用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010, 2D班, 請進
樓主: 蕉媽
go

2010, 2D班, 請進 [複製鏈接]

原帖由 lamb2003 於 10-9-16 23:14 發表
蕉媽,多謝晒你的26週!我想問oral presentation是否不可看貓紙,全部背出來?開頭是否一定要講My name is...I am ...years old. My dream job is to be a....因老師派番泥的dream job pictures 是改成咁的. ...

講起oral presentation, 尋晚激鬼死我呀!!!

上個禮拜呀仔話要星期一要交oral presentation張紙喇, ok, 咁咪同佢一齊做, 佢話要畫圖, 咁就當然比佢畫喇, 但我都醒目架喇, 睇到佢自修簿係寫photo, 咁都幫佢搵定張相, 放係個功課file。

一直相安無事, 到尋晚check功課, 見到老師派番張圖畫紙(已寫左I am ....等3句野), 後面寫住「real photo??」 , 於是呀仔先話要交真相, 我心諗個日咪左張相你帶返學校囉, 點解唔交個張呢?? 心裏都火火地, 都算喇, 於是好聲好氣問佢幾時交, 佢ee哦哦左一陣, 就話聽日!!!

一聽到聽日就開始發火喇我, 大佬, 個時佢都準備訓覺喇, 床都上左, 而家先話我知要用張相。於是便拿拿臨左剪右剪將張相貼番落張圖畫紙上, 攪到lee咁hair呀真係!

答番正題先, 我諗佢地presentation時, 應該會拎住幅圖, 但就唔可以睇住d紙讀囉

原帖由 LianaMamaa 於 10-9-17 09:46 發表
咦!  我囡又是獸醫bor!  唔通老師講左幾個行業, 佢地就咁決定?  

我個仔就唔係囉, 佢一向都鐘意動物架嘛, 同埋, 可能佢地個vocab有Vet 呢個字, 咁可能有d小朋友揀囉

My son said the teacher mentioned to them in class the presentation has to be started with "I am "who".  I am 7 years old."  So, we followed the same.  The teacher didn't correct anything (except typo) in the page returned so I assume this is the right thing to start with.

Thanks! Just to play safe, I will tell my son to start in this way.
蕉媽,don't be so angry with your son. My son also did not tell me that his 'photo' should be stuck on the My Dream Job picture.

原帖由 chuksps 於 10-9-17 18:34 發表
My son said the teacher mentioned to them in class the presentation has to be started with "I am "who".  I am 7 years old."  So, we followed the same.  The teacher didn't correct anything (except typo ...

阿仔話他入了弦樂組,請問是否以後音樂堂都要帶樂器??

原帖由 lamb2003 於 10-9-18 18:26 發表
阿仔話他入了弦樂組,請問是否以後音樂堂都要帶樂器??

應該係, 因為仔仔話佢係管樂組, 佢唔開心, 因為每次音樂堂都要帶樂器返去, 好重。

明天開始第一堂游泳班, 但我想知, 如果天氣唔好, 係咪會cancel呢?

dear all,

唔好意思, 我想問問中文默書係咪應該今個星期五先默呢? 因為仔仔寫Day2, 但又好似寫22/11咁, 所以想問清楚, 謝謝!

my son said it is on this Friday

原帖由 蕉媽 於 10-9-21 15:44 發表
dear all,

唔好意思, 我想問問中文默書係咪應該今個星期五先默呢? 因為仔仔寫Day2, 但又好似寫22/11咁, 所以想問清楚, 謝謝!

我囝囝寫Day2(27/9)中默,等我仲以為下星期一先默,好彩上泥討論區看看才知道星期五默,我想對一對範圍:請問是否'小松'課文背默,'種綠豆'默詞語?見到隔離班話有'新句'(unseen),你地小朋友有冇寫在自修簿??如果用普通話默unseen,C梗
原帖由 tonytiger 於 10-9-21 20:18 發表
my son said it is on this Friday

原帖由 lamb2003 於 10-9-22 10:01 發表
我囝囝寫Day2(27/9)中默,等我仲以為下星期一先默,好彩上泥討論區看看才知道星期五默,我想對一對範圍:請問是否'小松'課文背默,'種綠豆'默詞語?見到隔離班話有'新句'(unseen),你地小朋友有冇寫在自修簿??如果用普通話 ...

Tongtiger ~~ Thanks!!

Lamb2003 ~~ 自修簿無寫, 但我諗同佢地上年一樣, 都係有d unseen, 但就唔知係咪普通話

各位, 我想問下你地小朋友本自修簿, 音樂科有無吸個「xx組」咁呀? 我見隔離班有, 但我仔仔本自修簿就好似無囉, 只係佢自己口頭話我知佢係邊組

蕉媽:
囝囝本自修薄是有印住佢入咩組的:)

原帖由 lamb2003 於 10-9-22 16:34 發表
蕉媽:
囝囝本自修薄是有印住佢入咩組的:)

really!!! 咁等我返屋企睇清楚先!!

各位
祝大家中秋節快樂呀!!!!

My son's handbook don't have the "chop" from music class. And, my son doesn't know which group he belongs to......sigh.  Need to check the teacher about this.

原帖由 chuksps 於 10-9-23 12:21 發表
My son's handbook don't have the "chop" from music class. And, my son doesn't know which group he belongs to......sigh.  Need to check the teacher about this.

我返屋企再睇, 都唔見個印喎, 不過呀仔就好肯定同我講, 老師話佢係管樂組(咁一定係喇, 佢assign去學小號架嘛), 仲話上堂會將管同弦既同學分開, 管樂有管樂練習(除自己班仲有一些其他班)咁囉, 所以算喇, 信佢架喇

各位
想問問大家知唔知下次中默, 篇課文係背默定讀默呀?? 好長喎!!!

手冊, 我都想知道?

原帖由 蕉媽 於 10-9-28 16:47 發表
各位
想問問大家知唔知下次中默, 篇課文係背默定讀默呀?? 好長喎!!!

my son said "背默"

原帖由 tonytiger 於 10-9-28 21:21 發表

my son said "背默"

嘩嘩嘩!!!!! 背默, 死得, 今日要開始背喇!!!! 謝謝!!!!!

原帖由 蕉媽 於 10-9-29 14:18 發表

嘩嘩嘩!!!!! 背默, 死得, 今日要開始背喇!!!! 謝謝!!!!!

不用客氣。我個仔仲話標點符號唔駛記, 因會在適當位置有題示o 但我半信半疑,所以叫佢盡記.

原帖由 tonytiger 於 10-9-29 15:28 發表

不用客氣。我個仔仲話標點符號唔駛記, 因會在適當位置有題示o 但我半信半疑,所以叫佢盡記.

哈哈, 我都諗住大包圍, 唔好理, 咩都記哂先喇!

講多樣激氣野, 尋日呀仔上完音樂堂, 竟然無拎番個小號, 將佢留左係學校, 好彩今日搵得番帶番屋企, 如果真係唔見左, 真係肉赤死喇!!
‹ 上一主題|下一主題