用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 歡迎2010-1A班家長分享
樓主: carollpc
go

歡迎2010-1A班家長分享 [複製鏈接]

2nd round.  Just by luck.

原帖由 liloNstitch 於 10-9-9 10:39 發表
How do u get in, in round 1 or 2?

Sally told me that the two girls are Marie and Yu Wing Hei.

原帖由 karen55407 於 10-9-9 11:31 發表
Carrie stated that Marie is one of two.

我不是教友, 所以2:30 見.

原帖由 karen55407 於 10-9-9 11:38 發表
我係教友,所以25/09家長會會早啲出席,你哋呢?

各位早晨,

亞女昨日話有一個同學仔上堂時睡著了, 要老師叫醒她.

前兩日手冊寫帶G.S.課本和作業經(1, 2), 但老師又沒收, 請問重要不要帶G.S.課本和作業(2)?

亞女成日都話唔攰, 好想繼續玩, 每人都要我催上床.  妳們的小朋友通常幾點睡著?

原帖由 liloNstitch 於 10-9-10 10:12幾 發表
我阿女 upper 開學冇耐都試過上堂時睡著左! 琴晚佢話好攰 sleepy, 唔駛我催,自己上床訓

我都係帶晒, 不過亞女個書包真係好重.

原帖由 karen55407 於 10-9-10 11:36 發表
我照帶晒。

我打算叫姐姐送飯. 飯盒都叫亞女選好了.

原帖由 karen55407 於 10-9-10 12:12 發表
我每日也磅書包,有七、八磅,好彩呀女够大隻,仲未超標。你哋有無訂飯呀?

我覺得亞女個班d功課好似少過其他班, 亞女鬼咁開心.

知唔知道為什麼? 等我今晚叫亞女小心d.  亞女尋晚話有同學手冊寫"遲到". 另外咁多老師中G S 老師 (Ms. LUI)最惡.

原帖由 karen55407 於 10-9-15 09:06 發表
我相信我哋始終都要做番晒啲功課,唔會有著數。另外,呀女話見到有兩個同學被擲名。

我每朝送亞女返學時, 都見到有小一同學仔在學校門口喊. 今朝個女孩子應該是小二或小三, 重喊到收唔到聲. 我覺得亞女真係好堅強, 她返幼兒班時都未喊過.

因為我們不是教徒, 所以亞女對於祈禱覺得很新奇.

Carrie 好高大呀, 亞女得113cm高19kg重.  她說有兩個同學仔矮過她, 不過我有保留.

原帖由 karen55407 於 10-9-15 11:40 發表
其中一個喺早讀時唔睇書,掛住玩,姐姐叫佢都唔聽。另一個就唔知衰乜嘢。Carrie祈禱時話希望唔好被擲名,怕比爸爸鬧一餐;仲希望自己唔好留班。睇怕佢都有壓力,我最鍾意聽佢祈禱,好攪笑!
學校度高榜重,Carrie有123cm高25kg重,一個 ...

Sally 都係咁忙, Piano, Ballet, Swimming, Kumon Maths, Kumon Chinese, English, 普通話和女童軍.  

好想cut左Kumon Maths, 但Sally 爸話想幫亞女打好maths個底,唔贊成cut左maths. 但亞女好想學畫畫, 唔知點分配時間!!

原帖由 karen55407 於 10-9-15 12:29 發表
Sally有學啲乜嘢?有無報學校啲Course?
Carrie好忙,每日都有嘢學,包括Piano,Ballet(兩日),Swimming(兩日),English及主日學,之前已經Cut咗公文數,音樂班同畫畫。所以無報學校啲Course,好可惜!
...

亞女好鍾意食野, 每日話俾我知同邊個同學仔一齊食茶點. 交換左什麼食物, 無聴佢話同邊玩, 真開心聴到Carrie同亞女一齊玩.

原帖由 karen55407 於 10-9-17 09:06 發表
Carrie話依家小息同Sally一齊玩喎!

真奇怪, 亞女好多時祇知道同學仔的號數, 而不清楚她們的姓名.  老師不是叫名嗎?  等我今晚問吓亞女先.

原帖由 karen55407 於 10-9-17 09:04 發表
哈!Carrie話同Victoria做咗朋友了,但仍未知佢個名,只知佢係五號。

Sally話PE堂要跑步, 一共跑十個圈, 她是最後一個完成的.  接放學時叫腳痛.

Ballet Miss叫Sally唔好食咁多, 要減肚腩 !!!

原帖由 karen55407 於 10-9-17 14:16 發表
Carrie平時紮紮跳,跳步應該難唔到佢,今晚仲要游水,夠晒運動量,我成日想幫Carrie減肥,暑假玩咗期花式跳繩,都無乜起色,Ballet Miss叫佢做肥嘟嘟呀!
...

Thanks a lot.

原帖由 karen55407 於 10-9-17 16:36 發表
唔係嘛!Sally都要減,Carrie咪要去瑪花!
我打咗電話比I.T.老師,得知真係要買定電腦用耳筒,長線那隻,建議帶埋小朋友試。

PTA05 - 家長教師會第十八屆週年大會
PTA06 - 校服收集及派發活動員

原帖由 euka 於 10-9-18 11:16 發表
any one got the PTA06 notice, as I did not have one in the school bag

亞女覺得係學校食飯好新鮮,  飯前要祈禱.  不過我發現亞女在學校唔飲水, 都唔知點算?

原帖由 karen55407 於 10-9-20 16:27 發表
第一日返全日,呀女顯得好疲倦,校車上各人也瞓著,呀女話今日餐飯都OK,不過好多飯,食唔晒。
‹ 上一主題|下一主題