用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二生 -- 買英文字典好?還是字典機好? ...
go

小二生 -- 買英文字典好?還是字典機好? [複製鏈接]

你們用緊字典機還是字典?
   0    0    0    0

原帖由 Vinyny 於 10-7-18 19:16 發表
你們用緊字典機還是字典?

當然字典機,快…買部要好 d ,彩色好清楚。

朗文小學生字典...colorful啲,又有例句..此終基本啲, 如果用字典機,我會比佢上網查好過..

反對用字典機。
原因是用字典機,小朋友會心急只求立即可知道英文生字的中文解釋,對英語中,字的特定用法或特定含意忽略,不能真正學好英文和生字。
我自小都沒用過字典機,小兒到現在小二,有生字都是查我本cambridge advanced dictionary 的,從不覺麻煩。
另外,字典是可安裝在電腦的,真人發音好過字典機模糊發音。

醒目開學勳章

從不考慮字典機。

家用牛津英漢字典,另有劍橋全英版裝在電腦,方便查讀音。

醒目開學勳章 王國長老

囡囡由 K.3 開始已經查 picture dictionary, P.1 我係成本 Oxford Advanced Learning Dictionary 俾囡囡自己查, 不論中英都係要自己查字典, 佢查下查下搵到其他識既生字會話我知, 亦都會自己諗字查.

電腦我有裝 dictionary, 但唔會俾佢用, 只會佢唔識發音時由我查俾佢, 等佢唔好依賴左部電腦, 我同佢講過假若去到其他人屋企做功課, 人地無呢 d 軟件只有字典, 咁你唔識查點做功課呢, 之後佢一有唔識既字就會問我拎字典.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

謝謝大家的意見!

兩樣我都有,字典機係小一開學前已經買左。

但入讀小學後,先發覺係唔可以比佢地自己用字典機,一來會搞搞下字典機搞左其他野(玩!!),二來查完d字既印象,係無用字典咁深刻(因為每查一個字都要d時間去搵)

‹ 上一主題|下一主題