用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 番幼稚園可唔可以帶錶?
go

番幼稚園可唔可以帶錶? [複製鏈接]

番幼稚園可唔可以帶錶?
   0    0    0    0

唔知學校可唔可以,但正常情況就唔應該比小朋友帶。咁細個,有時會無端端玩隻錶,又會show off(我們女一定9黎話比小朋友知佢有隻錶),同小朋友玩時又會有機會唔小心刮到人,唔小心跌左又點呢…咁細個小朋友冇需要帶錶返學囉…

I heard a boy in my kid's school has lost his toy watch in school, so, I think my kid's school 可以帶錶. But I don't think I will let my kid wear it .....for the reasons as stated by Sheffield.

原帖由 sheffield 於 10-8-30 15:43 發表
唔知學校可唔可以,但正常情況就唔應該比小朋友帶。咁細個,有時會無端端玩隻錶,又會show off(我們女一定9黎話比小朋友知佢有隻錶),同小朋友玩時又會有機會唔小心刮到人,唔小心跌左又點呢…咁細個小朋友冇需要帶錶返學囉… ...

醒目開學勳章

I am not really sure about this policy.  But found my boy's watch inside his school bag for a few time (N1).

點解咁問? 為何要帶錶?

醒目開學勳章

原帖由 Christi 於 10-8-30 19:09 發表
點解咁問? 為何要帶錶?

小朋友開始學睇鐘, 就會成日問時間, 想自己有隻錶

原帖由 kerkermui 於 10-8-30 20:59 發表

小朋友開始學睇鐘, 就會成日問時間, 想自己有隻錶

係wo,我B而家成日攞我隻錶玩,沖凉時又用毛巾扮錶。應俾隻行針還是數仔錶?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brrbaby2007 於 10-8-31 09:36 發表

係wo,我B而家成日攞我隻錶玩,沖凉時又用毛巾扮錶。應俾隻行針還是數仔錶?

行針先啦!
要學, 就學最原始嗰樣! 你去swatch shop睇吓, 有隻特別設計俾學睇鐘嘅小朋友錶, 外面多個圈, 有分鐘架! i.e. 12上面有細字60, 1上面有細字5 etc.
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-8-31 10:13 發表

行針先啦!
要學, 就學最原始嗰樣! 你去swatch shop睇吓, 有隻特別設計俾學睇鐘嘅小朋友錶, 外面多個圈, 有分鐘架! i.e. 12上面有細字60, 1上面有細字5 etc. ...

Good, 分到時同分,Thanks !
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我睇這不是可否戴錶的問題,而是應否給幼稚園學生戴錶番學的問題.因為如果學校沒有文明規定,即是說學生是可以戴錶回校的.講番轉頭,應否讓幼兒戴錶番學,真係見仁見智.但我個人認為是沒有太大需要的.因為幼兒對時間觀念不是太強,不用時常都要看錶.其次,大部分小朋友都不會戴錶,這可令戴錶小朋友有與眾不同之感.這會增加小朋友們的虛榮心.再其次,小朋友一天下去會有很多活動,會防礙他們的活動能力.上體藝課時更可能會對己對人做成意外,也不方便洗手.學看錶的機會很多,實不用整天看著.這些只是我的愚見,持相反意見的,大可不同意.

幼稚園就戴錶﹖....根本冇咁既需要!要戴留番去街街先啦!

‹ 上一主題|下一主題