用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為K2囡囡準備考小一,要學定D咩
go

為K2囡囡準備考小一,要學定D咩 [複製鏈接]

小囡今年升K2,如果我想安排考些有名氣小學,大家會點準備(例如學d咩﹑平時又要教小朋友d咩???),請各位教教我
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

最好, 當然係小朋友天生大方得體, 細細個知道自己做緊咩有條理, 講野有紋有路..........不過都識講天生啦, 佢唔係, 都無辦法
最基本中英文要有咁上下水準(又係果句, 唔係個個都係天才, 學到幾多, 隨緣啦), 我自己睇法, 小朋友去IN小一, 基本要識睇簡單中英文書(一版有幾句果D), 有D小朋友真係好犀利的, 我女有個同學, 一年班已經睇老鼠記者英文版了
然後其他課外活動, 最好學專D, 有1,2樣有成績見人, 好過樣樣掂過下又得個吉
樂器............睇下你TARGET間小學有無樂團, 如果樂器學得叻, 當然有分加啦! (我指係樂團有既樂器! 如果佢係西樂團但你學中樂, 咁咪唔岩LOR)

原帖由 yauyauha 於 10-8-19 11:54 AM 發表
小囡今年升K2,如果我想安排考些有名氣小學,大家會點準備(例如學d咩﹑平時又要教小朋友d咩???),請各位教教我

醒目開學勳章

真的有些東西是天生的,而且最好夠膽表達自己
去到面試,2間都看見有小朋友哭了出來,什麼能力都打返個5折啦
而我囡囡就大膽過了份,像今天去吃早餐,我去買食物,她自己走去一張有姐姐坐的桌用英文問人空位有沒有人,然後問人可不可以坐.
有些東西沒有教她的,我都好突然.
所以,學什麼都可以,但一定要夠膽表現出來才有用

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-20 15:23 發表
最好, 當然係小朋友天生大方得體, 細細個知道自己做緊咩有條理, 講野有紋有路..........不過都識講天生啦, 佢唔係, 都無辦法
最基本中英文要有咁上下水準(又係果句, 唔係個個都係天才, 學到幾多, 隨緣啦), 我自己睇 ...

醒目開學勳章 王國長老

大膽d好丫
我仔仲勁, 買買下面包, 好似立筆小新咁對住隔離個靚女姐姐笑, 問人地"你買波蘿包呀, 咁岩既, 我地都係買波蘿包呀, 嘻嘻" 連我老公咁厚面皮都話頂佢唔順

原帖由 ziyi 於 10-8-20 03:38 PM 發表

真的有些東西是天生的,而且最好夠膽表達自己
去到面試,2間都看見有小朋友哭了出來,什麼能力都打返個5折啦
而我囡囡就大膽過了份,像今天去吃早餐,我去買食物,她自己走去一張有姐姐 ...

醒目開學勳章

你個仔係唔係睇得蠟筆小新多呀

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-20 15:48 發表
大膽d好丫
我仔仲勁, 買買下面包, 好似立筆小新咁對住隔離個靚女姐姐笑, 問人地"你買波蘿包呀, 咁岩既, 我地都係買波蘿包呀, 嘻嘻" 連我老公咁厚面皮都話頂佢唔順

...
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

個個姐姐是米靚女來嫁?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-20 15:48 發表
大膽d好丫

...

醒目開學勳章 王國長老

我仔無睇過立筆小新WOR, 不過我老公形容D語氣似到十足十, 39唔識7笑晒咀果d lor
佢呀, 上次第2次正式去小學(第一次係interview), 就拖住個"食Q"帶人睇花園喇, 呢棵有木瓜果棵有楊桃WOR! 我同食Q講你唔好彩佢呀, 佢真係可以遊半個鐘架! (都唔知點攪架.....) 個食Q我估唔算靚女掛............中年女士黎架WOR!

原帖由 ggoo 於 10-8-20 05:24 PM 發表
個個姐姐是米靚女來嫁?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-20 17:39 發表
我仔無睇過立筆小新WOR, 不過我老公形容D語氣似到十足十, 39唔識7笑晒咀果d lor
佢呀, 上次第2次正式去小學(第一次係interview), 就拖住個"食Q"帶人睇花園喇, 呢棵有木瓜果棵有楊桃WOR! 我同食Q講你唔好彩佢呀, 佢真 ...

