用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門元朗將要揀中學0既一齊傾吓丫
go

屯門元朗將要揀中學0既一齊傾吓丫 [複製鏈接]

真係好頭痛, 囝囝成績唔算最TOP果種, 但英文算唔錯, 往往全級頭5名, 見讀英小, 啱啱第一次呈分試BAND 1中, 但佢係極飄忽果隻, 活躍型,真係唔識揀, 連揀屯門區定元朗區都決定唔到

本來想報直資, 但見佢哋今年少人, 又心大心細想考津貼英中, 請大家指點吓!
   1    0    0    0

今年(即99年出世)既小人嗎
****未經本人許可, 不得轉載****

原帖由 carchu12 於 10-8-5 14:52 發表

係呀, 99年呀, 你有冇咩心水呀?? 屯門英中位好似多D, 又多咗兩間升呢英中(馬可賓同田家炳), 機會係咪大過元朗呢?

其實你小朋友讀緊邊間小學﹖在邊區﹖

我自己喜歡屯門多過元朗,可能唔熟,而且自己住屯門。我小朋友都係拉緊車尾,都未知下次呈分會點,所以都未有心水入邊間,我想唔等於佢得

醒目開學勳章

馬可賓好多人爭一個位
仲難入過梁球鋸

原帖由 whywhywhy 於 10-8-5 14:58 發表

係呀, 99年呀, 你有冇咩心水呀?? 屯門英中位好似多D, 又多咗兩間升呢英中(馬可賓同田家炳), 機會係咪大過元朗呢?

原帖由 Gobbie 於 10-8-6 00:08 發表
馬可賓好多人爭一個位
仲難入過梁球鋸

咁元朗盧幹庭, 基元, 信義呢幾間升呢英中會唔會好D呢?

阿仔今年升中, 有同样經歷所以路過答下咀....

你想選屯門 或 元朗.....
你住邊區及那區就讀?
如.... 家住元朗, 但於屯門就讀你便可以選屯門或元朗.....
因為升中派位是依據就讀小學派位/住址...

如.... 家住元朗 及 於同區就讀, 你選屯門的便是跨區....

這自行机會才大, 大抽奬時机會細...因為今年升中指南時屯門每間只有 2個位給元朗區選....

所以你必須鎖定邊區不要三心兩意...

另外要連2nd 程分試出result 知自己全級排名才鎖定目標就最好la......

其實屯門及元朗中學各有各好....

有關各中學的資料推薦睇 "khmama" 都好詳細的分析 , 佢的資料好有用好值得參考

原帖由 whywhywhy 於 10-8-6 09:35 發表

原帖由 Skywan 於 10-8-6 10:06 發表
阿仔今年升中, 有同样經歷所以路過答下咀....

你想選屯門 或 元朗.....
你住邊區及那區就讀?
如.... 家住元朗, 但於屯門就讀你便可以選屯門或元朗.....
因為升中派位是依據就讀小學派位/住址...

如.... 家住元朗 ...

Carchu12, skywan,

我住元朗, 囝囝都喺元朗讀書, 但見屯門升中人數少d, 英中比例多d, 而我daddy住屯門, 層樓都係我名0既, 咁可以通知轉區,所以先會心大心細, 又想揀屯門囉

skywan, 你講得啱, 要出埋第二次呈分先可以作準, 我囝囝d成績好似過山車咁架, 但都想有兩手準備, 搜集定d資料先, 各校banding, 校風, 收生標準,面試等...

whywhywhy,  

我家住元朗就讀屯門小學, 我無轉地址所以阿仔跟小學派位。

經歷: 自行遞表才發覺就算 band 1 組別中學, 該校 location 都系一重要恩素, 因為每天往來時間話長都吾長, 話短吾短ga 中學無校車, 要自架(家長私家車送返學) 或搭車返學

阿仔間中學接近西鐵站, 我地又住近西鐵站, 阿仔返導入課時都要 早些起床

所以阿仔選校時老師雖然極力遊說選較好英中, 但我們一致決定選現在這間熱門的升呢中學。

你要考慮:

會否搬回屯門? 如不會所選中學返學方便嗎?

如會搬回屯門住, 那說實話屯門競爭無咁大

P.S..我識一些邊緣生都派到南屯官/屯官/田家炳, 最好個仲派陳瑞芝(這個是阿仔同班同學, 當然這是好幸運 lucky no. 例子啦)

原帖由 whywhywhy 於 10-8-6 10:46 發表

Carchu12, skywan,

我住元朗, 囝囝都喺元朗讀書, 但見屯門升中人數少d, 英中比例多d, 而我daddy住屯門, 層樓都係我名0既, 咁可以通知轉區,所以先會心大心細, 又想揀屯門囉

skywan, 你講得啱, 要出埋第二次呈分先 ...

原帖由 Skywan 於 10-8-6 14:37 發表
whywhywhy,  
我家住元朗就讀屯門小學, 我無轉地址所以阿仔跟小學派位。

經歷: 自行遞表才發覺就算 band 1 組別中學, 該校 location 都系一重要恩素, 因為每天往來時間話長都吾長, 話短吾短ga 中學無校車, 要自架 ...

咁我大約知道你小朋友讀邊間中學, 呢間學校亦係我心儀ge學校, 我想轉區, 好大部份係想揀呢間學校

可以分享吓你之前的準備功夫嗎? 恕我唐突, 你小朋友係band 1頭,中,尾??? 如不想在此透露, 請pm我丫, 面試形式如何?? 好多問題呀呵, 唔好意呀, 希望你可以回答我啦!

