用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 招募家長可於9月13日做跟車義工 & 校車問題 ...
樓主: monkey妹
go

招募家長可於9月13日做跟車義工 & 校車問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢樣要睇你前面D家長合唔合作喇
原帖由 金仔 於 10-9-6 14:34 發表
好擔心下星期開始放12:00,希望真的一天比一天好...
我唔介意早點落樓,最怕係車程太耐,苦了小朋友~
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章

初初得K1上學,校車褓姆會同小朋友放好書包細心地扣好安全帶。。。

由3/9開始,共有2位小朋友上車,上到車褓姆仍同小朋友放好書包扣上安全帶。。。但問題就係,未安頓好2位小朋友就開車。。。的確有點危險。。。

希望MONKEY妹~可反應下,可先扣好安全帶,再慢慢續個放書包,減省時間。。。

我依位煩麻媽媽,會吩咐褓姆上車後替女兒穿外套,當然我係希望佢安頓好晒再幫忙女兒~

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會提下校車公司.
原帖由 金仔 於 10-9-6 15:03 發表
初初得K1上學,校車褓姆會同小朋友放好書包細心地扣好安全帶。。。

由3/9開始,共有2位小朋友上車,上到車褓姆仍同小朋友放好書包扣上安全帶。。。但問題就係,未安頓好2位小朋友就開車。。。的確有點危險。。。

醒目開學勳章

原帖由 monkey妹 於 10-9-6 03:19 PM 發表
我會提下校車公司.

我只是一位在職媽媽,如何能成為家教會成員呢?同埋做d咩架?請賜教!謝~

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔好介意我直D講句: 褓姆要幫小朋友穿外套唔係佢地職責, 不過我都知有褓姆好好人, 見小朋友細個唔識分凍唔凍, 亦會自動幫佢地穿外套, 不過唔係個個褓姆姨姨咁好人囉, 就算你叫左褓姆幫, 佢都未必會做, 如果你真係驚呀囡凍, 接近上車時幫呀囡穿上外套先, 咁自己會放心D架..

原帖由 金仔 於 10-9-6 15:03 發表
我依位煩麻媽媽,會吩咐褓姆上車後替女兒穿外套,當然我係希望佢安頓好晒再幫忙女兒~

醒目開學勳章

因好多時我都早過架車到,另當我見到車時,已經趕唔切著,所以我都唔該前唔該後,麻煩佢架。。。。
(當然我係希望佢打理好晒小朋友,先幫我女兒)

原帖由 monkey妹 於 10-9-6 03:40 PM 發表
唔好介意我直D講句: 褓姆要幫小朋友穿外套唔係佢地職責, 不過我都知有褓姆好好人, 見小朋友細個唔識分凍唔凍, 亦會自動幫佢地穿外套, 不過唔係個個褓姆姨姨咁好人囉, 就算你叫左褓姆幫, 佢都未必會做, 如果你真係驚 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都係在職媽媽, 家教會委員係兩年一任, 我做左一屆(07-09年), 而家做緊第二屆 (09-11年), 如你想做, 可以下年參選做委員, 職務都係幫手攪下活動, 一個月開一次會傾下安排活動問題, 可能我份工唔忙, 可以抽小小時間做, 其實肯出下力就得架, 我都好開心幫到手, 同其他委員合作又好開心, 雖然我呀囡畢左業, 我都好樂意繼續幫手埋呢一年.
原帖由 金仔 於 10-9-6 15:29 發表

我只是一位在職媽媽,如何能成為家教會成員呢?同埋做d咩架?請賜教!謝~

醒目開學勳章

有機會我都想參與。。。。
thx~

原帖由 monkey妹 於 10-9-6 03:53 PM 發表
我都係在職媽媽, 家教會委員係兩年一任, 我做左一屆(07-09年), 而家做緊第二屆 (09-11年), 如你想做, 可以下年參選做委員, 職務都係幫手攪下活動, 一個月開一次會傾下安排活動問題, 可能我份工唔忙, 可以抽小小時間 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

到你呀囡K2學期頭會有家教會改選通告, 歡迎你到時參選加上家教會做委員, 其實做左委員, 會多左機會認識學校都幾好架, 我個囡一知道我要返學校開會, 佢就好開心話要跟埋我一齊, 所以間唔中都有帶埋一齊開會

原帖由 金仔 於 10-9-6 15:59 發表
有機會我都想參與。。。。
thx~

hi monkey妹

我搭果部校車咪又係成日遲,我個女未坐低佢已經開車la
.