你個仔係唔係由細到大都係呾大膽架? 我個女2嵗幾既時候就好怕醜, 幾驚冇幼稚園收佢, 而家差唔多3嵗, 簡直變左第2個人咁, 覺得佢大膽得濟, 有d冇家教既感覺! 唔知佢再大來8唔會變返怕醜形呢?

learn piano / music play group to obtain certificate to show in the portfolio

原帖由 mosibaby 於 10-8-22 21:08 發表

你個仔係唔係由細到大都係呾大膽架? 我個女2嵗幾既時候就好怕醜, 幾驚冇幼稚園收佢, 而家差唔多3嵗, 簡直變左第2個人咁, 覺得佢大膽得濟, 有d冇家教既感覺! 唔知佢再大來8唔會變返怕醜形呢? ...

how can I know what type/ what competition is accepted and appreciated by most primary schools?

醒目開學勳章 王國長老

知道校際/國際性比賽認受性高d, 又如何? 唔通即刻就去報名? 先從d細型比賽開始, 去觀摩考察, 有信心經驗至可以向大型比賽進發呀!
比賽經驗係要累積返黎, 唔好expect一步登天, o係大型比賽得獎既小朋友, 分分鐘已經身經百戰, 經歷過好多小型, 中型, 大型比賽至有今日
所以, 都係果句, 隨緣啦! 小朋友係有料, 自然可以更上一層樓, 盡左力, 即管拎去見人lor

努力做好K2學校成績!
依家唔興交Porfile!
每間小學只係好睇K2成績表!
其餘就靠面試了~~~

做好K2學校成績!
間間學校都要

醒目開學勳章

禮貌、專心、不怕生保、講話有條理、等。

原帖由 evelynwong 於 10-9-25 17:27 發表
努力做好K2學校成績!
依家唔興交Porfile!
每間小學只係好睇K2成績表!
其餘就靠面試了~~~

no need to submit Profile?????????
大家要小心d信用卡資料, 比左人, 會好易中招!!! (click here -- 我中招全文) :-(

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-25 15:14 發表
知道校際/國際性比賽認受性高d, 又如何? 唔通即刻就去報名? 先從d細型比賽開始, 去觀摩考察, 有信心經驗至可以向大型比賽進發呀!
比賽經驗係要累積返黎, 唔好expect一步登天, o係大型比賽得獎既小朋友, 分分鐘已經身 ...
請問邊到有得參加比賽

原帖由 yauyauha 於 10-8-19 11:54 發表

很多學校都需要學生加入管弦樂團,缺乏大提琴、低音大提琴、小號、圓號,最好有三級程度。其他樂器如鋼琴及小提琴對學校已沒有太大幫助。

醒目開學勳章 王國長老

一般黎講, 都唔建議太細小朋友學管樂(換牙關係? 唔夠氣?) 要k2小朋友就已經有3級程度, 真係超難wor

小提琴都ok的, 因為一個orchestra都有好多小提琴手, 鋼琴就..........除非超勁top否則幫助真係唔大

原帖由 PimPimBo 於 10-9-26 08:57 AM 發表

很多學校都需要學生加入管弦樂團,缺乏大提琴、低音大提琴、小號、圓號,最好有三級程度。其他樂器如鋼琴及小提琴對學校已沒有太大幫助。

雖然話周身刀,冇張利唔係幾好,但如果唔俾佢試吓又點知邊張刀可以磨得利呢?
踏入K2真係最重要睇緊D成績,成績表好重要!唔收portfolio嘅學校,你玩咗幾多比賽都冇用!
不過無論你小朋友强弱係乜,我都建議試吓玩朗誦比賽,音樂比賽,真係可以練大個膽。
今年見好多學校都要考畫畫,so far in咗兩間都有畫畫,嚟緊第三間就講到明自備畫筆添。所以無論如何,都要學吓畫畫,起碼畫得似樣,唔使解畫都睇得明。
‹ 上一主題|下一主題