用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如果會考得12,3分你地會點!
樓主: linwailin
go

如果會考得12,3分你地會點! [複製鏈接]

原帖由 linwailin 於 10-7-31 14:55 發表

咁你亞女現在有冇報讀甚麼課程!

香港無得讀,唔想再由中五讀起喇,所以報左過澳洲....所以,中五成績唔理想,唔好一定要上中六......中六中七既課程好鬼悶架,唔同職業多小小既課程,係專d架....又唔駛顧咁多科......佢已經留過班(我地自己要留的,所以佢知留班唔係最好解決成績唔達標既方法),所以唔想再浪費時間......我同佢都好唔捨得,但讀得唔好,唯有走啦...一係就唔讀架啫

原帖由 Sindy 於 10-7-31 15:49 發表

香港無得讀,唔想再由中五讀起喇,所以報左過澳洲....所以,中五成績唔理想,唔好一定要上中六......中六中七既課程好鬼悶架,唔同職業多小小既課程,係專d架....又唔駛顧咁多科......佢已經留過班(我地自己要留的,所以 ...

唔捨得就實會,但為咗佢著想,都冇辦法,我都想亞仔去外國讀,但佢點都唔肯,唯有等會考放榜再算。

醒目開學勳章

我幾年前都經歷過這個人生交叉點。

當年我仔會考考得唔好,升唔到F.6,當時我想佢repeat f.5,博多次,但老公反對,話阿仔唔係唔讀書,喺呢個制度唔適合佢,所以就算repeat,都未必得,或者比佢勉強上到預料,al 亦會唔得,我拗佢唔過,咁就俾阿仔去讀 pre-ad,ad ,之後就去了外國讀u 既 year 2,而家都算找到佢既未來路向 (accounting)。

回望過去,如果再選的話,我都覺得呢條路係唔錯的選擇。所以如果會考無14分,尤其是今年,個人認為 repeat 唔係一個好的選擇,比較好的是從 pre-ad 或 IVE 上,出路會多一些,又較具彈性。

原帖由 vista 於 10-8-1 22:54 發表
我幾年前都經歷過這個人生交叉點。

當年我仔會考考得唔好,升唔到F.6,當時我想佢repeat f.5,博多次,但老公反對,話阿仔唔係唔讀書,喺呢個制度唔適合佢,所以就算repeat,都未必得,或者比佢勉強上到預料,al 亦會唔得,我拗佢唔過,咁就 ...

你呢個選擇好好 但好選擇ge背後有財富支持先得! 我哋基層人家,唔好話出國留學,連副學士課程ge學費都要左度右度,慳住慳食咁儲埋先有
希望亞女可以升F.6啦
升唔到就repeat 三三四

原帖由 701003 於 10-8-2 13:22 發表

你呢個選擇好好 但好選擇ge背後有財富支持先得! 我哋基層人家,唔好話出國留學,連副學士課程ge學費都要左度右度,慳住慳食咁儲埋先有
希望亞女可以升F.6啦
升唔到就repeat 三三四: ...

好同意你所講, 我哋啲基層,真係要慳慳埋里先夠响香港讀, 點去外國呀~~~

我都希望阿女可以升到f.6啦 , 如果升唔到既話, 佢話唔讀三三四四, 另原讀ive ~~~

好開心見到好多老朋友在此, 明日到我了, 都係掹車邊個隻, 但似乎佢係想上中六, so..........let it be!

等大家好消息,記住呢度都有好多 support 架

原帖由 哈里波特 於 10-8-4 01:46 發表
好開心見到好多老朋友在此, 明日到我了, 都係掹車邊個隻, 但似乎佢係想上中六, so..........let it be!

hihi  add oil ar

亞女only 17分 今日排聯招,升到F.6理科

好開心! 我姨甥女 該校該科最高分入返自己學校中六

不過佢話都有點吾開心, 因為....好朋友入吾番自已個間只得14分要出去其他中學升中六
唉! 同校同科100人爭30個位真系爭崩頭....

好明白各位 要派位 BK MAMA  add oil

原帖由 wunma 於 10-8-4 12:31 發表
我對孖女姨甥入返自己學校中六, 安樂哂!

不過有一個要理科轉商科, 好大挑戰, 希望陸續收到好消息!

醒目開學勳章

13分..等星期五.....

原帖由 wunma 於 10-8-5 08:26 發表

17分不差了, 只是比預期高還是低.

只係中文、A-maths超出預期
其他有d佢唔到

唉! 亞仔得十三分,所以冇報中六,選擇咗副學士,因為佢唔想咁低分上中六,去到中七高考會好辛苦!

Thanks Sindy,
Good or Bad, result not really good but same school taking F6.  However, her character is not suitable for that school, too loose, rely on own effort and tutor.
Anyway, 又過一關

原帖由 Sindy 於 10-8-4 08:51 發表

hihi  add oil ar

我仔仔都在原校升讀中六.揀左PHY,CHEM,BIO.

醒目開學勳章

DEAR 哈里波特,Sindy,2b&ALL:

哈里:女女原校升戥你開心,著佢緊加努力,高考更加難於控制.

直頭係好多野要面對,勤力加多好多因素,個人感覺,係f3上f4楝科時一定要好清晰地確定自己目標,吾好楝錯科,不過講時易,做時就難,始終而家的小朋友好有自己主見,做家庭的,只得在旁給與意見.

我女剛岩高考放成績.抺一把汗,成績夠分,但佢係吾夠位比佢入果埋,尚幸著佢係放成績前立多的矛牌係身,順利過左關入到樹仁新傳糸,同你講一樣,行到果步先知,終於明白到現今學生,讀書條路係過完一關又一關,努力面對同去闖期間,家人一定要多加支持同關愛.

各位努力加油呀!

betty

個個都有好消息/合心意既決擇,係好事呀,恭喜晒

好少上bk,今日上嚟睇返,嘩!原來咁多舊人返咗嚟回應,真開心!個個細路轉眼都大晒,add oil !加加油油 ! 真係好想同你地飲茶食個包,因為係BK好耐都未試過,咁感到親切!
‹ 上一主題|下一主題