用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 26 個月還不懂說話
樓主: copo
go

[聽/語障] 26 個月還不懂說話 [複製鏈接]

我仔仔都29個月啦~~只係講BABA....心理E生話佢可能有自閉傾向,佢都話唔肯定,但又唔可以話佢完全無事,好正常,咁即係點呢... 擔心死~~星期二又要去做多次全面發展評估,唔知會唔會又發現其他病徵呢

你仔仔見心理醫生,要多少 $$?
原帖由 koalan 於 10-11-25 12:02 發表
我仔仔都29個月啦~~只係講BABA....心理E生話佢可能有自閉傾向,佢都話唔肯定,但又唔可以話佢完全無事,好正常,咁即係點呢... 擔心死~~星期二又要去做多次全面發展評估,唔知會唔會又發現其他病徵呢 ...

原帖由 happyST 於 10-11-25 10:16 發表
你小朋友有awareness知道自己流口水,可能係其他因素如咀唇力度等影響佢,佢咀嚼能力點呢?

hi,
佢咀嚼能力,我覺得ok的。1歲半開始食大人飯,會趙大概五蚊銀大的肉片,蘋果、餅干等都食得好好,冇問題。

原帖由 happyST 於 10-11-25 10:13 發表
乾濕概念可以咁教
如小朋友的理解能力許可的話,可教小朋友乾與濕的概念,可於洗臉、沖涼時教小朋友,當小朋友流口水時,要告訴他 "你的下巴濕左喎",要小朋友自己拿紙巾或毛巾抹掉,以訓練小朋友的自覺性,或可以故意弄濕小朋友 ...

hi﹐我有跟住你的方法練啊。但小朋友學極都唔識吹波波、羽毛或哨子。

如果小朋友常常打開口...先排除小朋友因鼻塞而用口呼吸....可以練習小朋友用咀唇雪條棒(先嘟咀..再放雪條棒)...目標可以是保持五秒..十秒...如達到...嘗試當小朋友含著雪條棒時...媽媽用力拉走雪條棒..而小朋友要唔俾媽媽拎走雪條棒 (媽媽可先作示範...媽媽含雪條棒...小朋友拉)...如果小朋友唔肯..可嘗試含紫菜..

口肌敏感度...要視乎小朋友的問題而做...因不清楚你小朋友的能力..較難給予意見..
如分唔到面部"乾/濕"...先肯定小朋友明白"乾/濕"的概念....如增加趣味性..媽媽可嘗試玩噴水在手上...再噴上面上..讓小朋友明白 "乾/濕"..

希望幫到你..

原帖由 比比熊 於 10-11-19 12:21 發表

謝謝你的答覆。
小朋友趙食物係OK的,一D大舊的肉,佢會趙一陣先吞,甚至有骨會吞出來。
小朋友確實常打開口,好少合埋口,所以成日流口水。
我有提佢合埋口,有時會有手輕輕托佢下巴等佢合埋,但一陣佢又開過。
另外,我想問口腔敏 ...

如果小朋友常常打開口...先排除小朋友因鼻塞而用口呼吸....可以練習小朋友用咀唇雪條棒(先嘟咀..再放雪條棒)...目標可以是保持五秒..十秒...如達到...嘗試當小朋友含著雪條棒時...媽媽用力拉走雪條棒..而小朋友要唔俾媽媽拎走雪條棒 (媽媽可先作示範...媽媽含雪條棒...小朋友拉)...如果小朋友唔肯..可嘗試含紫菜..

口肌敏感度...要視乎小朋友的問題而做...因不清楚你小朋友的能力..較難給予意見..
如分唔到面部"乾/濕"...先肯定小朋友明白"乾/濕"的概念....如增加趣味性..媽媽可嘗試玩噴水在手上...再噴上面上..讓小朋友明白 "乾/濕"..

希望幫到你..

原帖由 比比熊 於 10-11-19 12:21 發表

謝謝你的答覆。
小朋友趙食物係OK的,一D大舊的肉,佢會趙一陣先吞,甚至有骨會吞出來。
小朋友確實常打開口,好少合埋口,所以成日流口水。
我有提佢合埋口,有時會有手輕輕托佢下巴等佢合埋,但一陣佢又開過。
另外,我想問口腔敏 ...

我朋友介紹我去聽一個由言語治療師主講, 講解兒童語言發展的講座, 2/1/2011中央圖書館2:30-4pm, 我會去聽下, 睇下學唔學到嘢!

請問是明年1月2日or 2月1日呢?如果有時間我都想去聽吓!Thanks!

原帖由 manlokyan 於 10-12-20 22:04 發表
我朋友介紹我去聽一個由言語治療師主講, 講解兒童語言發展的講座, 2/1/2011中央圖書館2:30-4pm, 我會去聽下, 睇下學唔學到嘢!

阿仔而家2歲7個月啦, 終於會開口說幾個單字... 尋日再返政府比言語治療師做評估, 話阿仔既語言表達及理解只有1-1.5歲..... 現在會幫阿仔排入讀兼收學位~~~ 唔知呢d兼收學位會係點呢? 排得耐唔耐? 好擔心....

另外我覺得阿仔既口肌都係比較差, 成日食飯唔趙就吞.... 我都試過比d硬野佢食, 但佢趙兩下就吞, 結果搞到嘔.... 之後仲唔再肯食. 因為阿仔對所有食物都毫無興趣, 所以好無奈?!?! 我地都試過迫佢, 但佢寧願唔食, 甚至試過全日唔食野都唔會肚餓..... 都唔知點算好... Help!!

