用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 究竟york新生黎緊8月幾時開學嫁?
go

究竟york新生黎緊8月幾時開學嫁? [複製鏈接]

由突然開國際班搞到大家心大心細;k1新生係唔係新校舍搞到大家疑似被騙;到怡家連開學日期都搞到我呢位準家長極混亂。

事緣係因為我同老公想係summer holiday去旅行,我地3月同5月各自打左一次電話去office問,註冊日當天面對面問miss,得到的答覆均是8月12日﹙thu﹚開學。但剛剛收到校車個邊打黎,佢地話應該係8月11日﹙wed﹚開學﹗?

由於我同老公好肯定之前3次聯絡校方得到的答覆都是8月12日開學,我真係好想問下其他york既準家長,究竟黎緊8月幾時開學?8月11日定係8月12日?萬謝﹗
   0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆 1# fion_yinyin 的文章

I've asked one week 2 weeks ago, should be 11 Aug.:loveliness:

醒目開學勳章

原帖由 kimWan 於 10-7-16 11:47 發表
I've asked one week 2 weeks ago, should be 11 Aug.:loveliness:

sorry, should be 2 weeks ago!

N1 適應期: 11/8 to 20/8,
Am class: 9am-11am
pm class: 1:30pm - 3:30pm

正式上課:23/8
Am class: 9am- 12n
Pm class: 1:30pm - 4:30PM

多謝你地兩位既回覆。但因為我同老公2個幾月前要報summer旅行團,校方3次回覆都係8月12日的。同埋因為要老人家接送放學,老人家8月11日約左睇醫生,怡家變左又要等醫院覆改唔改到期law。學校改左開學日期又唔通知家長,搞到個難題係:一係就老人家miss左覆診日期,一係就bb無得返學。

我今朝打過俾副校問,佢話學校最切暫定開學日期係8月12日,今年2月confirm開學日提前一日至8月11日。但最奇怪係有乜理由註冊日我面對面問miss同5月打去兩次都覆係8月12日開學嫁??2月至5月前線同事+老師一直都唔知高層改左開課日,有無搞錯啊?怡家搞到好煩law,點算好啊?有無人救到我?

never mind! 無所謂啦!我覺得老人家Follow up 重要D!咁咪12號先返學,你可以11號請假,放工後去学校拿通告!:D

唔係唔想包容呢,講真真係有好多人summer holiday會報旅行團去旅行,亦有好多老人家幾個月要去醫院覆診一次。咁為左唔好撞bb返學,加上學校d信又隻字不提幾時開學,咁唯有就係打去問嫁姐。點知問左3次﹙我強調唔只問左一次﹗﹚個日期到最後都可以改嫁﹗﹗﹗

其實york辦左學咁多年,都無理由唔知好多時父母兩個都要返工嫁喇,你咁樣改一改日期,搞到人地"一鑊粥"。你估我唔想全職係屋企湊仔咩?你估我唔想老人家身壯力健無病無痛咩?

唔好意思啊咁多位要睇我呻,因為麻煩到老人家覆唔到診,怡家要特登搵一日去拎藥﹙因為醫院一改期就有遲無早﹚。家陣天氣咁鬼熱,要麻煩老人家走黎走去,york d管理層閉門自以為事將d野改黎改去既時候有無諗過呢樣野?

醒目開學勳章

回覆 8# fion_yinyin 的文章

我都好明白你嘅難處,我都係11Aug要請假嚟陪個女返學(唔想麻煩老人家,又信唔過工人姐姐)有時我都好羨慕啲唔駛返工嘅媽咪!  至於學校行政方面就真係有需要改善吓啦,我自己份工對象都係小朋友同家長,如果做到咁(一時一樣),實比人閙死呀!希望York以後做好啲啦!

yes﹗完全同意﹗以後仲要係到讀3年,希望唔好再發生同類事件﹗

7/17 攞通告都寫明 n1 - 8/11, l2/u3 - 8/13 啦

其實只係差1日, 唔好太緊張啦!如果真係安排唔到既, 咪最多果一日唔返學, 12號先返囉!不過我6月打電話去問時, 學校已經通知係11號開學。

其實第一日我都會請假陪個囡返學, 唔知學校係咪可以俾家長陪, 又唔知會係點樣安排呢?

