When would be the first maths quiz held?

原帖由 lamb2003 於 10-9-30 23:16 發表
今晚家長會聽老師講今次中默應是不用背考試歌課文,只需自己背十個手字部的生字,如有聽錯請糾正!

係呀,我老公都係咁話。同埋,我聽仔仔講,老師應該係會用普通話讀出課文比佢地默,所以尋日幫佢溫既時候都用普通話,「舌累」哂脷咁呀真係!

原帖由 740704 於 10-10-1 16:50 發表
When would be the first maths quiz held?

我忘記了喇,要返屋企睇番佢本自修簿先知呀!有無其他家長知道呀?

但係o個晚陳老師好似話1-2次用廣東話,然後3-8次用普通話,唔知有冇其他家長記得呢? 至於數學測驗,囝囝在自修簿寫13/10.

原帖由 蕉媽 於 10-10-4 14:02 發表

係呀,我老公都係咁話。同埋,我聽仔仔講,老師應該係會用普通話讀出課文比佢地默,所以尋日幫佢溫既時候都用普通話,「舌累」哂脷咁呀真係! ...

你地小朋友有無話比你知旅行帶咩食物呀? 仔仔話佢同同學傾左, 佢帶菠蘿腸仔, 4個人分量, 唔知16串夠唔夠呢? 同埋, 咁係咪即係淨帶dd就夠, 唔駛帶其他野食呢?

我阿仔就帶三文治加四盒維他奶,佢話每人可以帶20蚊,如果唔夠飽都可以自己買野食ge:)
原帖由 蕉媽 於 10-10-6 16:25 發表
你地小朋友有無話比你知旅行帶咩食物呀? 仔仔話佢同同學傾左, 佢帶菠蘿腸仔, 4個人分量, 唔知16串夠唔夠呢? 同埋, 咁係咪即係淨帶dd就夠, 唔駛帶其他野食呢? ...

OH...my boy didn't tell me.  But he wrote a little paper saying that he needs to bring 4 bottles of water.  Luckily I go to this web tonight.  I wouldn't able to bring otherwise.  Thanks

想問吓大家知唔知數學點計分 ?
家長會中我記底 - 每學段2次測驗 , 第一次30%,

第二次30%,考試40%, 小測唔計分當温習.
唔知有冇記錯 ? 如有請修正.
咁今次10/13是小測or測驗, 計唔計分 ???
而計分果兩次系幾時 ???

Thanks

原帖由 JJ71 於 10-10-11 08:58 發表
想問吓大家知唔知數學點計分 ?
家長會中我記底 - 每學段2次測驗 , 第一次30%,
第二次30%,考試40%, 小測唔計分當温習.
唔知有冇記錯 ? 如有請修正.
咁今次10/13是小測or測驗, 計唔計分 ???
而計分果兩次系幾時 ???
Th ...

13/10只係小測囉我估, 但計唔計分就唔曉喇

另外, 我都想問下, 而家佢地d中、英、數分, 仲會唔會乘大3倍計架呢?

我就估小測是平時不作預告在堂上的小測,因見阿仔書包有一次有紙仔顯示測了簡單大約10題到啦,是同隔離位互相交換改的,這些應該不計分卦.今次測數我都有些擔心,上次TSA限40分鐘做晒,囝囝做到超晒時,唔知點算 .至於中英數分,好似話是會X大3倍的.
原帖由 蕉媽 於 10-10-11 14:07 發表

13/10只係小測囉我估, 但計唔計分就唔曉喇

另外, 我都想問下, 而家佢地d中、英、數分, 仲會唔會乘大3倍計架呢?

原帖由 lamb2003 於 10-10-11 16:37 發表
我就估小測是平時不作預告在堂上的小測,因見阿仔書包有一次有紙仔顯示測了簡單大約10題到啦,是同隔離位互相交換改的,這些應該不計分卦.今次測數我都有些擔心,上次TSA限40分鐘做晒,囝囝做到超晒時,唔知點算  ...

same same la, TSA個度, 40 分鐘後, 呀仔仲淨番成10條未做呀, 正式做時, 都唔知點算!

請問明天phonics quiz計分的嗎?是否要温晒pink books and yellow books?
囝囝今天放學回來就不舒服,他說泳池的水好凍,唔知係味冷親

原帖由 lamb2003 於 10-10-13 20:02 發表
請問明天phonics quiz計分的嗎?是否要温晒pink books and yellow books?
囝囝今天放學回來就不舒服,他說泳池的水好凍,唔知係味冷親

你有無比仔仔著保暖衣呀?

Phonics個度, 哈哈, 我由P1開始都無幫佢溫過, 因為我驚自己會讀錯

佢已經全套武裝架啦,可能之前已經病病地,身體弱卦!
原帖由 蕉媽 於 10-10-14 12:39 發表

Phonics個度, 哈哈, 我由P1開始都無幫佢溫過, 因為我驚自己會讀錯

原帖由 蕉媽 於 10-10-14 12:39 發表

如果驚讀錯又或者其實個仔唔識串但又用excuse 話我D音讀唔準, 我會試吓比D hints 佢 e.g. 個字點解或在Yahoo dictionary 打個字用發聲function 讀比佢聽

原帖由 lamb2003 於 10-10-14 12:46 發表
佢已經全套武裝架啦,可能之前已經病病地,身體弱卦!

咁呢輪天氣又係涼番既, 所以落一落水就咁冷親都唔定。

阿仔話今次數學測驗很多同學都測得麻麻地,無人100分咁話,唔知係咪呢? 我唸最大問題係範圍,原來小一的東西全部都要考,唔知係咪我家長會當天遲到,老師講咗我無聽到呢? 阿仔今次衰硬啦!sigh
‹ 上一主題|下一主題