用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 囝囡升中一後, 有無打算搵補習
go

囝囡升中一後, 有無打算搵補習 [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位, 有無打算囝囡升中一後幫佢搵補習呀?
定係睇吓囝囡升中後能否適應先搵呢?

我囡囡九月升中一, 以前小學不嬲無補開習, 宜家去咗間英中,所以有少少擔心佢跟唔到.

希望大家比吓意見啦!
   0    0    0    0

你的囡囡將會讀那所中學 ?大多數中學在暑期內會有銜接班
就是為了原本讀開中文小學的學生能提早適應用英語教授
所以若有這個課程 你就一定要替她報名上課

原帖由 myww 於 10-7-28 15:50 發表
各位, 有無打算囝囡升中一後幫佢搵補習呀?
定係睇吓囝囡升中後能否適應先搵呢?

我囡囡九月升中一, 以前小學不嬲無補開習, 宜家去咗間英中,所以有少少擔心佢跟唔到.

希望大家比吓意見啦! ...

醒目開學勳章

原帖由 colourless 於 10-7-28 22:10 發表
你的囡囡將會讀那所中學 ?大多數中學在暑期內會有銜接班
就是為了原本讀開中文小學的學生能提早適應用英語教授
所以若有這個課程 你就一定要替她報名上課

...

我囡囡中學都有升中適應班, 今個星期開始, 一共上10堂, 有英文課and講吓學校生活 etc...

其實可能係自己擔心啫... 因為有朋友囡囡(band 1學生入咗band 1 中學), 跟唔到, 之後無心向學, 重識埋男朋友tim....

無心向學, 識埋男朋友, 所以咪跟唔到law, 補習的地方有時都好雜, band1 至3学生都有, 可能仲易学壞或結識男女朋友wor!

醒目開學勳章

原帖由 moyan 於 10-7-29 15:00 發表
無心向學, 識埋男朋友, 所以咪跟唔到law, 補習的地方有時都好雜, band1 至3学生都有, 可能仲易学壞或結識男女朋友wor!

我諗住搵私人上門補習, 唔會去補習社.

回覆 1# myww 的文章

Let her try for a couple of months first, too rely on tuition is not a long term solution.

You must have expectation to accept your daughter's ranking may not the top 10 or 30 in the form, as all girls are Band 1, all are smart and diligent.

If she can study independently and among the top half, no need for tuition.

醒目開學勳章

原帖由 ANChan59 於 10-7-29 18:22 發表
Let her try for a couple of months first, too rely on tuition is not a long term solution.

You must have expectation to accept your daughter's ranking may not the top 10 or 30 in the form, as all gir ...

囡囡這星期返學校上適應班, 我問佢明唔明, 使唔使補習etc?

佢同我講暫時ok, 唔使請補習. 我同佢講:如果真係覺得有困難記住出聲話我知law...
‹ 上一主題|下一主題