用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 招募家長可於9月13日做跟車義工 & 校車問題 ...
go

招募家長可於9月13日做跟車義工 & 校車問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

因學校剛轉左新校車公司, 我地家教會要協助學校睇下新校車公司對小朋友嘅搭車事項, 如有家長可於9月13日有時間幫手跟車, 跟車時間暫定11-2點左右, 實際時間要待編定再各自通知可幫手義工, 如家長有方便時間做又想多了解子女坐校車情況, 請PM留聯絡給我, 多謝各位幫忙!

0    0    0    0
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

Hi Monkey 妹,

今天校車大遲到,我囡囡是返下午班, 我站4 個小朋友足足多等 8 個字才上車,  又不致電通知家長!!!  又下大雨, 直是多無奈呢!!!  今天返學一定遲大到了.   之前這新校車公司的安排已經給我的感覺好亂, 一時說在這裡上車, 一時又說不是..... 很多都改來改去.
好像以前的校車公司比較好.   請讓新的校車公司作一檢討及改善.   謝謝你的幫忙及反映.

原帖由 monkey妹 於 10-9-1 14:21 發表
因學校剛轉左新校車公司, 我地家教會要協助學校睇下新校車公司對小朋友嘅搭車事項, 如有家長可於9月15日前有時間幫手跟車, 跟車時間暫定11-2點左右或上午返學時間或下午返學時間, 實際時間要待編定再各自通知可幫手 ...

我囡囡今日都一樣,我搭1號車, 校車遲了45mins, 校車無人通知, 小朋友未坐好便開車, 真係不太好.

醒目開學勳章

3/9下雨天,當日校車12:10才到(放11:00)

我仲要係住大角咀....

最後致電學校,她們解釋因下雨關係,上車比較混亂,小朋友滯留晒係學校。
咁係學校安排問題定校車呢......
我諗佢地要再好好溝通下...

I think we all have seriour problem with the new school bus company.  I don't think St Rose has a problem because they have experience before.  I know this when I picked up my girl at school before, very well organised.

I waited for 20min when going to school and 35min when getting home (route no. 9).  I called St Rose and Ms Wong told me that the school buses did not come to school according to presetted priority.  Sometimes the school bus was there but the helper had not yet arrived.

Please gather the information and call Ms Wong at St Rose.  She will consolidate and complain to the school bus.

I always like the old school bus, both the driver and then helper.  Route no. 10.

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實新校車公司有無問題, 我唔識答大家, 始終新開始一定要比時間大家適應, 當中出現問題學校&家教會已好努力同校車公司跟進, 希望能盡快配合到各方要求, 如家長再有上落車時間延誤, 請即時致電跟車姨姨/司機了解, 至於上年舊校車公司都一樣有好多問題出現過, 如果佢地無問題學校亦不需要轉換.

I believe the old company had problem.  Just I was lucky to ride on route 10.

However, how could this new company make such a big mess?  
* They claimed that they tried the route 實時實點.
* They could not provide the mobile number of the helper in August.  I had to call St Rose when the bus was late last Friday.
* The helper did not call me even though the bus was late for more than 30min.
*  The helper told me that it was the fault of the school and Ms Wong told me another story.
* The helper said 以後都係咁嫁啦!  So they don't want to correct the problem at all?

I am not a demanding person and this is the first time I post here.  I really want everybody to feedback to the school so that they can solve the problem ASAP.

Oh, sorry that I cannot 跟車

醒目開學勳章

原帖由 monkey妹 於 10-9-6 09:42 AM 發表
其實新校車公司有無問題, 我唔識答大家, 始終新開始一定要比時間大家適應, 當中出現問題學校&家教會已好努力同校車公司跟進, 希望能盡快配合到各方要求, 如家長再有上落車時間延誤, 請即時致電跟車姨姨/司機了解, 至 ...

都明白大家一定要時間適應,希望能短時間內解決。
因我小朋友只是K1學生,唔想佢對搭校車返學產生反感。

我唔明點解上車時間比以前早45mins?
我想是車少站多, 成本可以低D.  苦了孩子!
我都想轉街車.

"I am not a demanding person and this is the first time I post here.  I really want everybody to feedback to the school so that they can solve the problem ASAP."

Me 2!

醒目開學勳章 貢獻勳章

而家仲未開始正式上課時間, 下個星期一正式左先可以作準, 至於車同路線跟以前舊校車公司大致一樣, 我明白作為家長一定想自己小朋友返學唔好太辛苦, 都係果句要比時間大家適應, 如果校車公司都係配合唔到自己需要, 比我都會搵其他保母車, 消費者一定會以自己得益作為消費動力.

原帖由 JJBBCC 於 10-9-6 11:31 發表
我唔明點解上車時間比以前早45mins?
我想是車少站多, 成本可以低D.  苦了孩子!
我都想轉街車.

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果全部都係明白事理的家長, 就一定唔會有問題出現, 以我所知有個別小數家長遲湊小朋友, 仲要姨姨打比家長, 家長先肯落黎, 落黎仲要鬧人話自己早落黎你都未到喇, 講真一個遲二個又遲就會推遲晒後面, 最後上落車果D小朋友同家長就好慘咁呆等, 將心比己, 如果佢前面D家長成日唔合作佢會點囉? 希望果D個別小數家長肯合作配合番大家, 咁校車運作暢順大家都好囉, 仲有, 有時交通路面唔係校車公司可以控制到, 就算講實幾點, 誤差一定無可避免, 如果可以大家方便將就早幾分鐘到, 方便人時亦會方便左自己, 如果有機會校車遲左都希望能諒解司機/校車公司, 可能當中有問題出現先令到遲黎接小朋友, 而家最好快D解決晒問題, 小朋友開心返學就最緊要.

