用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。 ...
樓主: 音樂人長老
go

家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 音樂人長老 於 10-8-13 17:47 發表

妳絕對唔係偏見,只不過學琴模式改變咗,以前邊有咁多琴行,而家就梗有一間喺左近。有個歌星話學3年就考到8級,天呀 ,啲8級幾唔值錢,所以琴行先要請8級以上。

至於我年紀嗎?妳以前位老師可以生得出我囉。我係比較早 ...

佢係20幾年前60幾歲WOR, 依家, 如果還在生的話, 我估8X啦卦.............

我無學琴都2X 年啦.......................

原帖由 CrabPincers 於 10-8-14 20:13 發表

佢係20幾年前60幾歲WOR, 依家, 如果還在生的話, 我估8X啦卦.............

我無學琴都2X 年啦.......................

Sorry,搞錯咗:loveliness:  ,應該係做得我阿爺。我都係2X年前考完啲試

如果小朋友年紀小,家長通常要求老師上門教

當然屋企要有鋼琴

因為小朋友年紀小,不方便來來回回搭車

會唔會真係揾唔到啱上門琴老師呢?我指係價錢同資歷等,咁會唔會喺屋企附近啲琴行學住先等揾到啱為止?我見到唔少徵求老師都係無人PM俾家長。

隨左試堂之外, 有d人會問下個老師一d 深澳少少or 唔關鋼琴事既問題可以知個老師對音樂認識係點。真係想出題目考老師的話, 另外個thread "學琴問題" 有好多, (我認真架 )

原帖由 音樂人長老 於 10-8-14 19:11 發表

多謝妳睇得起我,希望其它人都幫手俾啲意見。我個人意見 - 有時唔係問幾個問題可以知道老師好唔好,好似公司請人見30分鐘都有可能請錯人。

妳問下兩位老師可唔可以試堂先(當然唔好話俾佢哋聽二選一,有啲老師唔鐘意),從 ...

原帖由 katherinelam825 於 10-8-15 00:06 發表
隨左試堂之外, 有d人會問下個老師一d 深澳少少or 唔關鋼琴事既問題可以知個老師對音樂認識係點。真係想出題目考老師的話, 另外個thread "學琴問題" 有好多, (我認真架 )

...

拜託 ,唔好誤人子弟喎,好易會走火入魔。

原帖由 音樂人長老 於 10-8-15 08:40 發表

拜託 ,唔好誤人子弟喎,好易會走火入魔。

攞黎考下個老師je

醒目開學勳章 王國長老

傻啦, d老師直接pm俾家長, 你唔知姐(bk都不知幾多人搵緊食呀)
唔駛下下都留個post "please check pm"既

講開搵老師, 我算好彩, 呢個係盲中中, 中上琴行搵返黎的(當時佢初"誇區"教所以要去琴行搵學生)
之前試過一個, 果時仲白痴, 去惠康睇街招(唸返起都覺得超低能), 叫返屋企試, 講明係由零開始咩都未試過, 老師第一堂黎, 拎左本初學做exercise既書, 話買左$50陣間收返, 已經心唸"下, 都話完全未學過想試一堂睇下點, 你就買書黎?" 算啦, 一路學, 無咩特別啦, 去到落堂, 老師話"今日試多左10分鐘, 不過今次我唔收你啦"
嘩...........老師, 我無捉住唔俾你落堂wor, 我唔介意你"均真"到set alarm, 但你自己stay多左10分鐘然後話"今次唔同我計"..........
我同老公都覺得, 咁點樣長遠合作落去呀, 算把啦
原帖由 音樂人長老 於 10-8-14 11:53 PM 發表
會唔會真係揾唔到啱上門琴老師呢?我指係價錢同資歷等,咁會唔會喺屋企附近啲琴行學住先等揾到啱為止?我見到唔少徵求老師都係無人PM俾家長。 ...

啊,所以有家長問我點樣揀上門琴老師,我都奇怪有咁多俾佢揀咩!啲家長唔識咪好容易俾呢啲揾食老師呃囉,就算試一堂唔揾佢,都要俾嗰堂錢同埋買書錢,每個月十幾個試堂都唔錯喎(我見到有個老師全香港都肯去,原來諗住賺試堂錢都夠),我真係蠢,呢啲揾食招都唔識。

睇嚟我都要搞個工作坊,教啲家長點樣唔會俾人呃,唔好好似嗰位旅遊界阿珍,令行業蒙羞

醒目開學勳章 王國長老

咁我個"初體驗老師"都無呃我地既, 我地只係覺得佢老土左d lor

原帖由 音樂人長老 於 10-8-15 10:01 PM 發表
啊,所以有家長問我點樣揀上門琴老師,我都奇怪有咁多俾佢揀咩!啲家長唔識咪好容易俾呢啲揾食老師呃囉,就算試一堂唔揾佢,都要俾嗰堂錢同埋買書錢,每個月十幾個試堂都唔錯喎(我見到有個老師全香港都肯去,原來諗住賺試堂錢都 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-15 22:59 發表
咁我個"初體驗老師"都無呃我地既, 我地只係覺得佢老土左d lor

