用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 38>> 唔該執番好 D 野呀,開學啦 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 38>> 唔該執番好 D 野呀,開學啦 ! [複製鏈接]

原帖由 2bzmummy 於 10-9-13 09:19 發表
剛在網上找到的:

IES攻略﹕有趣題目成推動力 寓娛樂於學習
(明報)2010年9月9日 星期四 05:10
【明報專訊】通識科的專題研究不論在訂立題目或選擇研究方法上都有很大自由度,雖然看似輕鬆,但其實更加需要早日計劃和執行,當 ...

2b

thanks, 俾神仔參考

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-9-13 09:50 發表

大家早晨好

2b

剛係網上搵到資料 ~ 通識IES題目期限就快到啦 前2個星期五神仔咪因為上LS Seminar 遲到去補習, 我隱約聽到佢話form 4 可以早閃, 佢地就要傾呢樣野先遲放, btw今晚都l ...

長老

細 B 學校要佢地暑假已經交好左 proposal 同做埋presentation 啦,9 月尾又要交野啦,話 S6 開學頭要提早做好,因為跟住會集中火力準備公開試

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-9-13 10:05 發表

2b

thanks, 俾神仔參考

長老

聽學校老師講,好多同學揀左做網上欺凌(不過細 B 唔係),同埋 proposal 話會用問卷黎收集數據,其實阿 sir 意見認為呢個做法唔容易,不過好多同學都堅持

原帖由 2bzmummy 於 10-9-13 10:08 發表

長老

細 B 學校要佢地暑假已經交好左 proposal 同做埋presentation 啦,9 月尾又要交野啦,話 S6 開學頭要提早做好,因為跟住會集中火力準備公開試 ...

詳情我未有時間同神仔傾, 始終晨仔剛上小一, 我要先處理好晨仔適應期先

原帖由 2bzmummy 於 10-9-13 10:10 發表

長老

聽學校老師講,好多同學揀左做網上欺凌(不過細 B 唔係),同埋 proposal 話會用問卷黎收集數據,其實阿 sir 意見認為呢個做法唔容易,不過好多同學都堅持 ...

2b

當然係老師角度來說希望同學們能夠少走多餘的路, 不過始終要他們自己先可領會, 呢個係大多數人採取的題目和方式, 一定有其原因在, 做老師只可盡量幫佢地解決難題, 到時先發現問題, 唯有一句 : 無奈

大家晏晨好

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-9-13 11:24 發表

2b

當然係老師角度來說希望同學們能夠少走多餘的路, 不過始終要他們自己先可領會, 呢個係大多數人採取的題目和方式, 一定有其原因在, 做老師只可盡量幫佢地解決難題, 到時先發現問題, 唯有一句 : 無奈 ...

長老

阿 sir 都係咁講,俾左意見,同學都堅持就會俾佢地按自己諗法去做

早晨!
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

bb,

你就唔計啦, 你無人都可以講一大餐....

原帖由 bettylam 於 10-9-13 09:04 發表
ALL:

早人呀!

太后往奶

46哥:仲有我哇,茶督撐

betty
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

我都係比較鍾意傳統教學方式, 活動教學當然有佢0既好處, 不過, 如果個學生比較被動, 內向, 又或者醒目得滯, 就會得唔到依種教學法的好處.
傳統教學起碼有個標準, 你識幾多就幾多, 懶極都有一D0野學到.

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-9-13 11:24 發表

2b

當然係老師角度來說希望同學們能夠少走多餘的路, 不過始終要他們自己先可領會, 呢個係大多數人採取的題目和方式, 一定有其原因在, 做老師只可盡量幫佢地解決難題, 到時先發現問題, 唯有一句 : 無奈 ...

大家早晨

大家早晨好

原帖由 正46 於 10-9-14 08:36 發表
我都係比較鍾意傳統教學方式, 活動教學當然有佢0既好處, 不過, 如果個學生比較被動, 內向, 又或者醒目得滯, 就會得唔到依種教學法的好處.
傳統教學起碼有個標準, 你識幾多就幾多, 懶極都有一D0野學到.
:love ...

早晨

46 兄

現在既小朋友,由小學開始已經要好習慣做 project,真係佢識我都未識,好在我一直都無參與,所以佢應該已經好熟手啦

原帖由 正46 於 10-9-14 08:36 發表
:love ...

我都對傳統教學方式較接受, 當然活動教學對於小朋友思維較有啟發, 不過始終係小學階段個人認為係打好根底的地方, 底打好佐再慢慢發展思維會相得益彰

原帖由 2bzmummy 於 10-9-14 09:25 發表

早晨

46 兄

現在既小朋友,由小學開始已經要好習慣做 project,真係佢識我都未識,好在我一直都無參與,所以佢應該已經好熟手啦 ...

2b

做project 都係高小的事, 初小只是用另一方式去教授

早晨!

今日係地鐵見學長"合"學弟, 俾我怒啤之後收手,
不過就一齊係石硤尾落, 睇0黎佢都兇多吉少啦.

原帖由 正46 於 10-9-15 08:29 發表
早晨!

今日係地鐵見學長"合"學弟, 俾我怒啤之後收手,
不過就一齊係石硤尾落, 睇0黎佢都兇多吉少啦.
...

早晨好

點樣'洽'法??? 我有時見到某些'不知所謂'的學生行徑, 都會抵頸唔住'怒'啤佢地, 如果太離譜仲會出埋聲添, 一於'清兵'上身

醒目開學勳章

DEAR ALL:

午飯完畢揼揼鬆

betty

早晨!

大家早晨好

2012年除佐中大公報可能讓入讀時會以揀'學院制'取代'學科制', 今日睇都市日報, 科大有相關考慮措施 :-

'科技大學率先採用學院制, 先廣後專'

‹ 上一主題|下一主題