用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010, 2D班, 請進
樓主: 蕉媽
go

2010, 2D班, 請進 [複製鏈接]

蕉媽:
Please check pm :)
原帖由 蕉媽 於 10-9-8 15:31 發表

tks filleul!!!!

Dear all
為方便仔仔自己係屋企做功課(中文)唔識時可以打電話比我問,所以我會scan定d未做既二十六周做ref, 如果你地有需要的話,我可以send比大家架。 ...

原帖由 lamb2003 於 10-9-8 17:32 發表
蕉媽:
Please check pm :)

reply la!!!

my son said students have to bring their musical instrument for music lesson tomorrow i.e. Thursday, is it true?

問過阿仔,佢話老師無講要帶樂器wor.明天常識你地會帶邊本書呀?
原帖由 tonytiger 於 10-9-8 20:54 發表
my son said students have to bring their musical instrument for music lesson tomorrow i.e. Thursday, is it true?

原帖由 lamb2003 於 10-9-8 21:29 發表
問過阿仔,佢話老師無講要帶樂器wor.明天常識你地會帶邊本書呀?

問左我老公, 佢話仔仔話老師無講帶邊本, 所以帶"3"個本囉(好似係常識3,5,6)

同埋我今日打過電話問仔仔聽日有無野帶,佢都無話要帶樂器,老公都話呀仔無講過要帶樂器喎

最後,你地有無買上星期六佢地帶返黎個4本英文書,原來其中"Smart" 個本係要帶返學,呀仔今日定尋日欠帶,下次要帶番。

thanks for your reply

原帖由 lamb2003 於 10-9-8 21:29 發表

亞囡昨天上音樂課試音,老師叫佢參加校際獨唱及派咗張通告,
想問有冇家長收到 /上年參加過 ?
學校會否按排訓練 ? 是否須要找老師學 ?
其實平時都冇乜同佢唱歌 !!! 都唔知佢得唔得 ??
不過佢就好開心, 話上年已想參加但老師冇選佢 !!

JJ71

My kid has received the notice recommending him to join the contest.

It is indeed a good experience and also a good opportunity to "enrich" their portofolio!

As in last practice, the school organized in-house training for the students, during recess or lunch. But you may not expect intensive individual training as the trainings were conducted in large group.

However, the school would provides information on external training/enhancement courses which students can join on a voluntary basis. The cost for the course is relatively reasonable and the charge also includes the piano accompany service on the day of the contest.

原帖由 JJ71 於 10-9-10 11:09 發表
想問有冇家長收到 /上年參加過 ?學校會否按排訓練 ? 是否須要找老師學 ?其實平時都冇乜同佢唱歌 !!! 都唔知佢得唔得 ??不過佢就好開心, 話上年已想參加但老 ...

原帖由 hea 於 10-9-10 11:57 發表
My kid has received the notice recommending him to join the contest.

It is indeed a good experience and also a good opportunity to "enrich" their portofolio!

As in last practice, the school organize ...

Thanks for yr quick response.
JJ71

原帖由 JJ71 於 10-9-10 11:09 發表
想問有冇家長收到 /上年參加過 ?學校會否按排訓練 ? 是否須要找老師學 ?其實平時都冇乜同佢唱歌 !!! 都唔知佢得唔得 ??不過佢就好開心, 話上年已想參加但老 ...

如果我無記錯, 上年學校提供左個奧福音槳班比參加獨唱的小朋友, 專係為呢個比賽而設的課程, 但好似都幾貴。

除咗奥福,仲有其他:musictxxn 和“樂x”
上年我跟小组4-5人,约900元4堂包比赛當日伴奏。

虽然小朋友系学校都有practice,不過系大班training,而且自己要另外找伴奏。

原帖由 蕉媽 於 10-9-10 17:53 發表

如果我無記錯, 上年學校提供左個奧福音槳班比參加獨唱的小朋友, 專係為呢個比賽而設的課程, 但好似都幾貴。

原帖由 tonytiger 於 10-9-8 20:54 發表

你仔仔無錯架, 原來係老師分批叫小朋友帶樂器, 等佢地試音, 睇到叫佢地參加校際邊d比賽, 所以如果星期四無帶樂器的小朋友媽咪, 你地問番佢地係咪下堂要帶喇!

原帖由 filleul 於 10-9-10 18:06 發表

上年我跟musictown 小组4-5人,约900元4堂包比赛當日伴奏。

...

Is it good??

我個仔1C上嚟㗎,hi....!

這也是见仁见智。

在我而言,我两個小朋友都有参与校外训练,慶幸都取得满意的成绩。据我的小朋友說,他们十分喜欢上課,导师也很用心教导。

其实宣小的学生一般在音樂節中大部分都取得满意的成绩,我小朋友的同学中很多都有参与学校推荐的训练班,不少也有满意的成绩。

原帖由 蕉媽 於 10-9-10 18:15 發表

Is it good??

請問你的小朋友參加的校外訓練是否即自己揾老師訓練,而不是學校派單張介紹的訓練班?如果是的話,可否pm老師資料給我參考? 謝謝!
原帖由 filleul 於 10-9-13 10:42 發表
這也是见仁见智。

在我而言,我两個小朋友都有参与校外训练,慶幸都取得满意的成绩。据我的小朋友說,他们十分喜欢上課,导师也很用心教导。

其实宣小的学生一般在音樂節中大部分都取得满意的成绩,我小朋友的同学中很多都有 ...

我参加的是学校派单张介绍的!

原帖由 lamb2003 於 10-9-13 11:19 發表
請問你的小朋友參加的校外訓練是否即自己揾老師訓練,而不是學校派單張介紹的訓練班?如果是的話,可否pm老師資料給我參考? 謝謝!

原帖由 filleul 於 10-9-13 10:42 發表
這也是见仁见智。

其实宣小的学生一般在音樂節中大部分都取得满意的成绩,我小朋友的同学中很多都有 ...

Hi filleul,
想問以往系這中心會按排導師到學校上課/
自行到中心上課 ? 通常上多少堂 ?
另外想問吓你地有冇人聽過/找到今年獨唱
英文 U11 & 中文歌 U18 , 可否PM 給我 ?
因我兩隻歌都未找到同未聽過 !!!
Thx/JJ71

我上年跟開有两種不同时段,一種系導师到学校上课,一般在放学後,但可以跟第二輪校車放学。

另一種系自行到其教室上课,我上年因要就小朋友的補课和课外活动时间,所以選了星期六到其教室上课,你可以留意稍后学校的通告,選择合适的时段。

至于樂譜,学校待同学报名後會派给学生练习,如果你急着用,以往我在琴行賣樂譜的地方或可找到,你试试看吧!

原帖由 JJ71 於 10-9-13 11:44 發表

Hi filleul,
想問以往系這中心會按排導師到學校上課/
自行到中心上課 ? 通常上多少堂 ?
另外想問吓你地有冇人聽過/找到今年獨唱
英文 U11 & 中文歌 U18 , 可否PM 給我 ?
因我兩隻歌都未找到同未聽過 !!!
Thx/JJ71 ...

filleul:
多謝你的回答.我的小朋友去年是跟學校介紹的訓練班上,但就是留在學校小組形式上,你小朋友到教室上,是單對單嗎?我想單對單應較effective.
原帖由 filleul 於 10-9-13 14:20 發表
我上年跟開有两種不同时段,一種系導师到学校上课,一般在放学後,但可以跟第二輪校車放学。

另一種系自行到其教室上课,我上年因要就小朋友的補课和课外活动时间,所以選了星期六到其教室上课,你可以留意稍后学校的通告,選择合 ...
‹ 上一主題|下一主題