用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無聽過校車不能直達學校 中途要轉車.??! ...
go

有無聽過校車不能直達學校 中途要轉車.??! [複製鏈接]

我家在深井區,小女9月將於培道幼稚園讀K1, 剛知道學校所用的school bus無車去深井, 校車公司將我個女再配出去另一間校車公司, 佢地話車程無得直達中途要駁腳轉車, 返放學都要咁做! 而家好煩.....成千蚊車錢仲要轉車, 始終得3歲太細個,如大風大雨咁轉法都擔心架!  恕我孤陋寡聞, 想問咁嘅情況(駁腳轉車)係咪好普遍?????

想揾私家保姆車有無好介紹???! Thanks!
   0    0    0    0

I will try to contact nanny bus.  If no direct bus route, I will consider other kinder.

回覆 1# 1010sy 的文章

仲有2weeks就開學了,趕不及找學校! 況且我唔係唔喜歡間學校,只係校車問題較困擾
我上網睇過,保姆車的資料真係好小.....現在都唔知點算好

原帖由 babycs0507 於 10-8-12 12:52 發表
仲有2weeks就開學了,趕不及找學校! 況且我唔係唔喜歡間學校,只係校車問題較困擾
我上網睇過,保姆車的資料真係好小.....現在都唔知點算好 ...

真係日日有新聞,又增長見識。
一般校車係由學校找承辦商提供;而承辦商有責任提供合理校車服務;妳o既case同學校反映多數結果係愛莫能助。
人但我懷疑學校知唔知"轉車"呢回事;因為判上判係唔恰當;如果學校唔知情仲大"獲"!轉車少咁個入邊個數! (如果學校知情而默許都好唔妥)
比著係我就一定唔博!亦都無謂同校車公司磨(得就一早接左妳單生意...)
如果有家務助理咪自行接送先;學左學係樓下/學校門口留意吓有冇保姆車經過....

有朋友都係咁!佢個囡(小學)每朝由菲傭帶到中環站再追上校車的.如樓主唔想車駁車(得3歲又真係有D担心既....),不如睇下校車有邊個站係你或爸爸返工必經既,由你們帶去上校車,然後再返工!

同意kamchai, 搵一個站可以直達, 你地自己帶去該站.  駁腳轉車, 如果有車遲到, 點算呀!  唔係幾安全.  for me, 如果真係找不到直達車, 自己又帶唔到, 一係搬屋, 一係轉校.  希望你可以快d settle到.

原帖由 kamchai 於 10-8-12 15:06 發表
有朋友都係咁!佢個囡(小學)每朝由菲傭帶到中環站再追上校車的.如樓主唔想車駁車(得3歲又真係有D担心既....),不如睇下校車有邊個站係你或爸爸返工必經既,由你們帶去上校車,然後再返工! ...
~easybring~

回覆 1# easybring 的文章

謝謝各位的意見!
我托左一個保姆車司機(呢個司機佢地都無車入嚟深井)問下佢D行家睇下有無車走呢條路線! 現等回覆.....希望有good news!!
另外20號要返學校再做註冊,到時再問清楚可否在其他站(例如荃灣)上車,最終目的係唔使中途轉車!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我之前都聽過"駁腳轉車"呢樣嘢.. 但係應該唔常見
恐龍家

pls check pm!

原帖由 babycs0507 於 2010-8-12 15:5發表
謝謝各位的意見!
我托左一個保姆車司機(呢個司機佢地都無車入嚟深井)問下佢D行家睇下有無車走呢條路線! 現等回覆.....希望有good news!!
另外20號要返學校再做註冊,到時再問清楚可否在其他站(例如荃灣)上車,最終目的 ...

Hi heidi0653
sorry ar, 我check PM吾見有嘢,你方吾方便send多次or e-mail俾我, [email protected]

thanks!

原帖由 heidi0653 於 10-8-13 00:12 發表
pls check pm!

校車公司要趕番D車出九龍接小學生放學, 所以先要轉車, 唔關路線事. 佢地話咁樣可以接多兩間學校, 明白嗎?

話說是兩年前某九龍塘KG外判的校車公司同我講, 我個女N1由九龍塘去沙田不太熱門的屋苑, 佢地話世界花園係轉車站, 好多校車在此轉車, 聽完仲驚!

最後當然沒有去此KG返學啦, 為咩呢!

梗係唔好轉車, 中途轉車果時邊個睇住個細路?  趕唔到接駁車咁又點呢?  太多變數, 唔係咁放心啦

仲未揾到保姆車:(   
最終決定每日帶亞女出荃灣上學校校車直達學校,放學如是!!! 雖然辛苦d但總好過要轉車,而家咁就放心d!

雖然辛苦d, 但總算有解決辦法.

原帖由 babycs0507 於 10-8-14 17:42 發表
仲未揾到保姆車:(   
最終決定每日帶亞女出荃灣上學校校車直達學校,放學如是!!! 雖然辛苦d但總好過要轉車,而家咁就放心d!

應該都有好多人由深井出九龍kg !我上次去kg面試都收到好多單張係由屯門,深井等出九龍塘 !你又或者試試係番學放學時段留意下屋企附近有無街車停,問他們取電話!

應該有...我有朋友都有校車由深井上車到民生...

我地北區要轉車係非常普遍,我初初知道果時都好擔心,同學校反映佢地話無辦法。因為我地果區村屋多分得好散。同個校車傾,佢話你可以唔坐嫁,我想清楚先拉。

過車唔緊要,最緊要係安全,我覺得如果d保母姨姨做得好,就ok;,其實你可以哩埋一邊,,睇下佢地過車情形,再教導小朋友,要聽姨姨話,唔好自己走開,就應該無問題,希望我講得啱啦!!!

我都剛剛發現我女坐架保母車都係中途轉車,我估青山公路出九龍D保母車大部份都會中途轉,所以我都無得揀,否則就要自己送返學,好無奈
Twins 媽咪
‹ 上一主題|下一主題