用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 26 個月還不懂說話
樓主: copo
go

[聽/語障] 26 個月還不懂說話 [複製鏈接]

我個仔26個月, 不肯說話, 昨日去大口環兒童醫院, 醫生話他「可能」是自閉症傾向, 其他發展OK, 我心情當然好DOWN, 除了不肯說話, 我真不到他有其他問題, 醫生不停要我給呀仔讀PN, 其實我已安排呀仔讀一星期上3堂的學前實習班, 其實呀仔上個月才開始不流口水, 口部肌肉才發展好, 未開始說話都好正常,

醫生安排政府學前TRAINNING, 都排年半, 社交小組要半年, 到時呀仔可能會說話了

你10月份係健康院見完e生,12月咁快就可以去政府既評估中心度做評估既 ? 唔洗見左評估中心既姑娘先咩 ?

我今個月18號見完健康院醫生, 31號先去評估中心度見姑娘, 仲聽人講話見完姑娘有需要先轉介見e生做評估. 但起碼都要半年以上喎.

原帖由 copo 於 11-1-24 13:09 發表
很久沒回帖了, 阿仔已經 30 個月大, 究竟呢幾個月有咩進展呢?

話說十月時要再去健康院見醫生, 做了一些簡單的 assessment, 當然都係話阿仔講野, 理解能力也不足, 所以再要轉介到大口環兒童醫院見醫生, 再做詳細的評 ...

原帖由 EKME 於 11-1-25 09:00 發表
我個仔26個月, 不肯說話, 昨日去大口環兒童醫院, 醫生話他「可能」是自閉症傾向, 其他發展OK, 我心情當然好DOWN, 除了不肯說話, 我真不到他有其他問題, 醫生不停要我給呀仔讀PN, 其實我已安排呀仔讀一星期上3堂的學 ...

返N班有用架...雖然我仔仔返咗N班都唔係好識講野
但起碼可以同其他小朋友接觸下, 佢又可以乖乖地坐係椅度
學下規矩

我仔仔最近排到S位, 但我地決定唔要了, 希望快D有E位

大家都會打去健康院排期做評估, 同時都會去私人架啦~私人快好多, 小朋友有問題緊係快0的check清楚好0的, 可以快0的訓練, 政府排期check同等服務都好耐...而私人又好貴, 我都係用住私人等政府服務, 我都差唔多等左一年, 仲未有位~~

‹ 上一主題|下一主題