用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。 ...
go

家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。 [複製鏈接]

係咪小朋友一個接一個course咁上,所以老師們上門教可以節省交通時間?我發覺大部份打嚟問教琴都想揾上門
   0    0    0    0

問得呢個問題,我估你多數唔係家長黎啦........

你未感受到接送仔女有幾辛苦,
另外又花時間,上一個鐘頭,搭車來回可能要1.5至2個鐘頭。
另外,成日話小朋友學野辛苦,其中交通時間都係因素之一。

昨日新聞個小朋友(甚麼仁龍拳)學13個活動,如果每個交通時間1.5個鐘...,死得!

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 一來一回無左好多時間, 日日都咁多功課做, 時間就是金錢
坐o係屋企等可以戰鬥到老師按門鐘果下 , 又唸少好多接送問題(尢其屋企有2個小朋友)
原帖由 CoolWong 於 10-8-12 09:43 PM 發表

昨日新聞個小朋友(甚麼仁龍 ...

原帖由 CoolWong 於 10-8-12 21:43 發表

昨日新聞個小朋友(甚麼仁龍 ...

完全正確,我無小朋友。唔止學生,連我姪仔咩嘢都係喺屋企學(除咗溜冰,屋企無得溜),搞到我幫佢補音樂都要上佢屋企,我諗住遲啲安排佢去我琴室度教,唔想佢將來做電車男,佢出一陣街就話要返屋企。

咩而家啲小朋友要學13樣嘢咁多?養一個小朋友咪唔止400萬囉

原帖由 音樂人長老 於 10-8-12 23:32 發表

完全正確,我無小朋友。唔止學生,連我姪仔咩嘢都係喺屋企學(除咗溜冰,屋企無得溜),搞到我幫佢補音樂都要上佢屋企,我諗住遲啲安排佢去我琴室度教,唔想佢將來做電車男,佢出一陣街就話要返屋企。

咩而家啲小朋友要學13樣嘢 ...

唔好話佢地, 有得選擇我都會想老師上我屋企啦

佢地個個離我屋企唔近, 仲有你知d多學生ge老師經常遲到or要我地等學一次琴"sai" 2個鐘搭車,跟住等, 跟住學, 已經無左一晝時間喇

最長我等過佢地成個鐘

好在依加屋企樓下就有大師級人馬客串

原帖由 katherinelam825 於 10-8-12 23:48 發表

唔好話佢地, 有得選擇我都會想老師上我屋企啦

佢地個個離我屋企唔近, 仲有你知d多學生ge老師經常遲到or要我地等學一次琴"sai" 2個鐘搭車,跟住等, 跟住學, 已經無左一晝時間喇

最長我等過佢地成個鐘

好 ...

吓,咪好似睇專科醫生咁,一定係好出名老師,只有你求佢教,唔係一早就走咗啦。

其實而家好多屋苑會所都有琴室,點解唔請啲音樂老師返嚟教,又方便,學費可以平啲。

我想補充,我姪仔明年小六,但佢好似古時啲女仔咁,三步不出閨門,行兩行就話熱唔想行,返屋企就最開心,我唔想佢好似我朋友嗰外甥,成20歲人,連飯盒都要七十幾歲公公落街買俾佢食。

原帖由 音樂人長老 於 10-8-13 00:00 發表

吓,咪好似睇專科醫生咁,一定係好出名老師,只有你求佢教,唔係一早就走咗啦。

其實而家好多屋苑會所都有琴室,點解唔請啲音樂老師返嚟教,又方便,學費可以平啲。 ...

可能我自己對要求高d。低grade 既時候已經識話老師唔識教琴, 彈琴彈得唔好, 唔知教唔教到我野...而且你知演奏級好難搵到老師教得好, ....所以我一定唔會跟到普通quali老師學琴

學費方面, 我依加個老師真係唔貴喇。

其實市面上肯做上門的老師通常都係普通果隻,經驗唔多+資歷較低。如果有Quali的老師,音樂專業同經驗豐富,真係唔多上門教啦~  
原帖由 katherinelam825 於 10-8-13 00:28 發表

可能我自己對要求高d。低grade 既時候已經識話老師唔識教琴, 彈琴彈得唔好, 唔知教唔教到我野...而且你知演奏級好難搵到老師教得好, ....所以我一定唔會跟到普通quali老師學琴

學費方面, 我依加個老師真係唔貴喇 ...

