用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 學林/奧數/公文, 邊樣好?
go

學林/奧數/公文, 邊樣好? [複製鏈接]

小女升小二, 學什麼數好?
沙田市中心有冇好介紹?
   1    0    0    0

醒目開學勳章

你覺得你女女嘅數學o 唔ok?想加強佢邊一方面嘅能力? 公文可以train 佢做快d, 學林就train解題, 奧數就適合俾數學叻嘅高小小朋友學

Hi Geni,

謝謝你的資料.
小女解題無問題, 考試測驗主要错careless mistake. 計數我覺醒佢比較慢(平時考試時間剛剛好). 但聽說奧數要比較大才合適, 是否要學會四則先?

Hi Ha,

唔係太清楚什麼是ENPOI?
可否解釋一下. 謝!

enopi 是源自Korea 用英文學的maths + critical thinking.  你可以到以下 website look look:-

http://www.enopi.com/Main/index.aspx
原帖由 ccfamily 於 10-7-24 23:24 發表
Hi Ha,

唔係太清楚什麼是ENPOI?
可否解釋一下. 謝!

Hi Asinai,

謝謝!

Hello asinai,

我小朋友已經有額外補數學,但仍然比較弱,因方間有好多不同的教數學方法,所以想請問妳學邊種數會較適合沙官學生呢?或是普通私人補習巳足夠呢?煩請解答!!

哦....原來你係度問我ah....我5係day day 都黎呢度ga.....

弱....dim 弱法呢?  運算 / 速度 / 理解呢?  

or 其他家長有冇心得?
原帖由 toys 於 10-11-12 15:35 發表
Hello asinai,

我小朋友已經有額外補數學,但仍然比較弱,因方間有好多不同的教數學方法,所以想請問妳學邊種數會較適合沙官學生呢?或是普通私人補習巳足夠呢?煩請解答!! ...

hehe......sorry, 我唔知放係邊度問你好,不如你開個topic專for解答沙官家長疑難....
我小朋友計數慢、理解慢(不算弱,只是慢)、文字題可以橫式和直式個答案不一樣,老師都話佢太不小心,每逢測驗、考試都無時間再check卷,我每次都不段提佢做快少少和小心做,但結果都一樣。

原帖由 asinai 於 10-11-16 17:35 發表
哦....原來你係度問我ah....我5係day day 都黎呢度ga.....

弱....dim 弱法呢?  運算 / 速度 / 理解呢?  

or 其他家長有冇心得?

Hi Toys,

聽朋友說公文數不錯,可以先俾小朋友讀兩三個月,如果有進步先诀定都未遲.

P.S.先此聲明:小女沒有在校外讀任何數學,但其他課外會先試兩三個月,好的話會繼續.
當然,家長要比啲心機觀察進度及效果.

O....我又5係專家, 要開 topic 都等 Maggie la.....佢 g 前上過bk, 如果我冇攪錯, 佢 should be 今屆家教會主席!

um....5好介意, 係我黎講, 慢都係某程度 ge 弱.  運算慢 or 欠準確, 公文或者可以幫到你, but 要有耐性, 5係 3幾個月就見效 + 注意公文係冇文字体的.  careless 就好多小朋友都係, 我仔都一樣, 唯有多叫佢審題時小心 d + 記得check 卷.....if 做得慢又迈有 time check 卷.
原帖由 toys 於 10-11-17 15:46 發表
hehe......sorry, 我唔知放係邊度問你好,不如你開個topic專for解答沙官家長疑難....
我小朋友計數慢、理解慢(不算弱,只是慢)、文字題可以橫式和直式個答案不一樣,老師都話佢太不小心,每逢測驗、考試都無時間再check卷,我 ...

Hi asinai,

我估不一定要專家才可解答大家疑問,因妳比我們清楚學校的事情,大家可以交流吓,提提我們。  

ccfamily,

多謝妳和asinai 的意見,或者我真後要考慮吓比佢學公文。

原帖由 toys 於 10-11-24 18:24 發表
Hi asinai,

我估不一定要專家才可解答大家疑問,因妳比我們清楚學校的事情,大家可以交流吓,提提我們。  

ccfamily,

多謝妳和asinai 的意見,或者我真後要考慮吓比佢學公文。 ...

Hi,
學數學最重要係小朋友有興趣, 補習只是其次, 無興趣佢點樣都做唔好
我囝就係幼稚園已經同佢數手指學加數, 去超市叫佢加下幾多錢, 問佢D有趣味D數, 有時又俾佢教下D圖形, 等佢有對數學有興趣, 佢自己就想多D, 用心多D
我囝錯就錯在自視過高, 做完唔去CHECK, 小一就班內測驗第一, 小二就全年第一(只係佢出水痘冇考上學期數學, 下學期98.5分, 先攞到平均第一), 又係考試後小二數學校內比賽第一, 今年小三大多數攞唔到第一返來了, 佢小一有個女同學好利害, 就係佢攞咗小一數學第一,
我而家數學只係睇下佢有冇做到就得, 奧數而家佢自己睇緊書, 我跟佢一齊做, 遲D出去學奧數, 始終奧數可以出去參加國際比賽, 對佢小六升中有幫助
如果係基礎比較差的, 我想公文比較好D, 因為佢比較有規範, 奧數比較深, 學林只重題解, ENPOI唔知, 但有個朋友佢話一般啦
平時以不同方式問佢D數學問題反而加強佢地D興趣, 又每日做兩條數學題來複習, 找出他們有什麼不明的問題, 如果自己唔得閒先俾佢出去補習
我好懶, 唔係經常來BK, 如果找我EMAIL俾我等我來BK看
EMAIL: [email protected]

公文只會訓練小朋友成為計算機,只適合低班同學,到高年班就會在應用題或思考題出問題.
‹ 上一主題|下一主題