用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 38>> 唔該執番好 D 野呀,開學啦 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 38>> 唔該執番好 D 野呀,開學啦 ! [複製鏈接]

早晨,驛馬星動,細 b 的生日慶祝要延遲了 ......

早晨!
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

太后,

咁等埋我0羅....

原帖由 2bzmummy 於 10-9-6 06:57 發表
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

大家早晨好

betty ~~ 雖然之前阿女單野係好煩, 不過家下苦盡甘來, 仲甜到漏哂添

天氣真係幾乾涸, 我噚晚都order大廚今晚煲新鮮龍利葉煲川貝蘋果豬展, 潤下個喉嚨同肺

2b

祝細B今日生日開心, 心體健康, 學業越戰越勇, 得心應手

good morning

betty

強烈感覺到你果個幸福樣
原帖由 bettylam 於 10-9-4 08:40 發表
ALL早晨,大家好.

呀女尋日入左營,成間屋靜晒,出門時仲問我,會吾會掛住佢,梗係答會啦!

呀女返左2日學,放學時小巴係我公司隔離條街落車,佢話好正,順便接埋我放工,齊齊去行街,然後買野返屋企.

betty ...

2b

祝細B生日快樂, 身體健康
原帖由 2bzmummy 於 10-9-6 06:57 發表

大家午安
點忙碌 都要上0黎透下氣0既

Dear betty,
阿女順利入讀大學您又會 番晒架啦:D

太后,
祝細B生日快樂, 身體健康,
學業number ONE

醒目開學勳章

tks!ALL:

午安呀!

細b生日,當然願望,身體健康!學業進步!

我尋日買左一斤米線,今早學人露晒二手,整下魚米記,魚皮餃米線,加埋雜豆,雲耳同椰菜絲,呀女盛讚好得喎~
我仲拎左一湯壺返黎細膩.

呀女出營後返黎講,佢地呢間學堂的人成熟穩重,吾玩新生呢家野,所以佢特別開心.

betty

早晨!

BB,

記緊叫你個女唔好掛住玩, Year 1 都好重要0架!

原帖由 bettylam 於 10-9-6 12:41 發表
tks!ALL:

午安呀!

細b生日,當然願望,身體健康!學業進步!

我尋日買左一斤米線,今早學人露晒二手,整下魚米記,魚皮餃米線,加埋雜豆,雲耳同椰菜絲,呀女盛讚好得喎~
我仲拎左一湯壺返黎細膩.

呀女出營後返黎講,佢地呢 ...

醒目開學勳章

dear all:

早人呀!

46哥:呀女收到.

46哥:呀女報告,普通話非常緊要,中文用普通話教,佢要打醒12精神,打學語言底好好緊要.

同事問:如果year 1讀得吾好,係咪無得升year 2定的你出校還是留班????

betty

good morning

betty

而家普通話非常重要, 叫阿女俾心機呀, 將來好有用架

原帖由 bettylam 於 10-9-7 09:07 發表
dear all:

早人呀!

46哥:呀女收到.

46哥:呀女報告,普通話非常緊要,中文用普通話教,佢要打醒12精神,打學語言底好好緊要.

同事問:如果year 1讀得吾好,係咪無得升year 2定的你出校還是留班????

betty ...

早晨好

早晨,尋日成日都係路上跑,夜晚坐低食飯計算過,總共坐左 8 小時車 。。。。。

今日唔知道點解,係呢度上唔到 M場,但平時入唔到既 BK 又上到喎,攪鬼

開學幾日,細 B 同我講,今年學校黎左新校長,特別加強校規執行,首日上學已經有34 位同學被即捕即解 都係什麼頭髮,校服不合規格(例如過長,忘記戴皮帶)等等,我好用心同佢解釋,呢件係好事,千祈唔好諗學校點解要咁嚴,無自由(當然基本上細 B 都好能夠遵守校規 )學校整體形象好,可以幫學校提升收生本錢,從而提升學生質素 。。。。。

太后日理萬機, 舟車勞頓, 請注意鳳體呀
原帖由 2bzmummy 於 10-9-7 10:30 發表
早晨,尋日成日都係路上跑,夜晚坐低食飯計算過,總共坐左 8 小時車 。。。。。

:D :D :D

原帖由 smum 於 10-9-7 10:47 發表
太后日理萬機, 舟車勞頓, 請注意鳳體呀

醒目開學勳章

dear smum:

係呀!所以呀女話,一定要學好語言,非常有用,另佢話此學堂如普通話吾過關,你就大件事囉!

呀女成日返黎爆笑~~

話說佢剛岩同一個普通話非常勁的女孩補習一星期,返到屋企轉吾到channel,繼續up佢架好吾普通的普通話,笑到我地噴晒飯,我即刻笑住咁話佢,咪等你成日以為自己好醒,不過學語言真真要好似你咁,吾怕羞先學到野.

有一晚晚飯,佢忽然醒起,隨即講,果個女仔無無聊,同呀女玩,問佢.

姐姐:你知吾知雞翼普通話點講呀!
呀女:超自信同可愛地,好大聲,梗係知啦!

雞翼普通話叫~之爺

哇kakaka~~~笑到偉哥死係樹

即是問佢,個女仔點答你.

呀女話:個女子好教養,只係微微笑,話,姐姐,吾係呀!

偉哥話,個女仔係咪答你叫雞翅膀呀!

偉哥話:普通話吾會講雞翼.

betty

醒目開學勳章

dear all:

betty最近係屋企,做左申訴專員同訊息傳遞員,努力解決同排走家中各人的鴻溝.

偉哥由偉哥同呀女鴻
呀仔由呀仔同偉哥鴻
呀女由呀女同呀仔鴻

問你地暈得一陣陣未

係咪好奇怪我仲有心情整副笑樣出黎呢!

夾雜在佢地中間,一定要思緒清晰同要正路,吾可以偏差是蛋一方.

betty
‹ 上一主題|下一主題