醒目開學勳章

sorry 你講果D我都唔熟
好彩我個仔間小學有元朗聯繫位 多個選擇

原帖由 whywhywhy 於 10-8-6 09:35 發表

醒目開學勳章

我都想知下!!

原帖由 whywhywhy 於 10-8-6 15:07 發表

咁我大約知道你小朋友讀邊間中學, 呢間學校亦係我心儀ge學校, 我想轉區, 好大部份係想揀呢間學校

可以分享吓你之前的準備功夫嗎? 恕我唐突, 你小朋友係band 1頭,中,尾??? 如不想在此透露, 請pm我丫, 面試形式如何 ...

whywhywhy :

阿仔 banding 已 pm

我吾知以下的算吾算準備功夫....
首先要同阿仔一起揀選5間心水中學(其實系你心入面已經簡左), 那些中學的教學模式是否適合小朋友, 再不段從不同的途徑搜集心儀中學相關資料.....
阿仔好幼稚(一般男仔都系遲熟)....好似旁觀者吾關佢事....所以要佢同你一起搜集資料、參觀開放日, 一起遞表....等佢有多些代入感.... 還有最好最后選個間系佢"揀" 吾系你揀
咁佢.... 將來有"幸"入讀時要有承擔....

不用客人氣, 我明白因為之前我自己都好想有人分享心議個間面試形式。
小朋友及家長都會收到面試信
小朋友:
~ 面試當天到校后家長與小朋友分別在 hall 前面 及后面
~ 小朋友要帶同日常的功課, 中英文作文, 中英數作業或工作紙及手冊面試, 作用是查看小朋友平日的學行(其實小學老師之前都提點學生要做好些功課, 面試要睇)
~ 英文會談: 小朋友要單獨面對兩位考官 : 1個外籍 + 1個本土人, 要讀一編文章 再與外籍人閒談, 本地人仕在旁主要是當小朋友聽不明時該老師幫佢翻譯
~ 廣東話會談: 另一個室 - 小組討論, 5個小朋友(3男2女、2男3女吾定) 為一組...題目千奇白趣什么都有好空範
家長: 家長都系閒談,主要睇下家理念是否與學校一样或較接近...約6-7個小朋友的家長為一組

*** 不用 SECOND IN, 但另一間升呢中中就要 SECOND IN

///后來聽同學媽咪講其實間間面試形式都系大同小異, 但不包括梁銶琚/譚記/保記////

原帖由 whywhywhy 於 10-8-6 15:07 發表

可以分享吓你之前的準備功夫嗎? 恕我唐突, 你小朋友係band 1頭,中,尾??? 如不想在此透露, 請pm我丫, 面試形式如何 ...

原帖由 whywhywhy 於 10-8-5 13:54 發表
真係好頭痛, 囝囝成績唔算最TOP果種, 但英文算唔錯, 往往全級頭5名, 見讀英小, 啱啱第一次呈分試BAND 1中, 但佢係極飄忽果隻, 活躍型,真係唔識揀, 連揀屯門區定元朗區都決定唔到

本來想報直資, 但見佢哋今年少人,  ...

以下升呢英中當屬最佳

馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學 也是不錯

元朗 - 表面睇升呢英中系元朗信義中學較佳
睇排名仲前過 "崇德" ..... 但系聖公會佰約翰都好架....

至於屯門升呢 "中學" 吾系應該係田家炳較佳咩? 吾知我有無錯呢?

因為 " 順德聯誼總會譚伯羽中學" 之前搜的資料系升呢"中中" 吾系升呢 "英中"
佢系超有至格升呢做 "英中" 但該校自已堅持信念吾升呢做英中, 繼續做中中... 好似系咁....如有錯漏請指正

原帖由 elbar 於 10-8-7 12:46 發表

以下兩間升呢英中當屬較佳

元朗信義中學順德聯誼總會譚伯羽中學

醒目開學勳章

多謝你咁詳盡ge分享
我會參考你個方法
等呀仔多D代入感 可能會事半功倍

原帖由 Skywan 於 10-8-6 22:51 發表
whywhywhy :

阿仔 banding 已 pm

我吾知以下的算吾算準備功夫....
首先要同阿仔一起揀選5間心水中學(其實系你心入面已經簡左), 那些中學的教學模式是否適合小朋友, 再不段從不同的途徑搜集心儀中學相關資料..... ...

我得知資料係:-
屯門譚伯羽, 田家炳和馬可賓都符合教育局要求可開英文班 (即升尼). 譚中已是中中No.1, 所以唔係升尼中中, 2010/11年度有4科都以英語教授(英文, 數學, 科學, 電腦及資訊科技). 三間之中, 譚中校風應該係最好.

睇番趙中和鄉中今年會考情況,嘩!趙中好唔掂!以佢收生要求甘高(聽聞),但今年會考成績甘架樣,心中已一涼,我唔會盲從付和佢的名聲以死揀佢!今年A.Math竟然1個都無攞A,Math唔夠十個,死得啦!數呢科係全校修,成二百人,得個8個攞A,附加數100人考,無人攞A,唉!我諗升呢中學都比佢好....真係可以諗少一間! 其他中學見唔到今年會考成績,希望多D人報吓料,我最主要睇中/英/數和附數幾個大科成績先!

醒目開學勳章

咁知唔知香中點呀??

原帖由 Sherryko9 於 10-8-9 14:03 發表
睇番趙中和鄉中今年會考情況,嘩!趙中好唔掂!以佢收生要求甘高(聽聞),但今年會考成績甘架樣,心中已一涼,我唔會盲從付和佢的名聲以死揀佢!今年A.Math竟然1個都無攞A,Math唔夠十個,死得啦!數呢科係全校修,成二百人,得個 ...
‹ 上一主題|下一主題