用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 2010-11年 G1B 齊來報到 ^.^
樓主: 榛子
go

2010-11年 G1B 齊來報到 ^.^ [複製鏈接]

有沒有課表呢?九月返學需要帶什麼課本上學呢?有沒有家長知道

我都想知啊!
原帖由 jean_fuh 於 10-8-31 15:02 發表
有沒有課表呢?九月返學需要帶什麼課本上學呢?有沒有家長知道

各位1B家長,

早晨呀, 今天第一天正適返學啦.  你們的小朋友有否參加迎新營呢?  

我仔仔有返, 不過問佢乜都話唔知唔記得......., 唉!  佢又話老師講英文佢唔知做乜喎......死啦, 真係怕佢會驚咗返學tim.  最慘係佢自己又怕羞唔夠膽問老師.

希望小兒同各位小朋友都會好快咁適應小一生活啦!

A SCHOOL 開差係ADMIN, 出晒名.
原帖由 KPMS 於 10-8-30 00:13 發表
係啦!交$1,000都唔知有什麼,打去學校投訴校車,又話唔關佢哋事,無禮貌,嘩真係比佢哋激死,重叫我投訴就同家教會講.個校車嬸嬸一時又6號車一時又講3號車接,日子時間都好混亂. ...

各位,
我想我地都係要靠亙相幫助, 多多指教!
原帖由 baby_new2004 於 10-9-1 11:01 發表
各位1B家長,

早晨呀, 今天第一天正適返學啦.  你們的小朋友有否參加迎新營呢?  

我仔仔有返, 不過問佢乜都話唔知唔記得......., 唉!  佢又話老師講英文佢唔知做乜喎......死啦, 真係怕佢會驚咗返學tim. ...

問了朋友, 雜費包兩次出外參觀之費用, 放於課室內的課外書籍, 一般簿及印刷品在內。
原帖由 tpmak 於 10-9-1 16:37 發表
各位,
我想我地都係要靠亙相幫助, 多多指教!

今天有math.IS.LA堂,我仔不知帶那本,結果我把1A的math共三本(含作業本)都讓他帶去,IS的呢就五本全帶了,LA堂就帶1B,剛剛去接他下課,他馬上跟我說:"媽咪,LA老師說要帶1A那本,下星期二要帶"
但是LA並沒有派1A的書,書單上也沒有1A,不知是我仔聴錯晒,有家長有收到LA 1A的書嗎?

不記得問問大家,你的仔囡都知道要帶什麼書上堂嗎?
我個仔咩都不知 .................

我個女都冇提過, 只係講過手冊, 我唔理佢住, 比佢習慣上堂講的野要講番比大人知, 或者自己提問. 不過佢都係dreaming .

好多notices, 好多野, 眼花. 我個女分左去武術型. 你地?
原帖由 jean_fuh 於 10-9-2 13:18 發表
不記得問問大家,你的仔囡都知道要帶什麼書上堂嗎?
我個仔咩都不知 .................

我個仔咩都無分到

你地會去生活教育體驗活動?
我打算9月16日
原帖由 jean_fuh 於 10-9-2 15:38 發表
我個仔咩都無分到

早晨, 我個女都講要帶LA-1A書本,真係??
不過個女仔咁叻, 佢都唔知幾時帶?
佢仲講, 好多時都唔知上堂講咩,
真係c 火!
原帖由 jean_fuh 於 10-9-2 13:15 發表
今天有math.IS.LA堂,我仔不知帶那本,結果我把1A的math共三本(含作業本)都讓他帶去,IS的呢就五本全帶了,LA堂就帶1B,剛剛去接他下課,他馬上跟我說:"媽咪,LA老師說要帶1A那本,下星期二要帶"
但是LA並沒有派1A的書,書單 ...

我14/Aug回校收書, 仲有9本書沒給我,說沒有貨要開學后才有, 請問你們呢?

Hi all,

Help.......我個仔又係乜都唔知呀........????

星期一開始正式上課, 雖然手冊背面有時間表但每一科要帶那本書呢, 如果帶齊個書包咪好重!!

另外你們有試過睇內聯網嗎?  唔知係咪我蠢呢, 我覺得個頁面好似有d煩複.......

各位我們真係要多來bk到溝通吓.

剛剛check過內聯網,老師說A下個星期要帶返lA,無1A課本怎帶?

原帖由 Funling 於 10-9-3 10:48 發表
我14/Aug回校收書, 仲有9本書沒給我,說沒有貨要開學后才有, 請問你們呢?

書商有說過開學後會儘快補給學生,應該近期會有才對

我已致電校務處, 佢地會通知有關老師, 不過老師比我地的印象真係打折.

你地會唔會去10 日的 parent talk? 我會去, 有冇機會約埋一齊?
原帖由 jean_fuh 於 10-9-3 23:41 發表
剛剛check過內聯網,老師說A下個星期要帶返lA,無1A課本怎帶?

10日的parent talk應該是個很好機會可以了解整個狀況的,我會去

Hi jean_fuh,

個talk我去唔到呀, 請問可否麻煩你代問老師 [每科應該帶邊幾本書返學呢, 就算按照時間表各科都有好幾本書而d小朋友又唔知邊本唔需要帶.......個書包真係幾重架]

原帖由 jean_fuh 於 10-9-6 21:41 發表
10日的parent talk應該是個很好機會可以了解整個狀況的,我會去

原帖由 baby_new2004 於 10-9-7 11:45 發表
Hi jean_fuh,

個talk我去唔到呀, 請問可否麻煩你代問老師 [每科應該帶邊幾本書返學呢, 就算按照時間表各科都有好幾本書而d小朋友又唔知邊本唔需要帶.......個書包真係幾重架]

...

今天接我兒子放學時,有順便問了一下Mr.王,目前這周中文只需要帶新派的那本漢語拼音,其它不用帶(內聯網內老師也註記了)
數學部份他就不清楚,他說要在問問
我都是同妳一樣啦,常是中文帶四本,數學帶三本,結果我兒子說都沒用到,用老師自己的
10日我都會問這個問題,介時再po上來
‹ 上一主題|下一主題