用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 招募家長可於9月13日做跟車義工 & 校車問題 ...
樓主: monkey妹
go

招募家長可於9月13日做跟車義工 & 校車問題 [複製鏈接]

Bony,

add oil and 口水.

we need you.....

vic

原帖由 monkey妹 於 10-9-15 10:27 發表
我問左原來你地係頭站上車, 唔怪得要坐咁耐, 真係'鄧'細佬辛苦, 今日下午我又會請假返學校, 會同學校加埋校車公司一齊開會, 睇下前日跟車之後出現的問題, 我會反應大家嘅問題/要求, 希望校車公司盡量能配合到大家.

...

真係辛苦晒Bony佢地, 佢地真係為咗校車依樣野勞心又勞力

原帖由 Hayley04 於 10-9-15 22:34 發表
Bony,

add oil and 口水.

we need you.....

vic

禮貌真係好緊要, 同一句說話, 唔同態度, 已經有唔同效果, 最難頂係我地冇遲到, 佢都可以黑口黑面, 我真係服咗佢, 今日我真係好唔開心

原帖由 Hayley04 於 10-9-15 22:33 發表
same story every year. this year is not better....

you know my daughter is in P.1. One day, my mother was later for 15min. to pick Hayley. The school bus still there even a lot of bus/ car/ trucks... ...

N 年前, 又係剛開學,我都試過"EE黑口黑面大大聲話我:下次你地唔好咁晏, 要早過校車到!!!
我每日都早10mins 到(6:55am上車), 但那天校車巳經到咗,
我冇答佢(無謂潑婦罵街), 淨係打電話同佢老板講 :
"我點知校車早到?5am or 6am or 6:30am?
你話6:55am 到,我巳早10mins" 到, 唔通我4am 起身,等你架校車! 先叫做早過你校車! 那麼,你校車遲咗,又點計?
我遲到,你等5mins走ok! 但你早到,重話我就唔得!"
老板只是Sorry! Sorry!  

做人要做好自己(身教)& 講道理嘛,!

BTW, 我習慣送上車,接落車都會看看車上的時鐘和自己的手機時間!

Bony,

Thanks!  Add Oil!

醒目開學勳章 貢獻勳章

昨日返學校開完會, 首先同校方開會先之後再加埋校車公司一齊再開.

校方講出晒校車公司有邊樣問題出現, 亦講埋有個別家長都係有問題, 我地有跟過車都知大概問題所在, 其實校方係有不滿校車公司安排, 並不如有個別偏激家長講話校方偏袒校車公司, 老實講如果轉其他校車公司係唔係代表問題一定可以全部解決到, 校方已不停要求校車公司要點做, 但校車公司解釋已經開始跟進問題, 一定要比小小時間去解決, 我地明白新學期撞新校車公司係一定要時間比各方適應, 開始正式上課時間都唔夠一個星期, 有家長好合作忍耐非常抵讚, 不過總有個別不合作家長令合作嘅家長/小朋友受苦, 希望呢D家長肯反思.

現在最大問題係某2,3條線太多學生, 停站太多, 以致學生坐車時間超過一個鐘, 校車公司已承諾盡快以唔太影響下再重組路線, 或有機會加車將嚴重的線由2架車變3架車, 校車公司己叫左某些屋苑(好似黃浦)家長由5個上車點減至2個, 少幾個停站位相對坐車時間會少左, 亦有其他區家長肯自動遷就校車唔駛停近屋企樓下/入閘, 停校車方便路線嘅位, 這些家長真係要讚下, 其實永遠都係要就行車路線, 坐過車/識揸車都知唔係你要邊個位上落車都得架, 好人好姐行二步唔係大問題, 方便人亦都方便自己, 仲有人係等車, 唔係車等人, 路面交通唔係我地可以控制, 有些位真係唔可以停低等人, 希望大家明白唔係校車公唔肯就家長.

另外保母問題, 有個別保母唔專業唔細心, 校車公司已知道, 會提醒個別保母.

P.S.  我小朋友已畢業SRL幼稚園並已上小一(不是SRL小學), 我純粹以中立位睇呢次問題, 幫手及發表個人意見, 並無偏幫校方,校車公司及家長.
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔好唔開心有咩打比我傾

原帖由 pandacat_bb 於 10-9-16 01:49 發表
禮貌真係好緊要, 同一句說話, 唔同態度, 已經有唔同效果, 最難頂係我地冇遲到, 佢都可以黑口黑面, 我真係服咗佢, 今日我真係好唔開心

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢D係EE個人態度問題唔駛理:;pppp:
只要我地做左本份問心無愧就得  
原帖由 JJBBCC 於 10-9-16 09:03 發表
N 年前, 又係剛開學,我都試過"EE黑口黑面大大聲話我:“下次你地唔好咁晏, 要早過校車到!!!”
我每日都早10mins 到(6:55am上車), 但那天校車巳經到咗,
"我點知校車早 ...
原帖由 pandacat_bb 於 10-9-16 01:49 發表

你依個EE仲衰過8號車EE,可以話係經典中既經典
原帖由 JJBBCC 於 10-9-16 09:03 發表
N 年前, 又係剛開學,我都試過"EE黑口黑面大大聲話我:“下次你地唔好咁晏, 要早過校車到!!!”
"我點知校車早 ...

