用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 38>> 唔該執番好 D 野呀,開學啦 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 38>> 唔該執番好 D 野呀,開學啦 ! [複製鏈接]

BB,

我點捨得你地依班笑婦呀, 永不言退!

原帖由 bettylam 於 10-9-8 12:39 發表
DEAR ALL:

午安~

46哥,幸福滿瀉,你未來日子係步儲退休 ,而我地呢班少婦,仲要捱仔

betty
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

good morning

大家早晨好

噚晚雷電交加, 嘈到我點另鐘先zzz得到

一陣要去洽洽養下神先

大家午安

山之家族尋晚乜都聽唔到呀 今朝我打比
媽媽 ,連佢都話嘈到成晚瞓唔著....

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-9-9 09:21 發表
大家早晨好

噚晚雷電交加, 嘈到我點另鐘先zzz得到

一陣要去洽洽養下神先

46,
你就游到埋岸邊啦  
格格仲係大海載浮載沈呀

原帖由 正46 於 10-9-9 08:41 發表
格格,

可以停止供款當然開心啦...

good morning

早晨!
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

格格,

希望唔好觸礁啦!

原帖由 alicetong 於 10-9-9 12:15 發表
46,
你就游到埋岸邊啦  
格格仲係大海載浮載沈呀

醒目開學勳章

dear all:

早人呀!

報告,食左2日之前醫師開落的喉痛藥,喉痛好番的,但有啖同不受控的鼻水,今日應該要見醫師啦!

betty

大家早晨好~~~

2B 今日終於係公司啦

醒目開學勳章

DEAR ALL:

早人呀!

so touchung

我媽來電著我看亞視8.30&8.30那晚,感動香港之胡鴻烈,鐘期榮夫婦-教育學家,我找了很久才找到,昨日細膩.

轉自亞洲電視
http://app2.hkatv.com/v3/webtv/webtv.php?program=1000229

betty

今晚要睇星光大道就真!

早晨!

依到無0左太后就好似摺埋咁款........

醒目開學勳章

ALL:

早人呀!

太后往奶

46哥:仲有我哇,茶督撐

betty

早晨

原帖由 正46 於 10-9-13 08:47 發表
早晨!

依到無0左太后就好似摺埋咁款........

46 兄

2B 仲健在,不過呢排俗務纏身,俾 D 時間我,好冇 ?

咁多位屋企有首年 334 白老鼠既姊妹,有無聽過 IES ? 返去問下小朋友準備成點呀 。。。。

剛在網上找到的:

IES攻略﹕有趣題目成推動力 寓娛樂於學習
(明報)2010年9月9日 星期四 05:10
【明報專訊】通識科的專題研究不論在訂立題目或選擇研究方法上都有很大自由度,雖然看似輕鬆,但其實更加需要早日計劃和執行,當中自覺性絕不可少。

◆如何選題目

為了讓自己能自動自覺地完成Project,訂立一個自己感興趣的題目就能成為推動力。

偶然間,我成為了動畫《Gundam 00》的忠實觀眾,整套動畫看了三次,連TVB播放的粵語配音版亦一併品嘗。我受到《00》現實的背景設定吸引,認為與全球化有很密切的關係,非常適合成為研究的題材。加上我已多次翻看,對《00》有豐富而深入的認識,在訂立研究框架和分析時更得心應手。最重要的是我對題目有興趣,自然能寓娛樂於學習,不但能愉快地完成,更會對自己有較高要求,報告的完成度自能提高。

◆如何研究

在研究方法方面,不少人會選擇傳統的問卷、訪問和資料蒐集。我亦有用問卷和資料蒐集取得用作分析的資料。此外,我亦有進行作品研究,例如研究《00》中的勢力分配與現實是否有契合之處、《00》中強國掌握能源是否反映現實等。如此便能對動畫本身和動畫以外的文化現象兩者均作研究和調查,豐富專題研究的層面。

我的報告中主要以三個角度分析,分別是《00》的背景內容、製作班底(動畫本身)和流行程度(動畫以外的文化現象)與全球化的關係,令研究內容更全面和多元化。

◆如何落實計劃

在蒐集一手資料時,因為我將研究對象設定為曾看過《Gundam 00》的人,惟身邊曾看過此動畫的人不多,一開始面對研究對象不足的困難。後來我利用網上資源,製作容易整理資料的網上問卷,並在各香港論壇的「高達」專區廣發,成功收回足夠數量的問卷。故特別鼓勵研究對象具針對性的學生,善用網絡蒐集資料。

撰寫報告時,除了以文字論述,數據分析的圖表更不可少。學生緊記不同圖表必須運用得宜,如折線圖適合表達趨勢、圓形圖適合表達百分比的差距等,恰當選擇圖表類型有助傳意。

在此鼓勵學生在決定題目時,從個人興趣出發,平日多加留意身邊的事物,嘗試從這些事物中找出能在研究報告中發揮的元素。而在蒐集資料時,亦要從不同途徑蒐集,網上、圖書館和報章資料均可。如果題目是針對某作品,除了問卷調查,更可進行內容研究,令報告更完備。同時,同學亦可配合相關的圖片輔助論述,如我則加入了一定的動畫圖片或產品圖片,讓報告更可觀和清晰。

原帖由 2bzmummy 於 10-9-13 09:16 發表
咁多位屋企有首年 334 白老鼠既姊妹,有無聽過 IES ? 返去問下小朋友準備成點呀 。。。。

大家早晨好

2b

剛係網上搵到資料 ~ 通識IES題目期限就快到啦 前2個星期五神仔咪因為上LS Seminar 遲到去補習, 我隱約聽到佢話form 4 可以早閃, 佢地就要傾呢樣野先遲放, btw今晚都la佢傾下先
‹ 上一主題|下一主題