用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 招募家長可於9月13日做跟車義工 & 校車問題 ...
樓主: monkey妹
go

招募家長可於9月13日做跟車義工 & 校車問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

都係個幾句: 麻煩各位再忍耐, 比多小小時間校車公司, 大家嘅包容及合作係會對自己及小朋友得益!

原帖由 momama 於 10-9-13 09:00 發表
Anything I can do?
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

係呀
原帖由 pandacat_bb 於 10-9-11 09:40 發表
界限街嗰度真係好繁忙,冇咩辦法解決,以前鄭校長朝朝出去幫手擋車,比校車入架,唯有寄忙小學重建工程快啲完成,咁小朋友就可以係番公爵街上落校車 ~

...

醒目開學勳章 貢獻勳章

我地幼稚園都有呢D少數不合作嘅家長  
原帖由 JJBBCC 於 10-9-13 09:19 發表
我識個家長,
1. 自已早過校車到/等校車,就鬧校車遲到,
2. 自已遲到, 就鬧校車唔等佢,

還有比 單程$, 但每個月總有幾日,開口問"可以今日搭回程?"
嬸嬸次次都"No"佢, 佢就話人衰,又唔係日日....

因為我每次都笑吓,唔出聲,佢就講..........

原帖由 monkey妹 於 10-9-13 09:42 發表
我地幼稚園都有呢D少數不合作嘅家長  

我尋日聽到女女講,而家(3號)校車多左2個水洞,係俾小朋友嘔吐用的...
我聽到好心痛,係咪坐校車的小朋友個個都會嘔,可否就司機及保母諗諗方法.可否叫司機開車定d呀

醒目開學勳章

‎9月13日~8號校車
上車,遲5分鐘
落車,遲10分鐘

今日3號校車上車同7號校車落車都有進步, 我覺得今日好咗好多!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我昨日有請假去跟車, 見司機開車都好定無大問題, 其他跟車家長都無講過司機開車唔定或者開得快嘅問題, 其實會嘔可能真係小朋友體質問題, 我跟5號車拾幾個小朋友都無一個嘔, 比著我知道自己小朋友坐車坐到嘔做家長點會唔心痛 講真要幾歲人仔日日舟居勞動坐車出去讀書, 真係唔係個個小朋友頂得住, 我亦明做家長唔考慮自己本區比小朋友讀書係為小朋友好, 可以出去讀D比較好小小嘅學校但小朋友坐唔到車, 呢方面要家長自己要決揀喇, 針無兩頭利, 其實而家都係返左2個星期學, 可能小朋友過多一排適應左咪唔會再嘔, 當然又係要睇小朋友體質囉, 我知之前呀囡K1果年坐校車有小朋友嘔左幾個月先適應到坐車, 我亦知有D小朋友要睇埋中醫調理過身體之後坐車先無再嘔, 我希望小朋友唔好太辛苦又可以開心返學, 呢樣最緊要:loveliness:

原帖由 sumyau1012 於 10-9-13 10:01 發表
我尋日聽到女女講,而家(3號)校車多左2個水洞,係俾小朋友嘔吐用的...
我聽到好心痛,係咪坐校車的小朋友個個都會嘔,可否就司機及保母諗諗方法.可否叫司機開車定d呀 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

昨日係開始正式上課時間, 唔同之前提早放學攪到校車公司亂晒程序, 而家校車公司開始熟習左當然會有進步, 應該會越黎越順暢
原帖由 yyin 於 10-9-13 18:39 發表
今日3號校車上車同7號校車落車都有進步, 我覺得今日好咗好多!!

醒目開學勳章

Kamkam Yuen ‎9月14日~ 8號校車 ~
上車,遲5分鐘 /
落車,遲20分鐘

多謝你既明白及跟進.

原帖由 monkey妹 於 10-9-14 09:27 發表
我昨日有請假去跟車, 見司機開車都好定無大問題, 其他跟車家長都無講過司機開車唔定或者開得快嘅問題, 其實會嘔可能真係小朋友體質問題, 我跟5號車拾幾個小朋友都無一個嘔, 比著我知道自己小朋友坐車坐到嘔做家長點 ...

Bony, 唉,8號車真係足足個半鐘先返到學校呀,今日12:05上校車,我係基碮道1:30先見佢經過,咁長途真係唔掂呀,可唔可以係家教會提下,叫校車公司改善下路線既問題呀?坐個半鐘車細細話好辛苦,尋日唔肯上車呀

醒目開學勳章

原帖由 pandacat_bb 於 10-9-14 03:46 PM 發表
Bony, 唉,8號車真係足足個半鐘先返到學校呀,今日12:05上校車,我係基碮道1:30先見佢經過,咁長途真係唔掂呀,可唔可以係家教會提下,叫校車公司改善下路線既問題呀?坐個半鐘車細細話好辛苦,尋日唔肯上車呀 ...

我am班..8號車
今日1:00先揍到亞囡(大角咀)
1:30打比ee問佢今日有咩特別事,點解要1rs先返到,佢答: 今日無野wor,11:55出左車啦.........
我: 早左出車,都1:00wor,一小時車程?係唔係塞車?我想了解下..(我語氣係好好)
佢先話佐敦有小小塞.......
之後有干擾cut左線,佢都無打返比我...