多謝晒,成日麻煩你添,鍚晒你,hehe
原帖由 monkey妹 於 10-9-16 10:46 發表
唔好唔開心有咩打比我傾

想問下.
幾時會知道加唔加多架車呀.我係3號線
小朋友話坐車,坐到好想快d落車,好唔舒服,且而有小朋友嘔,可能就係因為太多站.

thanks

原帖由 monkey妹 於 10-9-16 10:37 發表
昨日返學校開完會, 首先同校方開會先之後再加埋校車公司一齊再開.

校方講出晒校車公司有邊樣問題出現, 亦講埋有個別家長都係有問題, 我地有跟過車都知大概問題所在, 其實校方係有不滿校車公司安排, 並不如有個別偏 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先未必一定會加車只不過講係有機會咋, 不要期望太大, 而且要加車應該唔係3號線因唔係最嚴重果條線, 之前解釋過坐車會嘔可能係小朋友體質問題, 大家應該知道坐校車一定會停站多, 唔可能得幾個站咁少, 老實講要快要少站只怕得TAXI才做到, 如果真係覺得坐校車好辛苦, 作為家長係咪應該為小朋友考慮下, 幫佢轉其他交通工具(例如MTR)免小朋友辛苦, 再堅持要校車公司就一個半個小朋友而再令更多小朋友帶來不便, 我諗真係無一間校車公司做到, 希望大家明白真係好難令全部小朋友/家長都滿意校車公司, 只不過小小的遷就/合作/包容就會令所有人包括自己都開心及得益.

補充下:我check左3號線唔係多站, 我唔想公開話有幾多個站, 呢條線有家長義工跟過車都話無問題, 如果有家長想跟車了解情況我可以安排.

原帖由 sumyau1012 於 10-9-16 16:10 發表
想問下.
幾時會知道加唔加多架車呀.我係3號線
小朋友話坐車,坐到好想快d落車,好唔舒服,且而有小朋友嘔,可能就係因為太多站.

thanks

Bony講得冇錯,車站大家唯有相就下,行遠少少,好似我地上落車嗰個站,個個都係要行過黎架,我同另外幾個家長係行出大街再過對面馬路先到車站,唯有咁樣,先可以將車站集中,有助車程短啲,得益既都係小朋友

我都相信學校都會以學生安全,舒適為大前提,唔會偏幫校車公司,一班家教會既義工家長亦冇酬勞,尤其已經升小既學生家長,好似Bony咁囡囡都唔係上番SRL,一樣幫我地做咁多野,真係好值得我地表揚

Bony,

真係好好好好好....值得我地表表表揚

有echo

vic

原帖由 pandacat_bb 於 10-9-16 17:56 發表
Bony講得冇錯,車站大家唯有相就下,行遠少少,好似我地上落車嗰個站,個個都係要行過黎架,我同另外幾個家長係行出大街再過對面馬路先到車站,唯有咁樣,先可以將車站集中,有助車程短啲,得益既都係小朋友

我都相信學校都會以學生安 ...

Bony

醒目開學勳章 貢獻勳章

今日大家會收到家教會通告關於校車事宜, 下星期六9月25日2:00-4:30pm會响學校開咨詢大會, 因校車問題非常迫切及要配合各方相關人士出席, 只得該日能為家長特別開一次咨詢大會, 希望對校車公司有意見及疑問嘅家長能安排時間出席!

VERY GOOD,辛苦晒~

原帖由 monkey妹 於 10-9-17 11:40 發表
今日大家會收到家教會通告關於校車事宜, 下星期六9月25日2:00-4:30pm會响學校開咨詢大會, 因校車問題非常迫切及要配合各方相關人士出席, 只得該日能為家長特別開一次咨詢大會, 希望對校車公司有意見及疑問嘅家長能安 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

有無D實際行動表揚我先 咀兩野唔算喎  
原帖由 JJBBCC 於 10-9-17 08:17 發表
Bony
原帖由 Hayley04 於 10-9-16 22:24 發表
Bony,

真係好好好好好....值得我地表表表揚

有echo

vic
原帖由 pandacat_bb 於 10-9-16 17:56 發表
一班家教會既義工家長亦冇酬勞,尤其已經升小既學生家長,好似Bony咁囡囡都唔係上番SRL,一樣幫我地做咁多野,真係好值得我地表揚

回復 111# monkey妹 的帖子

好呀..我想試車, 3號車, 但我可唔可以只試返學呀? 因為放學我無問題.

醒目開學勳章

回復 52# herojoyce 的帖子

今日我又要呻一呻!

校車 (9號) 由開學至今,像沒有什麼改善。上車時間12:25-12:35pm (原定12:25pm); 下車5:15-5:25pm (原定4:50pm)--仍然日日遲到。

點知呢幾日番到學校都遲到!!
上星期四(16/9)、星期五(17/9),天日青晴、陽光普照;囡囡話番到學校,已經祈禱完,同學在寫字或老師在講話。
呢兩日落雨(星期一 20/9 & 星期二 21/9)當然又遲到啦;番到學校,已經祈禱完,同學在寫字或老師在講話。

請問大家可以容許校車番到學校遲到嗎?連最基本的準時番學都做不到,真不知校車是怎麼攪的?!

Me too number 9!  Since our old school bus was too good, I don't think this new company can further improve but I never expect it to be so bad.

My daughter told me that many girls vomitted and it didn't happen before.  She asked me to give her a plastic bag in case the other girls used up all!

Let see what will happen in the meeting this Saturday.
‹ 上一主題|下一主題