用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010, 請進!
go

2010, 請進! [複製鏈接]

goodmama, 我今天過來聊天, 剛好遇到你這個問題, 試下答:
13/9交my dream job picture, 11-10可能是女女oral presentation的日子, 我仔仔的是11/10 可參看綠色的英文指引.

至於11-19? 我就不知了。

原帖由 goodmama2003 於 9-9-2010 23:05 發表

謝謝你回覆我.

但我女的自修薄, 英文欄內 :

1) My dream job picture (13/9) (11-10)
      11/19 Bring Sci TB   I love Nature.

完全天書一樣, r 晒頭呵...

神奇係.. (11-10 ).  11/19  ...

回復 2# goodmama2003 的帖子

我想可能係方便大家填寫音樂科報告之樂器訓練證明一欄, 那裡有三個選擇: 管樂、弦樂、聲樂。我仔玩的是敲擊樂, 不知填哪一項。結果上周音樂堂蓋了印「管樂組」, 我就知填什麼了。

回覆 2# goodmama2003 的文章

goodmama, 我來訴下苦: 阿仔星期五放學上游泳班, 換完衫後竟然不見了件短袖運動衫(唔知係咪比同學仔攞錯了), 過一陣姐姐發現, 再同工作人員入去男更衣室找都找不見, 真慘! 要著住件底衫回家   希望有人發現攞錯衫後, 可以自動送回校務處就好了!  

我都要多謝詩琪媽, 我都不大知中文科什麼時候帶什麼, 阿仔有時在我問多幾句時都會放下一兩本中文書, 但數學科都一樣帶齊三本---書, 作, 良師---加埋中文那幾本,真係重得好交關!
原帖由 黃詩淇 於 22-9-2010 07:41 發表
我問過小女(2A班)的中文科老師,佢話平時只須帶課文書及作,其他書如果上堂要用老師會頭一日通知既,唔知你地班係咪一樣呢?

Thanks! 今天的生日會玩得好心嗎? 沒有去錯地方吧?
原帖由 goodmama2003 於 25-9-2010 19:44 發表

IP媽媽,
本人對你仔仔要著件底衫回家深感同情,遇到這種問題, 真係好無奈,  希望你可早日找回仔仔件短袖運動衫....

國慶三天未安排啊, 嘉朗就話想去婆婆家住兩晚, 仲要打鬼主意在星期天awana開學禮請假 你地去邊sh?
原帖由 goodmama2003 於 29-9-2010 20:27 發表

IP 媽,
多謝你指路, 玩得開心啊.. 來緊又國慶3日假期, 你們去邊度玩啊?

其實各有各好, 小二主日學就好似小班教學, closed啲架!
awana就動靜皆宜, 可以報住waiting list, 一有人走就有位的。我舊年就成一月先報名, 結果等足半年都沒位, 到新學年才有位!
原帖由 goodmama2003 於 29-9-2010 22:47 發表

我地想去海洋公園, 我地買左年票, 但都係去左2次咁大把, 就快過期啦.. 唔好白唔去. . 但去又好多人.. 煩惱 ing...

你就好啦. join 到 awana, 我都想個女jion 呀, 唔知仲收唔收呢 ? ...

各位老友, 我都想來求證一下第1學段考試的問題,
音樂科和普通話科在第1學段應該沒有考試吧? (除了視譜及交樂器證明?) 真係頭都大!