依個EE態度真係麻麻地,我地係PM係12:09上車,尋日我12:01係對面我已經見到校車係度,我等緊過馬路佢已經打比我,問我係咪黎緊,我話我係對面,到到送我囝囝上車,EE黑口黑面同我講:“下次你地唔好咁晏,早啲啦”,嗰陣係12:02,其實係佢地早咗,唔係我地遲,除咗我,另外一個家長都係啱啱到,仲有啲姐姐接放學跑到咁黎,我問佢:“早啲即係早幾多,不如講明幾點啦”,坦白講我真係頂佢唔住,講野唔清唔楚,試車嗰日我問佢幾點到站,佢答我兩次都係:“頭幾日早放,放學放3:30喎”,最後要跟車既伍老師出聲:“妳話比佢知幾點落車先得架”,真係暈低~

講真我唔介意早啲上車,不過淨係叫早啲,即係早幾多先得架?而且佢應該早一日通知家長,唔係人地黎度,冇遲到,佢反而講到我地遲到,仲要黑晒面口咁囉

尋日有位嫲嫲話佢星期四接唔到孫,嗰日我都記得架車係早咗5分鐘左右就到,嫲嫲話佢係對面等過馬路,睇住校車走,原來EE打咗電話比家長,小朋友媽咪話99黎緊叫佢等1﹣2分鐘都唔等就開車走,仲話叫人地去下一個站接小朋友,講真人地要坐車去到下一個站佢都開車啦,結果小朋友遊車河返學校,嗰位嫲嫲話,如果自己遲到,架車走咗,冇辦法,不過自己都預早咗,不過唔夠校車早到,條氣就頂住

我同意唔好等遲到既家長,不過如果人地冇遲,等1﹣2分鐘都應該囉

原帖由 金仔 於 10-9-14 16:54 發表

我am班..8號車
今日1:00先揍到亞囡(大角咀)
1:30打比ee問佢今日有咩特別事,點解要1rs先返到,佢答: 今日無野wor,11:55出左車啦.........
我: 早左出車,都1:00wor,一小時車程?係唔係塞車?我想了解下..(我語氣係好好)
佢先 ...

仲有尋日位嫲嫲話,佢地收到EE電話,話放學早5分鐘落車,不過我同另一位家長都冇收到電話,依點我真係唔明,點會只係通知個別家長??

醒目開學勳章 貢獻勳章

我問左原來你地係頭站上車, 唔怪得要坐咁耐, 真係'鄧'細佬辛苦, 今日下午我又會請假返學校, 會同學校加埋校車公司一齊開會, 睇下前日跟車之後出現的問題, 我會反應大家嘅問題/要求, 希望校車公司盡量能配合到大家.

原帖由 pandacat_bb 於 10-9-14 15:46 發表
Bony, 唉,8號車真係足足個半鐘先返到學校呀,今日12:05上校車,我係基碮道1:30先見佢經過,咁長途真係唔掂呀,可唔可以係家教會提下,叫校車公司改善下路線既問題呀?坐個半鐘車細細話好辛苦,尋日唔肯上車呀 ...

可否安排多D車,分散吓D路綫,  
等小朋友坐短D時間.又唔會噤趕時間,唔怕遲到!

一車太多站,長途又趕, 又擠車,小朋友又坐得耐,
返學要準時,迫小朋友又早D, 多站又遲D, 因為怕遲,所以唔等!

Thanks!

醒目開學勳章

‎9月15日~ 8號校車 ~
上車,遲5分鐘 /
落車,遲10分鐘

坐校車真係攪到我頭大,你地仲多野攪過我地,真係辛苦晒你地啦   

今日EE又有新野,佢投訴細佬,不過我問完細佬之後,爸爸再打比EE了解,原來EE唔知晒全部野就鬧細佬,我覺得佢講野好唔負責任,再係咁真係淨係坐放學嗰半程算啦  

原帖由 monkey妹 於 10-9-15 10:27 發表
我問左原來你地係頭站上車, 唔怪得要坐咁耐, 真係'鄧'細佬辛苦, 今日下午我又會請假返學校, 會同學校加埋校車公司一齊開會, 睇下前日跟車之後出現的問題, 我會反應大家嘅問題/要求, 希望校車公司盡量能配合到大家.

...

same story every year. this year is not better....

you know my daughter is in P.1. One day, my mother was later for 15min. to pick Hayley. The school bus still there even a lot of bus/ car/ trucks... bububububu...

Next day I asked EE how late my mother was, she looked ok and told me 15min. politely.....$650 per month round trip!

different world!

原帖由 pandacat_bb 於 10-9-14 17:54 發表
依個EE態度真係麻麻地,我地係PM係12:09上車,尋日我12:01係對面我已經見到校車係度,我等緊過馬路佢已經打比我,問我係咪黎緊,我話我係對面,到到送我囝囝上車,EE黑口黑面同我講:“下次你地唔好咁晏,早啲啦”,嗰陣係12:02,其實係佢地早 ...

‹ 上一主題|下一主題