用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 2010-11年 G1B 齊來報到 ^.^
go

2010-11年 G1B 齊來報到 ^.^

你們好! 小兒竣仔將入讀本年G1B, 請大家多多指教!

Grade 1 巳經分班嗎? 請指導!

Yes, pls see WKF web site. My son G1A.

My son is G1B too, nice to meet you.

my daughter is G1B too, nice to meet you!
原帖由 jean_fuh 於 10-8-16 21:36 發表
My son is G1B too, nice to meet you.

funling
I call a-school admin office,
Problem had been settled. You can click the following link and check.
http://www.hkbuas.edu.hk/www/p/01news/docs/2010-11p1.pdf
原帖由 Funling 於 10-8-14 22:12 發表
Grade 1 巳經分班嗎? 請指導!

Hi Hi,

報到.....G1B too!!

另外想請問各位關於8/30 & 8/31的適應課有咩要注意同要帶備回校呢??

Tks!!

8/30 & 8/31的適應課要穿夏季運動服、波鞋、自備清水、毛巾、背囊(可放A4文件)。上課時間上午八時十分至正午十二時。
我個名叫林波仔

大家有無收到新生須知通告?上次攞書,我問校務處書包買幾大好,但職員話吾好買書包住,因學生會有locker用,買太大驚放吾入,遲下家長應會收到新生須知,會告知locker size喎.
原帖由 minna_no_bobo 於 10-8-19 13:27 發表
8/30 & 8/31的適應課要穿夏季運動服、波鞋、自備清水、毛巾、背囊(可放A4文件)。上課時間上午八時十分至正午十二時。

8月14-15攞左....係無通告寄來架,但7月14-15返校訂書同校服時,書局職員有提要邊日返來攞書嘅...

原帖由 hair-health 於 10-8-19 20:49 發表
乜己經攞咗書咩, 點解冇通知既, 請問係幾時攞o架?

吓!我已經幫個懶豬買咗書包啦!我完全唔知有咩新生須知通告喎?
各位媽媽我想問是否穿黑色返學鞋?返學時間係幾點至幾點呀?我係一個蠢媽咪 咩都唔知!以後請各位媽媽多多指教。
我個名叫林波仔

相信大家G1的家長要適應和習慣, 要常常留意學校Web-site. 因學校不會有G1家長的Briefing, 很多消息都是在此通知, 而且他們無論是學校, 是書商, 是校服商, 或其他單位, 他們只通知你一次, 我們家長一定要記實日子及做什麼事情, 因學校是不知其他單位事情. 我們真是要適應一下

如果真係冇去取書, 可以聯絡書商自己去取書, 我想冇問題.
我係取書前幾天打電話問校務處, Staff竟然冇唔知, 仲叫我問書商, 後來我想起之前訂書提過, 再打去校務處講番, 今次位STAFF 就正常, 講得出, 仲同我講唔應該叫我去問書商.
不過浸小的校務處係出名行貨.

我地要習慣自動波, 每天都去WEBSITE CHECK.
最新出了張提大家坐車返學的落客點.

原帖由 hair-health 於 10-8-19 20:49 發表
乜己經攞咗書咩, 點解冇通知既, 請問係幾時攞o架?

你要上去看, 有很多通知, 其中都有關校服規定,
原帖由 minna_no_bobo 於 10-8-20 19:20 發表
吓!我已經幫個懶豬買咗書包啦!我完全唔知有咩新生須知通告喎?
各位媽媽我想問是否穿黑色返學鞋?返學時間係幾點至幾點呀?我係一個蠢媽咪 咩都唔知!以後請各位媽媽多多指教。 ...

Well noted, tks vm.

KEEP IN TOUCH.

yes, keep in touch!
原帖由 榛子 於 10-8-28 11:36 發表
Well noted, tks vm.

KEEP IN TOUCH.

開學再要另比$1000雜費, 都幾貴, 列出的野, 唔夠清楚,
有D被屈的感覺. :;pppp:

原帖由 tpmak 於 10-8-29 01:12 發表
yes, keep in touch!  

係啦!交$1,000都唔知有什麼,打去學校投訴校車,又話唔關佢哋事,無禮貌,嘩真係比佢哋激死,重叫我投訴就同家教會講.個校車嬸嬸一時又6號車一時又講3號車接,日子時間都好混亂.

阿仔說: 「第一天上課很好玩, 因為可以打籃球。」
剛才他一踏入家門, 就叫肚子很餓, 要開飯啦!