個老師幾大?? 好似我咁我會特別扮老d, 老土d, 對住佢地我會幾care 我既behavior

因為d人望我個樣加埋便服佢會覺得我form 6-7, 睇細我6-8年 。上年同今年都仲有人覺得我唔夠18歲, 希望出年可以有18-20歲啦

我唔想俾佢地感覺係玩玩下既姐姐

醒目開學勳章 王國長老

我女個琴老師又係WOR! 成個漫畫美少女咁, 但其實全職教琴好多年 (我女都學左6年啦)
佢話D家長都鐘意搵D"老成持重D", 佢就明知其他琴行老師咩料, 但家長鐘意個老師個LOOK, 佢都無辦法

原帖由 katherinelam825 於 10-8-16 12:50 PM 發表

個老師幾大?? 好似我咁我會特別扮老d, 老土d, 對住佢地我會幾care 我既behavior

因為d人望我個樣加埋便服佢會覺得我form 6-7, 睇細我6-8年 。上年同今年都仲有人覺得我唔夠18歲, 希望出年可以有18-20歲啦:q ...

各位教琴老師,我打算比小囡學琴,但家中沒有琴,要到琴行租琴練習,想問問你們如果初學每個月要練習多少小時?因為除了budget問題外,還要安排人手帶小囡去琴行練習呀.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-16 15:29 發表
我女個琴老師又係WOR! 成個漫畫美少女咁, 但其實全職教琴好多年 (我女都學左6年啦)
佢話D家長都鐘意搵D"老成持重D", 佢就明知其他琴行老師咩料, 但家長鐘意個老師個LOOK, 佢都無辦法

...

係呀, 見你個樣咁o靚會以為你個人好易話為, 恰你, 有d第一個印象可能會覺得你都唔知識唔識教...對住個好既家長就話無所謂je , 你知以貌取人既人周街都係

覺得佢老土算好, 有d老師仲要做到好嚴肅, 一d笑都唔講, 大你幾年就會俾你覺得好似你uncle auntie 咁

做老師呢行,老土D同老成係好,太"靚"妹家長冇咩信心,而家好多以貌取人架啦~

原帖由 katherinelam825 於 10-8-16 12:50 發表

因為d人望我個樣加埋便服佢會覺得我form 6-7, 睇細我6-8年 。上年同今年都仲有人覺得我唔夠18歲, 希望出年可以有18-20歲啦:q ...

妳就好啦,恨都恨唔到可以俾人話咁後生。

我個人睇法,小朋友最緊要個老師唔好迫佢練琴。家長就想揾啲守時有交帶,唔好教一陣就唔教。我見過琴行有個學小提琴家長喺度嘈,話個老師幫佢個仔報考試後無做,又唔話佢知要自己揾伴奏考試,家長最怕係呢啲。

原帖由 ling2003 於 10-8-16 16:08 發表
各位教琴老師,我打算比小囡學琴,但家中沒有琴,要到琴行租琴練習,想問問你們如果初學每個月要練習多少小時?因為除了budget問題外,還要安排人手帶小囡去琴行練習呀. ...

琴行通常以30分鐘為一節,可以買練琴咭有折扣。如果屋苑會所有琴房仲好,平啲又乾淨啲,我間琴行只係早上有人清潔間房,如果你晚上練可以想像間房會點樣
我啲學生同家長和妳情形一樣,一星期最多只spare到30分鐘練琴,有紅色假至可以一星期兩次,而家啲小朋友好多嘢學,我哋做老師都好體諒,唔使担心。

如果有學生一星期只可抽到30分鐘練琴,我會同佢講不如唔好學,等佢抽到更多時間練琴先學。一來佢又徙錢,二來對老師來說是徙時間陪練琴的。
原帖由 音樂人長老 於 10-8-17 00:20 發表

琴行通常以30分鐘為一節,可以買練琴咭有折扣。如果屋苑會所有琴房仲好,平啲又乾淨啲,我間琴行只係早上有人清潔間房,如果你晚上練可以想像間房會點樣
我啲學生同家長和妳情形一樣,一星期最多只spare到30分 ...

初學小朋友喺琴房練30分鐘己經夠,因為技巧同樂理練習無琴都可以做,最重要練琴用方法啱就可以省時又彈得好,我諗嗰位家長情形可能係咁。

我N年前學琴時,屋企無錢買琴,同埋嗰時喺琴行學,租琴練都唔平,所以練得少又無名師指導,最後我喺音樂系都可以第一名畢業,我同期好多係喺香兒由細學音樂,跟啲出名老師,有啲一早知自己Perfect pitch,我就入到去先發覺自己有。所以我個人意見,唔係練幾多時間問題,有無擺個心去彈琴先重要,如果我講錯咗請多多包涵。
‹ 上一主題|下一主題