原帖由 goodmama2003 於 31-10-2010 23:47 發表

sorry, 我都無咩頭緒.
另外, 你講的 (2)打拍子4/NOV, 是否等於2A班IP媽媽講的 " 據通告41號, 音樂科第一學段沒有考試, 但有句備註說視譜考試提早於11月1日至16日在音樂課堂舉行。係同一回事呢?
真係慘啦, 點解要 ...

goodmama, 多謝印證, 我心安樂晒!
p.s. 我已寄了4批相片到你郵箱, 其中有三批相是攝影師哥哥連環快拍, 你快速換畫時可看到連貫的動作, 好得意。
原帖由 goodmama2003 於 6-11-2010 23:58 發表

IP老友, 我將校曆表認真睇了一次, 情況如你所講, 一模一樣.

goodmama,
啲相是大會攝影師哥哥拍的! 來2B討論區聊天好有親切感, 如果不介意我會不時來「八吓」。
原帖由 goodmama2003 於 8-11-2010 11:05 發表

IP媽媽,

收到啦, D 相真係好靘同好得意, 多謝晒你為我女女拍了咁靘的相.我在公司正煩公事, 睇完照片, 如一股清泉流入我心... 望下外面秋高氣爽, 正係旅遊好時節...

無心做野添.."一心以為有 ...

我家都有樽老公牌咸金桔看門口, 不過, 沖水給阿仔飲佢話太咸, 所以我會加少少蜜糖, 潤潤佢!
原帖由 goodmama2003 於 9-11-2010 13:13 發表

係呀, 我會專登買盆四季吉黎整架, 我都係學我爸爸媽媽架咋, 佢地當年都係咁整畀我食, 不過, 今年問起佢地, 佢地竟然話果樽婆婆牌咸金吉dump左喎,  心痛得我呀, 三十幾年歷史架啦... 無陰公.
我今年打算整 ...

回復 4# goodmama2003 的帖子

goodmama, 你有沒去過bossini? 我12月時在那裡買了件男裝寶藍羽絨, 簡直平靚正($399,鵝絨90%), 但沒留意女仔羽絨有沒有寶藍。另我曾在toonsland(賣衫,在旺角東新世紀5樓)見過有個牌子羽絨有寶藍(約$5xx),男女合著; 另在佐敦路同彌敦道交界路口即裕華斜對面,有間羽絨專門店大減價(鋪名又忘了 ),有寶藍童裝羽絨(約$399,鴨絨80%)。不過不肯定以上的存貨和價錢有沒有變,因這都是12月中的行情。你可以去看看。否則,有間絨羽店專門為教協會員做特價,就一定有賣你想要的貨,但款式普通,料就不錯(都要$5xx)。希望你早日賣到件羽絨, 可能介有排凍!

goodmama, 今天有沒有收獲呀?
原帖由 goodmama2003 於 14-1-2011 21:11 發表
多謝IP媽媽報料 , 星期日去睇下咩環境先...

LianaMamaa,
唔好意思呀,成個幾月都沒看到你的訊息,今天才覆你,希望可以答到你的問題啦!

回復 1# goodmama2003 的帖子

回復 2# goodmama2003 的帖子

goodmama,我今天放工順路經過bossini及先施看了看, bossini女仔羽絨沒有寶藍色,你不用去了。在先施有驚喜:有間叫Temtation的公司在先施擺大人細路羽絨推廣,短裝童裝130/140寶藍色都有,約$472,你可以去看看。

回復 1# goodmama2003 的帖子

又到星期六啦, 去旺角東新世紀的先施看看吧, 又或叫爸爸陪阿女去買吧!

不要客氣! 你這做法都是一個好主意喎! 果然是個明智的好媽媽! 上次阿仔話我個你女女有件粉紅色的羽絨? 那真係無必要買多一件的。
原帖由 goodmama2003 於 25-1-2011 14:21 發表
終於今日在永安買左啦, 是背心. 不過寶藍色, 我釘佢係夾棉褸當內膽, 就咁啦..
多謝你一直以來報料俾我. thanks !!!

想問下你地有沒有收到學校音樂劇通告, 話要招收貴子弟做音樂劇合唱/律動成員的事? 你們會不會參加呀? 阿仔不太情願, 但我又想他參加, 真有點頭痛!

是嘛, 我再游說他。告訴他有朋友仔陪呢!
‹ 上一主題|下一主題