無錯,資歷好通常唔平,上門要計double,同埋唔係個個學生都收,因為考専業資格唔易,唔想做壞個名,同埋心理上都唔鐘意上門教。

醒目開學勳章

原帖由 miss321 於 10-8-13 00:52 發表
其實市面上肯做上門的老師通常都係普通果隻,經驗唔多+資歷較低。如果有Quali的老師,音樂專業同經驗豐富,真係唔多上門教啦~  

呵, 同我諗法一樣
但我吾係老師, 我係家長
我成日覺得, 係琴行(通x, 柏x)教果d 都係考完8級, 未有演奏級, 或者係無乜經驗, 無乜客仔既妹妹仔(2x歲)

而有經驗又有料既老師, 又點會肯side 時間, 黎上門教先得架............所以我從未諗過搵老師上門教wor

再講, 去老師studio 彈下吾同的琴, 都好過彈c 自己部琴先law

我都好怕自己個女side 時間係交通上邊, 所以佢d課外活動, 全部係屋企15分鐘內的路程一定去到(行路)

有兩個小朋友既, 更加吾會搵老師上門教琴

老師上到黎, 家姐學緊琴, 甘個細佬點做功課? 除非個琴係放係房, 而隔音設備又好好啦.............

可能好多家長吾岩聽.............

醒目開學勳章 王國長老

呢樣我都知.........點解而家我女個老師會肯上門, 都係因為佢小提琴老師o係我屋企隔離, 佢至會順便肯上黎教(另外仲有d歷史問題啦, 所以我女係所有學生之中唯一一個有上門"服務"的)
所以咪變左成日都係我就佢時間lor , 我都有d打算過埋考試季節, 同佢講不如我過去, 但fix死一個時間, 唔好改黎改去

原帖由 miss321 於 10-8-13 12:52 AM 發表

學左咁耐點會唔知丫, 所以我都一定唔會諗呢個問題

原帖由 CrabPincers 於 10-8-13 09:40 發表

呵, 同我諗法一樣
但我吾係老師, 我係家長
我成日覺得, 係琴行(通x, 柏x)教果d 都係考完8級, 未有演奏級, 或者係無乜經驗, 無乜客仔既妹妹仔(2x歲)

而有經驗又有料既老師, 又點會肯side 時間, 黎上門教先得架.... ...

我叫得自己做長老,資歷都唔算低,不過我唔好意思講邊一年考完専業資格,唔係妳會估到我年紀,嘻嘻

我講番句公道話,我有喺妳所講其中一間琴行兼職,新請琴老師好少只有8級程度(其它樂器可能有),最少都有ATCL或者讀緊音樂系學生(不過我N年前讀時邊有時間做兼職,練琴同幫人伴奏都用哂啲時間),佢哋流動性高,加上琴行會將時間填到有咁密得咁密,去厠所+食飯可以少過30分鐘,試問邊有心機教。

一直有人問我上唔上門教,我都推咗,雖然香港交通方便,但我年紀有咁上下又怕熱,撘得車來來回回人都暈,仲邊有精神教,除非好似另一位家長講學生住喺我隔離或同一個屋苑先會考慮。我都係嗰句如果唔啱聽請原諒。

Yes. 做家長都話小朋友交通徙時間同累, 如果老師一日走幾轉,一樣徙時間同非常累,我自己寧願留返D精神教好學生。

Charlottemum: 老師肯上黎真係幾好彩~ 其實小朋友去老師studio學係會認真同上心d!
原帖由 音樂人長老 於 10-8-13 12:04 發表

我叫得自己做長老,資歷都唔算低,不過我唔好意思講邊一年考完専業資格,唔係妳會估到我年紀,嘻嘻

我講番句公道話,我有喺妳所講其中一間琴行兼職,新請琴老師好少只有8級程度(其它樂器可能有),最少都有ATCL或者讀 ...

