用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010, 2D班, 請進
樓主: 蕉媽
go

2010, 2D班, 請進 [複製鏈接]

原帖由 filleul 於 10-9-13 10:42 發表
這也是见仁见智。

在我而言,我两個小朋友都有参与校外训练,慶幸都取得满意的成绩。据我的小朋友說,他们十分喜欢上課,导师也很用心教导。

其实宣小的学生一般在音樂節中大部分都取得满意的成绩,我小朋友的同学中很多都有 ...

tks!!!咁我等下學校派既通告, 再看看那間適合。

在教室也是小组上課,上課时学生除了全组(4-5人)一同練習之外,亦會分别請同学輪流獨唱,導师便从而個别指导。

据我所知,应该可以提供私人課,但学费应有不同,你收到通告後,可以打电话跟教室联络。

原帖由 lamb2003 於 10-9-13 14:25 發表
filleul:
多謝你的回答.我的小朋友去年是跟學校介紹的訓練班上,但就是留在學校小組形式上,你小朋友到教室上,是單對單嗎?我想單對單應較effective.

原帖由 filleul 於 10-9-13 17:34 發表
在教室也是小组上課,上課时学生除了全组(4-5人)一同練習之外,亦會分别請同学輪流獨唱,導师便从而個别指导。

据我所知,应该可以提供私人課,但学费应有不同,你收到通告後,可以打电话跟教室联络。

...

謝謝你的回覆, 我等學校出通告後再決定.

原帖由 filleul 於 10-9-10 18:06 發表
除咗奥福,仲有其他:musictxxn 和“樂x”
上年我跟小组4-5人,约900元4堂包比赛當日伴奏。

虽然小朋友系学校都有practice,不過系大班training,而且自己要另外找伴奏。

...
你好!小女係二甲班既,佢上學期學單簧管,今學期轉左聲樂組,但佢唱歌麻麻,我想幫佢報D課外班幫下佢,但學校一直未有呢方面既通告,可否將你知道既奥福或其他班的聯絡方式給我?謝謝。

原帖由 黃詩淇 於 10-9-15 16:17 發表
你好!小女係二甲班既,佢上學期學單簧管,今學期轉左聲樂組,但佢唱歌麻麻,我想幫佢報D課外班幫下佢,但學校一直未有呢方面既通告,可否將你知道既奥福或其他班的聯絡方式給我?謝謝。 ...

黃詩淇,
好耐無傾喇, 你記唔記得我, 仔仔上年同你女女同班架。

奧福方面, 我記得上年開學無耐就會派單張, 你可以留意下女女d通告。另外, 我間唔時都收到佢地既email, 你看看以下website幫到你無

http://www.orff4kids.com

原帖由 蕉媽 於 10-9-15 17:16 發表

黃詩淇,
好耐無傾喇, 你記唔記得我, 仔仔上年同你女女同班架。

奧福方面, 我記得上年開學無耐就會派單張, 你可以留意下女女d通告。另外, 我間唔時都收到佢地既email, 你看看以下website幫到你無

http://www.orff ...
蕉媽:真係好多謝你,咁遲都冇收到通告,我估今年唔會派架啦。

I have a question.  For the 1 min presentation of dream job, do your kids receive the presentation date from the English teacher?  My kid has not received any.

Please check the English plan. The order of presentation is arranged according to the class number of the student.

原帖由 chuksps 於 10-9-16 09:19 發表
I have a question.  For the 1 min presentation of dream job, do your kids receive the presentation date from the English teacher?  My kid has not received any.

According to the last practice, the school will distribute the notice about external training course after submitting the application for the festival.

As for the 奥福 class, it is a general vocal training course designed for P.1 students who are interested in singing, and is not particularly tailored made for the music festival competition. This may be the reason why the students would have received the notice earlier.

原帖由 黃詩淇 於 10-9-16 07:20 發表
蕉媽:真係好多謝你,咁遲都冇收到通告,我估今年唔會派架啦。

各位, 唔好意思, 有事一問:

明天交的常識project「節日」WS, 其實係要交d咩呢請問? 呀仔只係話交番張紙, 同埋帶較剪、膠水等

好似要帶節日起源資料同圖片(放在自備文件夾內),再加剪刀,膠水,但張封面covering page是否要交呢?我見project指引話第八週先交?
原帖由 蕉媽 於 10-9-16 13:47 發表
各位, 唔好意思, 有事一問:

明天交的常識project「節日」WS, 其實係要交d咩呢請問? 呀仔只係話交番張紙, 同埋帶較剪、膠水等

原帖由 lamb2003 於 10-9-16 15:05 發表
好似要帶節日起源資料同圖片(放在自備文件夾內),再加剪刀,膠水,但張封面covering page是否要交呢?我見project指引話第八週先交?

icic, thanks!!! 唔好理喇, 叫呀仔帶定先。

我都會叫阿仔帶定,但佢真係畫得好肉酸,我想佢畫過!!
原帖由 蕉媽 於 10-9-16 15:16 發表

icic, thanks!!! 唔好理喇, 叫呀仔帶定先。

原帖由 lamb2003 於 10-9-16 16:06 發表
我都會叫阿仔帶定,但佢真係畫得好肉酸,我想佢畫過!!

講肉酸, 我諗唔夠我仔仔, 佢畫個張"My Dream Work", 真係肉酸到不得了, 有機會真係要比你地欣賞下喇

你好呀, 我囡囡以前是1B.  我入黎8下架.

我想問即係現在無學樂器, 轉唱歌呀?

原帖由 黃詩淇 於 10-9-15 16:17 發表
你好!小女係二甲班既,佢上學期學單簧管,今學期轉左聲樂組,但佢唱歌麻麻,我想幫佢報D課外班幫下佢,但學校一直未有呢方面既通告,可否將你知道既奥福或其他班的聯絡方式給我?謝謝。 ...
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/030209/3/4/2/+8[/img]

蕉媽, 是我呀.  唔該你個EMAIL呀.

肉酸唔梗要, 畫得似唔似佢想做的行業人士先?

原帖由 蕉媽 於 10-9-16 16:23 發表

講肉酸, 我諗唔夠我仔仔, 佢畫個張"My Dream Work", 真係肉酸到不得了, 有機會真係要比你地欣賞下喇
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/030209/3/4/2/+8[/img]

原帖由 filleul 於 10-9-16 11:04 發表
Please check the English plan. The order of presentation is arranged according to the class number of the student.

Icic.  Let me check tonight.  Many thanks for your reply.

原帖由 LianaMamaa 於 10-9-16 17:17 發表

蕉媽, 是我呀.  唔該你個EMAIL呀.

肉酸唔梗要, 畫得似唔似佢想做的行業人士先?

you're welcome la!

似唔似呀?? 真係唔知喎, 佢話想做獸醫, 畫左個光頭圓臉醫生既人形, 同埋畫左個火柴人拎住個兔仔籠囉, get到佢個意思既, 但真係好肉酸囉

蕉媽,多謝晒你的26週!我想問oral presentation是否不可看貓紙,全部背出來?開頭是否一定要講My name is...I am ...years old. My dream job is to be a....因老師派番泥的dream job pictures 是改成咁的.

咦!  我囡又是獸醫bor!  唔通老師講左幾個行業, 佢地就咁決定?  

原帖由 蕉媽 於 10-9-16 17:52 發表

you're welcome la!

似唔似呀?? 真係唔知喎, 佢話想做獸醫, 畫左個光頭圓臉醫生既人形, 同埋畫左個火柴人拎住個兔仔籠囉, get到佢個意思既, 但真係好肉酸囉 ...
‹ 上一主題|下一主題