用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

DEL~ [複製鏈接]

多謝分享, 明白了!!

0    0    0    0

唔知喎, 返左1年, 我女都係勁鐘意講野, 返學初期, 都會俾老師話佢太多野講, 唔專心, 我女可以前後附近既同學都傾一大餐, 不過老師話佢好搞笑, 可以傾完一大輪, 但又知上堂學過乜, 咁老師叫佢唔好傾咁多, 佢會靜一陣, 不過轉頭又黎過。

不過, 過左半年, 無聽老師再講呢d 問題。

觀課時都睇得出, 我個女係超活躍, 成日爭住舉手個d ,阿女都拎左3次德育之星,失落於1次咁多啫,所以我估老師唔會因為太活躍而唔鐘意,只要聽話受教,老師一様會鍚。

我女勁愛聖心,返學返得超開心。

想小朋友定d 可以試下返畫班個d ,我見阿女返完畫班,個人真係定左。

原帖由 jezzyuen 於 10-7-30 12:58 發表
各位家長, 你地好!
我囡囡將入讀聖心NCC班, 好想知道, 學校喜歡那類小朋友?
點解會突然咁問呢??! 事情係咁.....
我囡囡逢星期四及六都會學Ballet..大約學左9堂, 中途發覺, 每逢星期六佢就好開心, 好熱愛! 逢星期四就 ...

每個人都有性格,有些靜的,有些動的。我們揀聖心的其中一個原因係因為我們相信聖心能給不同性格的小朋友一個好的學習和發展空間,不會"shape"小朋友成為某類形的人…
再者多野講又唔係唔好,唔講野又未必好…
唔好講話個社會需要,就算學校group work都總要有唔同性格的人去分擔唔同的工作崗位…返學冇鍾意講野嘅人個課室會好悶架!
你睇下,如兩個小朋友都唔係曳,一個鍾意講野,一個就唔肯講野,多數老師都鍾意活d多嘴d個果…

聽到你咁講,我都放心少少。
原帖由 龍鳯媽媽 於 10-7-30 13:48 發表
唔知喎, 返左1年, 我女都係勁鐘意講野, 返學初期, 都會俾老師話佢太多野講, 唔專心, 我女可以前後附近既同學都傾一大餐, 不過老師話佢好搞笑, 可以傾完一大輪, 但又知上堂學過乜, 咁老師叫佢唔好傾咁多, 佢會靜一陣, ...

咁我個女一定係好動!
原帖由 sheffield 於 10-7-30 16:14 發表
每個人都有性格,有些靜的,有些動的。我們揀聖心的其中一個原因係因為我們相信聖心能給不同性格的小朋友一個好的學習和發展空間,不會"shape"小朋友成為某類形的人…
再者多野講又唔係唔好,唔講野又未必好…
唔好講話個社 ...
‹ 上一主題|下一主題