由下個月開始都幫阿仔book左做私人言語治療, 希望會有幫助同快d追得返上啦!!!

一定得架...加油...最緊要學完D技巧返屋企要用同做家居訓練!!

原帖由 prinia 於 10-12-23 10:08 發表
阿仔而家2歲7個月啦, 終於會開口說幾個單字... 尋日再返政府比言語治療師做評估, 話阿仔既語言表達及理解只有1-1.5歲..... 現在會幫阿仔排入讀兼收學位~~~ 唔知呢d兼收學位會係點呢? 排得耐唔耐? 好擔心....

另外我 ...

littlehei2008 ,
講座日期係1月2 日呀, 結果你有冇去呀?
嗰日阿b病咗, 所以冇去到, 不過我朋友去咗, 佢話幾好喎, 仲係16/1/2011有另一個關於孩子社交發展的講座。時間係上午, 大約10:30-12:00, 中央圖書館。
雖然我小朋友只係牽講嘢, 但係屋企得一個小朋友, 怕佢第日唔識同人相處, 都係上吓堂, 學吓點樣教佢。橫掂星期日都會同阿b去圖書館行吓

when my bb was 26 months, his speech was assessed at 1 yr. He then go for private speech, occup therapy, and at 28mths, his delay was lessessed to delay 9 months. But most important is to have lessons with him at home.

I only queue up for Early Learning Centre which is a queue for 2 yrs and then enrol for normal kgs. I hope he could pick up a bit by then.

The social worker did not raise about 入讀兼收學位

原帖由 prinia 於 10-12-23 10:08 發表
阿仔而家2歲7個月啦, 終於會開口說幾個單字... 尋日再返政府比言語治療師做評估, 話阿仔既語言表達及理解只有1-1.5歲..... 現在會幫阿仔排~~~ 唔知呢d兼收學位會係點呢? 排得耐唔耐? 好擔心....

另外我 ...

我囝囝讀k1時差不多三歲只懂說爸媽和飽飽,現在返了四個多月學,已會說簡單的句子,所以一定要加油呀

我一向係親子王國果边,呢兩日先發現有呢個TOPIC, 我想話我個FRIEND個仔佢本來唔識開口講野, 之後去左做髗骶骨治療,冇耐已識講野, 而家好似個平常人一樣, 我個FRIEND超開心. 佢話果間野好多細路去睇. 我個FRIEND唔講我都唔知佢個仔有語言障礙.

請問髗骶骨治療係咩?

回覆 1# camomile00 的文章

你可以上呢兩個網站睇吓:
http://www.bodywisdom.hk/
http://www.bakerphysio.com/

如果小朋友語言能力比較弱,最好都係用母語溝通,因為我哋要學習好一種語言作為日後語言思考的媒介

很久沒回帖了, 阿仔已經 30 個月大, 究竟呢幾個月有咩進展呢?

話說十月時要再去健康院見醫生, 做了一些簡單的 assessment, 當然都係話阿仔講野, 理解能力也不足, 所以再要轉介到大口環兒童醫院見醫生, 再做詳細的評估。

其間, 其實都見到阿仔是有進步的, 叫爸爸, 餅餅都清楚, 只是他似乎對英文可能比較有興趣, 他也懂得好多英文字母, 有些圖畫如貓、狗等他都知道叫 dog, cat, cow 等, 當然, 由於日常生活都是以中文為主, 我們當然要他先學好中文。

到十二月時, 到大口環見醫生, 做了一個詳細的發展評估, 醫生最後話佢有「可能」是自閉症傾向, 而比較肯定的是有 global delay....不過見醫生的過程也是很奇怪的, 等我回想一下再和大家談談, 因為已經是一個月前的事。

當時, 當醫生話阿仔有自閉症傾向時, 心情真的極度低落, 幸好過了兩星期左右, 心情問始平伏後, 想想也只是 delay 吧, 比我們更辛苦的家長們也大有人在, 平常心面對是很重要的。

現在正輪候早期訓練, 雖然唔知幾時可以開始, 但始終有些政府資源做支援, 也好過冇吧。

現在阿仔都一直返緊 PN 班, 26 個英文字母都懂的, 有些數字的中英文等, 雖然有些發音不準, 但都十分不錯了。雖然經常地講太空話, 但我相信佢係學習緊講說話的, 起碼好過早幾個月連一D野都唔講, 見到麵包會話食包包, 識叫女麻女麻, 爺爺, 婆婆, 爸爸, 媽媽, 飲水, 食糖等等~

好多時, 我會想, 以前邊有咁多呢 D 問題嫁, 以前兩歲幾好多都唔識講野嫁啦, 邊有而家搞到咁大件事, 可能是現在資訊太發達, 或許對某些症狀的了解多了, 所以好像多了很多這類的問題, 以前個個為口不論是語言、學習、甚至自閉等等的問題, 我覺得都要家長要好好調節自己的心情來面對問題, 才能以最好的方法幫助小朋友, 期望過高、經常和其他人比較(尤其係叻果D)也是好多時都係令大人心情變差的根源。

談了很多和此版沒關係的東西, 但...和其他人分享、傾訴, 都是調節心情的好方法呢~
‹ 上一主題|下一主題