醒目開學勳章

原帖由 音樂人長老 於 10-8-13 12:04 發表

我講番句公道話,我有喺妳所講其中一間琴行兼職,新請琴老師好少只有8級程度(其它樂器可能有),最少都有ATCL或者讀 ...

呵, 呢個只係我既看法者, 可能我細細個學琴時, d 未考晒試既都去琴行教人, 所以我一直的印象都係考完8級就去琴行教人啦

甘當然就一定有其他更高程度的老師去教既, 只不過, 我自己的偏見, 就吾鍾意比仔女去琴行學琴啦

你年紀..............我諗吾知有無我以前既琴老師甘大年紀呢? wahaaaaa 2x年前, 佢應該都起碼有6x 歲........

原帖由 CrabPincers 於 10-8-13 14:28 發表

呵, 呢個只係我既看法者, 可能我細細個學琴時, d 未考晒試既都去琴行教人, 所以我一直的印象都係考完8級就去琴行教人啦

甘當然就一定有其他更高程度的老師去教既, 只不過, 我自己的偏見, 就吾鍾意比仔女去琴行學 ...

妳絕對唔係偏見,只不過學琴模式改變咗,以前邊有咁多琴行,而家就梗有一間喺左近。有個歌星話學3年就考到8級,天呀 ,啲8級幾唔值錢,所以琴行先要請8級以上。

至於我年紀嗎?妳以前位老師可以生得出我囉。我係比較早考完哂啲專業試,嘻嘻   。

音樂人長老:

想問下你意見,我準備轉琴老師,今次我想找老師上門,但怎樣才知哪個老師好呢?我的朋友介紹,有兩個老師,都係教緊佢地的仔女,兩個都贊不絕口,但價錢差成一陪,點解會噤呢?兩個小朋友考級試都考得唔錯。我可以問那兩個老師甚麼問題去決定呢?
原帖由 音樂人長老 於 10-8-13 17:47 發表

妳絕對唔係偏見,只不過學琴模式改變咗,以前邊有咁多琴行,而家就梗有一間喺左近。有個歌星話學3年就考到8級,天呀 ,啲8級幾唔值錢,所以琴行先要請8級以上。

至於我年紀嗎?妳以前位老師可以生得出我囉。我係比較早 ...
wbmom

原帖由 wbmom 於 10-8-14 09:31 發表
音樂人長老:

想問下你意見,我準備轉琴老師,今次我想找老師上門,但怎樣才知哪個老師好呢?我的朋友介紹,有兩個老師,都係教緊佢地的仔女,兩個都贊不絕口,但價錢差成一陪,點解會噤呢?兩個小朋友考級試都考得唔錯。我可以問那兩個老 ...

多謝妳睇得起我,希望其它人都幫手俾啲意見。我個人意見 - 有時唔係問幾個問題可以知道老師好唔好,好似公司請人見30分鐘都有可能請錯人。

妳問下兩位老師可唔可以試堂先(當然唔好話俾佢哋聽二選一,有啲老師唔鐘意),從中再觀察夾唔夾妳個小朋友,但就唔好只係聽小朋友講學得開唔開心,我有個朋友仔仔鍾意而家位琴老師,係因為佢會投其所好,上堂同佢傾計多過教,明明無練過都話彈得幾好。妳可以請佢兩位教妳小朋友最後學個幾首歌(因為小朋友唔需要揾音,老師就可以教點樣彈好首歌),比較下彈出來效果先下決定。

有啲老師一上門就要收double,收得貴唔代表一定好,收得平亦唔代表唔好。不過妳都要睇下自己budget,因為長時間學要使唔少錢呢。

我有個問題想請教各位家長,先多謝大家幫忙。

我見到有家長徵求上門琴老師但無人PM佢哋,咁跟住會點,係唔學抑或退而求次上老師度學呢?
‹ 上一主題|下一主題