3/9下雨天,當日校車12:40才到(放11:00)
我只係住土瓜灣咋....
d小朋友咁細係唔喺應該等佢哋坐低先開車?
之前校車公司話大約35分鐘可以返到嚟,而家又改話要65分鍾,多咗成半個鐘,我己經無要求喺我屋企樓下上落車要行15分鍾先上到車,我女對搭校車放學己產生反感,佢話要坐好耐.喊住問我可唔
可以帶佢放學.噚日一早打比校車公司了解,到今日都末覆我電話.

hi monkey妹

我搭果部校車咪又係成日遲,我個女未坐低佢已經開車la.

之前校車公司話大約35分鐘可以返到嚟,而家又改話要65分鍾,多咗成半個鐘,我己經無要求喺我屋企樓下上落車要行15分鍾先上到車,我女對搭校車放學己產生反感,佢話要坐好耐.喊住問我可唔可以帶佢放學.噚日一早打比校車公司了解,到今日都末覆我電話.

hi monkey妹

我搭果部校車咪又係成日遲,我個女未坐低佢已經開車la
.

之前校車公司話大約35分鐘可以返到嚟,而家又改話要65分鍾,多咗成半個鐘,我己經無要求喺我屋企樓下上落車要行15分鍾先上到車,我女對搭校車放學己產生反感,佢話要坐好耐.喊住問我可唔
可以帶佢放學.噚日一早打比校車公司了解,到今日都末覆我電話.

我囡囡搭9號車係美孚西鐵站落車, 原本校車確實放學後35分鐘到, 但係日日都遲最少15mins . 嫲嫲一早就出門口成日驚自己遲到, 攪到嫲嫲成日等成個鐘先接到佢, 又唔知發生咩事. :( 希望校車可以確實一吓個落車時間, 等家長有個預算, 我知道落雨遲左都好正常, 我哋都可以接受.
老人家就係唔想小朋友搭咁耐車, 所以日日搭西鐵出九龍接佢返屋企.
同時, 希望d家長可以幫忙早5~10分鐘落樓接小朋友或者就一下上落地點, 等校車的路線可以暢順一D.
如果換轉等個個係你或者尾站係你ga小朋友.  

醒目開學勳章 貢獻勳章

真係好希望果D家長肯合作, 唔好再拖累其他合作的家長及小朋友, 佢地好慘架
原帖由 fongmy 於 10-9-7 10:52 發表
同時, 希望d家長可以幫忙早5~10分鐘落樓接小朋友或者就一下上落地點, 等校車的路線可以暢順一D.
如果換轉等個個係你或者尾站係你ga小朋友.  

回覆 1# monkey妹 的文章

我先生可以做義工, 若有需要可致電

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我所知係得4條校車線有問題, 唔好彩你個囡果條線係囉 真係'鄧'你小朋友同奶奶辛苦
原帖由 fongmy 於 10-9-7 10:52 發表
我囡囡搭9號車係美孚西鐵站落車, 原本校車確實放學後35分鐘到, 但係日日都遲最少15mins . 嫲嫲一早就出門口成日驚自己遲到, 攪到嫲嫲成日等成個鐘先接到佢, 又唔知發生咩事. :( 希望校車可以確實一吓個落車時間,  ...

我個女今年K3, 一直搭美孚線, 麗景尾站落, 冇改

返上午班放學時仲要接下午班, 只要四十分鐘就返到, 而家返下午班竟要一個鐘, 非常無奈

昨日中午打俾保姆, 話美孚上緊麗景, 8分鐘就返到 (仲早過約定時間???) 咪即刻叫工人落樓, 結果又等半個鐘

我知道有唔少家長利用今次機會多多要求, 若校巴公司搞唔掂就唔好應承, 搞到咁大鑊

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔好POST自己電話出黎, DEL左個電話先, 我會聯絡你先生, 唔該晒你地嘅幫忙
原帖由 ericalui18 於 10-9-7 11:20 發表
我先生可以做義工, 若有需要可致電XXX馮生

王姑娘話大部份唔掂喎

原帖由 monkey妹 於 10-9-7 11:23 發表
以我所知係得4條校車線有問題, 唔好彩你個囡果條線係囉 真係'鄧'你小朋友同奶奶辛苦

我是想pm資料畀你, 但手快快send左, 點樣可以刪除到呀, 麻煩告知. 謝謝!

原帖由 monkey妹 於 10-9-7 11:23 發表
‹ 上一主題|下一主題