用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如果會考得12,3分你地會點!
go

如果會考得12,3分你地會點! [複製鏈接]

下星期會考放榜,如果會考得12,3分找間冇咁理想的中學讀定讀副學士先修好些呢!你地會點做。
   0    0    0    0

原帖由 linwailin 於 10-7-29 15:57 發表
下星期會考放榜,如果會考得12,3分找間冇咁理想的中學讀定讀副學士先修好些呢!你地會點做。

以我女既經驗....無得十六七八分,第時讀中六七都辛苦,不如讀d關於職業多小小既仲好,我覺得讀dip.之類會好d.....而家阿女夾硬上左中六七,al又肥左,等於得中五......浪費左兩年...讀多個認可既課程,第時上大學都有括免d分,唔駛讀咁多...仲慳左時間

原帖由 Sindy 於 10-7-29 16:20 發表

以我女既經驗....無得十六七八分,第時讀中六七都辛苦,不如讀d關於職業多小小既仲好,我覺得讀dip.之類會好d.....而家阿女夾硬上左中六七,al又肥左,等於得中五......浪費左兩年...讀多個認可既課程,第時上大學都有括 ...

sindy,

我好贊成!我朋友個女會考得6分,佢男友13分,6分去咗讀副學士,今年九月可以完佢大學夢,入浸大year 2.佢男友就讀咗中六七,結果同你個女一樣al 肥咗,走咗個大圈,而家又去讀dip,你話世事真係好奇!!

原帖由 CHUCHU 於 10-7-29 18:23 發表

sindy,

我好贊成!我朋友個女會考得6分,佢男友13分,6分去咗讀副學士,今年九月可以完佢大學夢,入浸大year 2.佢男友就讀咗中六七,結果同你個女一樣al 肥咗,走咗個大圈,而家又去讀dip,你話世事真係好奇!! ...

係啦,佢死唔信邪之麻......如果齋完成中七,就可以報好多野,咁又唔同,原來讀完中七,仲要合格,先可以有中七資格,如果我知呀.....我極力反對佢上中六呀......我初時以為完成左中七,點都會同中五唔同,原來唔係

係啦,H.DIP都無得讀呀............即係等於中五畢業

醒目開學勳章

聽到呢類例子真係唔知講咩好 :-|

雖然都有d心大心細...但個女偏向傳統中六中七咁上...所以都無報其他課程...

佢成績都係拉車邊果堆...好多未知素

另一問題係..讀h dip/副學士 要好多錢....
屋企怕負擔唔到:cry:

原帖由 Sindy 於 10-7-29 16:20 發表

以我女既經驗....無得十六七八分,第時讀中六七都辛苦,不如讀d關於職業多小小既仲好,我覺得讀dip.之類會好d.....而家阿女夾硬上左中六七,al又肥左,等於得中五......浪費左兩年...讀多個認可既課程,第時上大學都有括 ...

我都擔心佢如果得十四分以下找間中學讀上去會好辛苦到時冇心機讀又係好慘,但報副學士分數唔高第時都係好難上到大學。

原帖由 CHUCHU 於 10-7-29 18:23 發表

sindy,

我好贊成!我朋友個女會考得6分,佢男友13分,6分去咗讀副學士,今年九月可以完佢大學夢,入浸大year 2.佢男友就讀咗中六七,結果同你個女一樣al 肥咗,走咗個大圈,而家又去讀dip,你話世事真係好奇!! ...

咁你朋友個女都好犀利同好努力喎!希望啲同學仔如果取到低成績都唔好氣餒,只要肯努力就一定會成功,我都要同亞仔再商討一吓!

其實都唔一定,我識2個小朋友,係我女同學,會考都是13分,今年高考1個有1a1b 另1個有1a1c,成績仲好過我女好多.(我女會考22分)
eva

原帖由 evavong 於 10-7-29 23:55 發表
其實都唔一定,我識2個小朋友,係我女同學,會考都是13分,今年高考1個有1a1b 另1個有1a1c,成績仲好過我女好多.(我女會考22分)

要睇佢地係咪好勤力囉.......

我唸勤力既,唔係都唔會升咁多啦....
但話返轉頭,al唔係話你勤力就一定有好成績嫁.
eva

原帖由 evavong 於 10-7-30 00:24 發表
我唸勤力既,唔係都唔會升咁多啦....
但話返轉頭,al唔係話你勤力就一定有好成績嫁.

我對住阿女,唯有係咁同自己講啦

repeat 3~3~4又好唔好呢???

原帖由 701003 於 10-7-30 01:43 發表
repeat 3~3~4又好唔好呢???

REPEAT要有學校肯收你入讀先得.怎樣銜接通識科都是問題.

我開始擔心亞仔成績,但佢又好似沒事人一樣,還說若成績不好,總有學校收.不知道的還以為他考得很好,但佢同學告訴我話亞仔對他說,考得不好.我真是擔心死啦!

其實有d直資話會收F5 repeat..但當然唔係勁個d .....

原帖由 KWT 於 10-7-30 15:25 發表

REPEAT要有學校肯收你入讀先得.怎樣銜接通識科都是問題.

我開始擔心亞仔成績,但佢又好似沒事人一樣,還說若成績不好,總有學校收.不知道的還以為他考得很好,但佢同學告訴我話亞仔對他說,考得不好.我真是擔心死啦! ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

為有諗哂d出路比佢選擇啦!!

原帖由 KWT 於 10-7-30 15:25 發表

我開始擔心亞仔成績,但佢又好似沒事人一樣,還說若成績不好,總有學校收.不知道的還以為他考得很好,但佢同學告訴我話亞仔對他說,考得不好.我真是擔心死啦! ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

如果有12、3分,升唔到中六,repeat新制加上操行良好、中英文pass,原校都好大機會收返
我怕我女中文肥佬

原帖由 701003 於 10-7-31 10:24 發表
如果有12、3分,升唔到中六,repeat新制加上操行良好、中英文pass,原校都好大機會收返
我怕我女中文肥佬

亞仔就唔想repeat,如果找唔到中六,佢打算讀副學士先修,我都支持佢旣決定!

原帖由 linwailin 於 10-7-31 11:51 發表

亞仔就唔想repeat,如果找唔到中六,佢打算讀副學士先修,我都支持佢旣決定!

都係一個好好既計劃黎架....

原帖由 tabo0890 於 10-7-29 20:55 發表
聽到呢類例子真係唔知講咩好 :-|

雖然都有d心大心細...但個女偏向傳統中六中七咁上...所以都無報其他課程...

佢成績都係拉車邊果堆...好多未知素

另一問題係..讀h dip/副學士 要好多錢....
屋企怕負擔唔到:cry: ...

同讀中六、七後升讀本地大學總费用應差不多,可參考下面VTC網頁。而且一樣可申請grants & loans.

http://www.vtc.edu.hk/vtc/web/template/text.jsp?fldr_id=920

原帖由 Sindy 於 10-7-31 13:02 發表

都係一個好好既計劃黎架....

咁你亞女現在有冇報讀甚麼課程!
‹ 上一主題|下一主題