用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為K2囡囡準備考小一,要學定D咩
樓主: yauyauha
go

為K2囡囡準備考小一,要學定D咩 [複製鏈接]

no need to submit profile? real or not?

Is this practical for 大提琴、低音大提琴、小號、圓號,最好有三級程度 for a K2 to K3 student??

I just think that the very minimum age for learning the above instrument is 5 years old or above. For a normal K3 student interviewing the school, he/she might just 5.5 to 6 yrs old. Then how can he/she get 三級程度 in just 0.5-1 year? Do you think he/she is really a music genius or put in another way, can you do this yourself? So, is there something wrong here or mis-leading??

原帖由 PimPimBo 於 10-9-26 08:57 發表

很多學校都需要學生加入管弦樂團,缺乏大提琴、低音大提琴、小號、圓號,最好有三級程度。其他樂器如鋼琴及小提琴對學校已沒有太大幫助。

我囝囝就快3歲,但仲係好細膽好怕醜.係屋企就無停口,出到去就一粒聲都唔出.去到公園,唔同陌生小朋友玩. 只係要媽咪陪.

3歲開始d興趣班好多都要自己上, 但佢每次都唔俾我走.喊到死.

好擔心過兩年考小學. 唔知點同佢克服呢個問題.

原帖由 mosibaby 於 10-8-22 21:08 發表

你個仔係唔係由細到大都係呾大膽架? 我個女2嵗幾既時候就好怕醜, 幾驚冇幼稚園收佢, 而家差唔多3嵗, 簡直變左第2個人咁, 覺得佢大膽得濟, 有d冇家教既感覺! 唔知佢再大來8唔會變返怕醜形呢? ...

原帖由 rainy0429 於 10-9-26 16:48 發表
雖然話周身刀,冇張利唔係幾好,但如果唔俾佢試吓又點知邊張刀可以磨得利呢?
踏入K2真係最重要睇緊D成績,成績表好重要!唔收portfolio嘅學校,你玩咗幾多比賽都冇用!
不過無論你小朋友强弱係乜,我都建議試吓玩朗誦比賽,音 ...
完全同意!好多學校,都有講故事,畫畫這兩個環節!參加司儀班真係可以練的大膽啲!
‹ 上一主題|下一主題