用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問有冇人知 i 位ST是否暫時改了一個月一次 ...
go

請問有冇人知 i 位ST是否暫時改了一個月一次 [複製鏈接]

今日 i 位老師通知我話因有多位ST走了,而暫時又末請到人,所以要改為得一個月一次,其她 i 位媽咪有冇聽過呢?
   0    0    0    0

我無聽過, 不過應該可能係個別學校....

如果一個月只有1次, 那麼同沒有服務有什麼分別?

原帖由 elsasiu 於 10-9-1 22:18 發表
今日 i 位老師通知我話因有多位ST走了,而暫時又末請到人,所以要改為得一個月一次,其她 i 位媽咪有冇聽過呢?

原帖由 elsasiu 於 10-9-1 22:18 發表

i位的st 是地區性的, 不同區便用不同機構的,
如: 保良局 / 靈實 / 明愛....

你睇返學校派比你的資料, or 問返學校,
然後自己打返去機構問.
一般1年 有30-33次, 每個月最少都2-3次.
一個月一次係無咩用, 因為可能上次做完, 下次又唔記得,
又或者唔認個st, 都頭來小朋友未必聽話.

回覆 3# crystal媽咪 的文章

thank you!!!Crystal媽咪
學校是觀塘區,之前老師比過份紙我應該是靈實,可否打去CAC社工或社處同她們講講!

睇完你咁講我有D擔心,我果間學校既老師又係由靈實過嚟架,之前聽學校講話1個月嚟2次.....剛剛開左學2日,未知有無變?因為好似要十月份先會有呢D支援比我地.

回覆 5# BeBe媽媽 的文章

Hi...BeBe媽,
因為i位老師比張紙我睇上面寫如靈實用e-mail send 資料比我有冇問題,另又要填可已到學校同小朋友上ST訓練時間,所以我覺得是靈實,不過我會再問清楚。我都係第一日返 i 位,i位老師就同我講唔好消息,另她講政府會在這個時期在出面私人ST到請part time頂住先,但出面ST都唔夠找唔找到成問題。

原帖由 elsasiu 於 10-9-2 22:31 發表
thank you!!!Crystal媽咪
學校是觀塘區,之前老師比過份紙我應該是靈實,可否打去CAC社工或社處同她們講講!

如果而家無改, 觀塘同將軍澳那邊都係用靈實,
打去同佢地亞head 講啦.
cac 社工只負責[中央轉介], 派位至關佢地事.
社處都理唔到人地機構的安排的.

第一次見左st未 !??! (同小朋友做評估 / 講解服務詳情!?) 通常第一次有時會派亞head 落黎, 就算無,
都會派發學生手冊or 咭片 (靈實那本手冊應該係白色的, 封底有電話地址的)

靈實試過在一年內轉3個st, 第一次呢個黎, 下次又第2個, 唉.......
有次st真係安排唔到時間, 因為一個st走幾十間學校上堂,
又請唔到人, 有媽咪投訴太少堂 (因以前上開醫院, 有左呢個服務唔可以再返醫院)
於是靈實安排過小朋友去佢地office度 (無記錯在寶林)上上過堂.

hI...crystal,

好多謝你的意見,剛剛收到學校派通告17/9靈實會見第一次及評估,但老師叫我不須出席驚影响小朋友評估?
那當日我是否去見見語言治療師問吓她們之後點安排?

原帖由 crystal媽咪 於 10-9-4 10:11 發表

如果而家無改, 觀塘同將軍澳那邊都係用靈實,
打去同佢地亞head 講啦.
cac 社工只負責[中央轉介],校派位至關佢地事.
社處都理唔到人地機構的安排的.

第一次見左st未 !??! (同小朋友做評估 / 講解服務詳情!?) 通常 ...

通常第1次做評估係不用家長在場的, 你不如問一問學校, 可否同日安排你見一見ST?

原帖由 elsasiu 於 10-9-5 16:11 發表

好多謝你的意見,剛剛收到學校派通告17/9靈實會見第一次及評估,但老師叫我不須出席驚影响小朋友評估?

...

回覆 9# Yvonne_ng 的文章

都好,睇吓她們點講!

原帖由 elsasiu 於 10-9-5 16:11 發表

...

如果st 講左見你唔好在場睇住評知, 不如咁吖 !!
你問下老師安排左幾點做評估,
如:9:30-10:15am,
那你預先同老師講你會在做完評估時見下st,

or st 同埋所有小朋友做評估後,
你同st 傾一陣.

如果佢即時回答唔到你, 你可以問以後有事可問邊個,
同點安排.

回覆 11# crystal媽咪 的文章

HI....Cryata
多謝你的意見!
‹ 上一主題|下一主題