原帖由 金仔 於 10-9-6 11:02 發表
都明白大家一定要時間適應,希望能短時間內解決。
因我小朋友只是K1學生,唔想佢對搭校車返學產生反感。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實唔怕講埋, 有跟車義工都睇到有個別小數麻煩家長, 知道原來司機/校車公司係好辛苦, 某些麻煩家長要求過份簡直唔合理, 例如有家長突然轉上車地點, 有家長一定要停自己屋企樓下唔肯將就行前小小, 講真好難要司機响個個小朋友屋企樓下接, 某些屋苑要入閘需時好幾分鐘, 如果個個屋苑都要入閘, 無形中拉長左小朋友坐車時間, 咁又話攪到小朋友要坐咁耐車, 只要大家肯就小小就等於方便左自己, 我知有好多家長都肯合作, 不過因為個別小數麻煩家長而令一班合作嘅家長帶黎不便/辛苦, 真係替佢地不值, 講真學校/家教會又唔可以做到D咩, 又唔可以唔比佢地坐車, 學校都有難處, 如果想知更多, 可以跟下車就睇到好多奇怪野.

醒目開學勳章

原帖由 monkey妹 於 10-9-6 01:21 PM 發表
如果全部都係明白事理的家長, 就一定唔會有問題出現, 以我所知有個別小數家長遲湊小朋友, 仲要姨姨打比家長, 家長先肯落黎, 落黎仲要鬧人話自己早落黎你都未到喇, 講真一個遲二個又遲就會推遲晒後面, 最後上落車果D ...

今日校車遲了20分鐘,中途曾經致電褓姆

最後安頓好小朋友,再致電褓姆

想了解,為何又一小時車程才回到家?
是否塞車?遲出車?

回復:
今日已經比平時早10分鐘出車....(下,姐我小朋友唔止坐左一小時)
因我是第9個站,前面的站有姐姐/媽媽遲接小朋友(褓姆打電話佢地先落黎)攪到所有站都延誤。

唉.....我都知校車佢地都唔想,但我小朋友要個多小時才回到家,我心好不絲服呢...

另,想了解學枝如果安排小朋友上車?
她們在課室玩住玩具等,或在下面等呢?
代某車號入校,再安排小朋友落去或是小朋友在下面等.才安排上車?

因,如果小朋友在操場呆等,車出車入,實在苦了小朋友~

今日比上星期五好好多啦, 雖然校車都係遲左15分鐘, 但個人來說都可以接受, 始終才剛剛上學, 希望一天比一天好

醒目開學勳章 貢獻勳章

就係多得呢D自私麻煩家長 攪到你地小朋友要坐咁耐車, D小朋友真係無辜   
原帖由 金仔 於 10-9-6 14:07 發表
想了解,為何又一小時車程才回到家?
是否塞車?遲出車?

回復:
今日已經比平時早10分鐘出車....(下,姐我小朋友唔止坐左一小時)
因我是第9個站,前面的站有姐姐/媽媽遲接小朋友(褓姆打電話佢地先落黎)攪到所有站都延誤。

唉.....我都知校車佢地都唔想,但我小朋友要個多小時才回到家,我心好不絲服呢...

醒目開學勳章 貢獻勳章

坐校車嘅小朋友放學就落操場等, 基本上D校車响出面, 一架車入完好快又一架, 其實等好短時間可以上到車.
原帖由 金仔 於 10-9-6 14:07 發表
另,想了解學校如果安排小朋友上車?
她們在課室玩住玩具等,或在下面等呢?
代某車號入校,再安排小朋友落去或是小朋友在下面等.才安排上車?因,如果小朋友在操場呆等,車出車入,實在苦了小朋友~

醒目開學勳章

原帖由 samantha2005 於 10-9-6 02:23 PM 發表
今日比上星期五好好多啦, 雖然校車都係遲左15分鐘, 但個人來說都可以接受, 始終才剛剛上學, 希望一天比一天好

好擔心下星期開始放12:00,希望真的一天比一天好...
我唔介意早點落樓,最怕係車程太耐,苦了小朋友~

醒目開學勳章

原帖由 monkey妹 於 10-9-6 02:33 PM 發表
坐校車嘅小朋友放學就落操場等, 基本上D校車响出面, 一架車入完好快又一架, 其實等好短時間可以上到車.

因,真的比上星期五(落雨天)既時間嚇怕...

醒目開學勳章 貢獻勳章

希望如此喇
原帖由 samantha2005 於 10-9-6 14:23 發表

醒目開學勳章 貢獻勳章

可能個日落雨為小朋友安全迫住一個個慢慢上車, 加上校車公司新未試過落雨天上落車問題, 其實呢D特別情況好少機會再發生架喇.

原帖由 金仔 於 10-9-6 14:36 發表

因,真的比上星期五(落雨天)既時間嚇怕...

‹ 上一主題|下一主題