醒目開學勳章

回覆 12# Carman1112 的文章

我問過學校,就算第一日返學,家長都係唔可以陪小朋友,所以我淨係諗住帶阿囡返學、放學,唔駛第一日就推佢塔校車!

我真係唔知學校上上下下既人幾時至一致口徑話8月11日開學喎。我都講過有好多老人家幾個月要去醫院覆診一次啦,專科門診又係某一日至睇某一科既病。如果其他bk家長無親人睇開醫生可能唔知呢個事實。

正因為老人家要定期到醫院覆診,咁梗係要早幾個月知開學幾時開學啦,我5月問左學校三次﹙我強調係唔只一次﹚喇﹗都係話8月12日開學啊,死未?

因為老人家唔想送唔到小朋友第一日開學ma!!!! 學校將d日期改黎改去,改左之後又唔跟進之前放左出街既舊開學日期,怡家咪搞到我地要靠老人家既家長一頭煙law﹗﹗﹗唔通我屋企個老人家要睇醫生係錯咩?唔通我想早d安排等老人家可以湊小朋友返學係錯咩?

再講我唔係唔想湊小朋友返學,個pt係我知學校唔俾陪小朋友返學。咁如果只係送上車同由校車接返屋企,我又唔想請假law。原本想做到三嬴局面:我可以返工;老人家可以湊小朋友;老人家可以依時覆診拎藥。怡家煩啦,俾一間有幾十年history既學校隨意改開學日期搞到我陣腳大亂..........﹙希望各位體諒我心煩氣燥既原因﹚

咁您個小朋友會唔會搭校車架??如果會, 都係送一送上校巴, 應該問題都唔大既, 唔好咁唔開心啦!

原帖由 fion_yinyin 於 10-7-19 21:06 發表
再講我唔係唔想湊小朋友返學,個pt係我知學校唔俾陪小朋友返學。咁如果只係送上車同由校車接返屋企,我又唔想請假law。原本想做到三嬴局面:我可以返工;老人家可以湊小朋友;老人家可以依時覆診拎藥。怡家煩啦,俾一間有幾十年h ...

原帖由 fion_yinyin 於 10-7-19 21:06 發表
再講我唔係唔想湊小朋友返學,個pt係我知學校唔俾陪小朋友返學。咁如果只係送上車同由校車接返屋企,我又唔想請假law。原本想做到三嬴局面:我可以返工;老人家可以湊小朋友;老人家可以依時覆診拎藥。怡家煩啦,俾一間有幾十年h ...

唔好意思, 我係路過的, 其實我覺得若當初唔sure係11定12號開學, 咁可以安排老人家覆診係13號之後, 因我平時安排野都會盡量預時間, 避免撞期, 尤期開學日, 呢個日子真係好重要

多謝你地既關心同提醒啊,其實怡家已經搵到所謂既解決方法嫁喇。

因為老人家睇醫生睇梗星期三的,星期三至有老人家個病既專科門診睇。當初我地諗住bb開學前老人家覆左診,咁幾個月後等bb適應左至覆診及搵鄰居幫手無咁擔心啊ma﹙而且8月4日睇開個主診去左旅行﹚。
但岩岩怡家由thu改左wed開學,咪搞到我頭都大埋law。

我係有苦衷至所以咁早問學校幾時開學的。唉,點知早計劃又係唔岩。點鬼計到一間出出地名既學校會隨意改開學日期至得喎!!!!! 只係識坐係冷氣房自己亂咁將d重要野改黎改去,又唔諗下8月12日呢個消息曾有同事發放過出去。學校改開學日期,多我個bb一個唔多,少我bb一個唔少,學校理我個case至奇﹗日後佢行政混亂既事只會不停咁發生。
‹ 上一主題|下一主題