用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 招募家長可於9月13日做跟車義工 & 校車問題 ...
樓主: monkey妹
go

招募家長可於9月13日做跟車義工 & 校車問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

可能有機會係空調唔夠, 不過如果開得大又怕凍親小朋友, 其實有時坐到嘔嘅問題, 可能係小朋友本身體質問題, 呢個年代有D小朋友係坐唔慣車, 坐一陣都會唔舒服, 我呀囡K1個年坐車, 因有個小朋友嘅體質問題, 嘔左好幾個月先適應到坐校車, 仲有唔好食太飽坐車, 未消化好坐車會浪浪下, 係好易嘔架.
原帖由 sumyau1012 於 10-9-8 10:28 發表
我另外,有樣野想反應:
我試坐過校車,我感覺車內好唔舒服,坐到好頭暈.
試車當天只有一個小朋友,小朋友都坐都嘔.
見到咁既情況,我只好試試自已送返學.後來因為送返學,又好辛苦,所以尋日俾女女坐校車,女女話好唔舒服,好想快d落車,果日又有小朋友嘔.

有無方法可以改善呀
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章

原帖由 pandacat_bb 於 10-9-8 12:20 AM 發表
BONY, 細佬今年坐校車呀,8號車都係日日都遲,下晝又熱死辣辣,細佬企一陣就成身濕晒

我覺得依間公司真係好唔掂,第一次比張通告話試坐,試坐嗰日負責人話8月25號再有一個試坐,點知8月20號左右跟車EE打黎,我問佢係咪有試坐,佢話 ...

我都係8號車,尋日致電,要早5分鐘上車

妳係上晝班定下晝班, 我係下晝冇通知過我~

原帖由 金仔 於 10-9-8 11:15 發表

我都係8號車,尋日致電,要早5分鐘上車

醒目開學勳章

原帖由 pandacat_bb 於 10-9-8 11:41 AM 發表
妳係上晝班定下晝班, 我係下晝冇通知過我~

sorry sorry ... 我係上午

今日
返學,遲5分鐘...
放學,好準時呀....

add oil....

醒目開學勳章 貢獻勳章

都幾好
原帖由 金仔 於 10-9-8 12:04 發表
今日
返學,遲5分鐘...
放學,好準時呀....

add oil....

(下午班) 這兩天都準時及早到.  抵讚

原帖由 sumyau1012 於 10-9-7 14:45 發表
我覺得如果有家長突然要求改上落車時間, 校車應該拒絕. 另外,如果有家長遲到,校車亦唔好等啦..我記得上年,女女因為出門口時突然要去洗手間,我地遲左5min,校車開走,我非常同意校車這個做法, 司機和保母要有原則,唔可 ...

你真係好,希望其他媽咪都留意下,我地放學係7號車囡囡在最大雨個日就因為前面個小朋友亞媽5知去咗邊攪到保母ee 係咁揾佢媽咪, 我地亞工人姐姐就係咁淋雨又5咁走開...足足等咗1個小時有多....放3:30pm時返到屋企都已經要1小時15分, 但個日真係等到火晒.

yyin

醒目開學勳章

‎9月9日校車
上車,遲10分鐘
落車,遲10分鐘
add oil...我唔望準時,10分鐘上限,可接受

醒目開學勳章

原帖由 yyin 於 10-9-9 12:23 PM 發表

你真係好,希望其他媽咪都留意下,我地放學係7號車囡囡在最大雨個日就因為前面個小朋友亞媽5知去咗邊攪到保母ee 係咁揾佢媽咪, 我地亞工人姐姐就係咁淋雨又5咁走開...足足等咗1個小時有多....放3:30pm時返到屋企都已 ...

星期一,ee通知我~學校已經發出指引,如果唔見家長,會於致電後2分鐘開車走。到時再返回學校接子女。

當日試車(3號車) 有4個大人, 有2個大人都立即投訴.都話好唔舒服,坐都好頭暈. 請向校車公司反應一下. 感激...

原帖由 monkey妹 於 10-9-8 10:49 發表
可能有機會係空調唔夠, 不過如果開得大又怕凍親小朋友, 其實有時坐到嘔嘅問題, 可能係小朋友本身體質問題, 呢個年代有D小朋友係坐唔慣車, 坐一陣都會唔舒服, 我呀囡K1個年坐車, 因有個小朋友嘅體質問題, 嘔左好幾個 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

一早就應該咁做喇, 不過而家肯開始都好

原帖由 金仔 於 10-9-9 13:01 發表
星期一,ee通知我~學校已經發出指引,如果唔見家長,會於致電後2分鐘開車走。到時再返回學校接子女。

醒目開學勳章 貢獻勳章

收到
原帖由 sumyau1012 於 10-9-9 13:57 發表
當日試車(3號車) 有4個大人, 有2個大人都立即投訴.都話好唔舒服,坐都好頭暈. 請向校車公司反應一下. 感激...

謝謝你的信息, 我昨日自己去接放學時睇到學校都好緊張校車安排咁喎, 不過又老實講句似我昨日見到情況界限街放學時段有好多車好繁忙. 希望能揾到辦法解決啦.

醒目開學勳章

‎9月10日校車
上車,遲10分鐘
落車,準時

唔該晒你....monkey妹:loveliness:

原帖由 monkey妹 於 10-9-9 14:03 發表
收到

返學時間又係勁多車, 好繁忙, 又塞車
:(
原帖由 yyin 於 10-9-10 10:42 發表

謝謝你的信息, 我昨日自己去接放學時睇到學校都好緊張校車安排咁喎, 不過又老實講句似我昨日見到情況界限街放學時段有好多車好繁忙. 希望能揾到辦法解決啦. ...

我贊成咁樣呀,試過一次嗰啲家長就會學識"準時"

界限街嗰度真係好繁忙,冇咩辦法解決,以前鄭校長朝朝出去幫手擋車,比校車入架,唯有寄忙小學重建工程快啲完成,咁小朋友就可以係番公爵街上落校車 ~

原帖由 yyin 於 10-9-10 10:42 發表

謝謝你的信息, 我昨日自己去接放學時睇到學校都好緊張校車安排咁喎, 不過又老實講句似我昨日見到情況界限街放學時段有好多車好繁忙. 希望能揾到辦法解決啦. ...

After trial run for one week:

going to school => ok
coming back home => 30mins late

Anything I can do?

我識個家長,
1. 自已早過校車到/等校車,就鬧校車遲到,
2. 自已遲到, 就鬧校車唔等佢,
又話部lift層層停...
又話小朋友叫唔醒,食早歺幔.......
又話等小朋友遲吓,比老師罵吓...
大部分時間成追車...
但交車費係全車最遲, 校車嬸嬸成日追,
連車費袋都唔見, 交咗支票又唔過數....
六年都無變過! 死未!?

原帖由 pandacat_bb 於 10-9-11 09:35 發表
我贊成咁樣呀,試過一次嗰啲家長就會學識"準時"
‹ 上一主題|下一主題