用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否排錯位-將軍澳區
go

是否排錯位-將軍澳區 [複製鏈接]

見到我仔的師兄,今年派到一間佢自己無選過的學校.他是學校的Band Two 頭或Band One 尾學生.他選的學校頭三志願是 :
1.  宣基中學
2.  景領書院
3.  將軍澳官立中學.

他是否排錯位?
   0    0    0    0

原帖由 heiB 於 10-7-14 14:42 發表
見到我仔的師兄,今年派到一間佢自己無選過的學校.他是學校的Band Two 頭或Band One 尾學生.他選的學校頭三志願是 :
1.  宣基中學
2.  景領書院

他是否排錯位? ...

似係掛錯啦! 學校唔捉佢去改ge?

將軍澳官立中學................今年開全英文班.  唔入迦密就選lee 間

三間都大熱, 放第二位都無咩機會入.

原帖由 wensi 於 10-7-14 14:47 發表

似係掛錯啦! 學校唔捉佢去改ge?

將軍澳官立中學................今年開全英文班.  唔入迦密就選lee 間

1.  宣基中學
2.  景領書院

他是否排錯位? ...

第2, 3志願吾系放 band 1 的學校架 , 系好錯,
甘佢最後入到那一間 ? 咩老師吾提點佢 ?

原帖由 apoaaa 於 10-7-14 15:35 發表

第2, 3志願吾系放 band 1 的學校架 , 系好錯,
甘佢最後入到那一間 ? 咩老師吾提點佢 ?

第2, 3志願一定無機會.而家咁黎問一定派到好後.

醒目開學勳章

1.  宣基中學
2.  景領書院

他是否排錯位? ...

厘三間都係將軍澳band one 學校, 景領&將官今年重上車英中tim.

小學老師講, 就算band one學生都千萬不能將所有band one 學校放响頭三志願, 如果第一志願派唔到, 就好大機會派到好後志願的學校.

莫說小朋友可能是 band 2, 即使是 band 1, 在西貢區校網, 第2志願選上述3間, 都機會微, 第3志願相信是浪費. 除上述3間, 連同迦密, 慕德加起來都不夠滿足band 1生的要求, 尚要加上呂潤財, 王華湘才夠學位派給 band 1, 若果跌入 band 2, 選校這麼進取, 結果會很差

回覆 1# BSCYL 的文章

我都認為小朋友選錯校,老師為什麼不提點?小朋友話無諗過宣基抽不到,因為宣基不是band one 學校.佢話選景領和將軍澳官立中學在頭三志願是方更自己叩門.景領 interview 佢等消息, 宣基同將軍澳官立中學都無消,無叫佢interview, 所以佢回校找老師傾傾,似終佢學業成績不算差.

按小朋友咁講"無諗過宣基抽不到...宣基不是band one" , 就知佢無check清楚資料了, 宣基其實已升呢很多了, 絕不是band 1尾~band2頭可有大機會入到的學校, 選佢係好'博'之餘, 亦未必是這個banding的學生可以應付呢!! 個人覺得, 選校真係唔可以單靠老師, 老師只是輔助性質, 雖然話佢有責任提點, 但最終承受責任係自己, 家長擔任很重要的角色, 需要搵資料再分析/排位及入讀的機會率等, 一定要很小心!! 這個年代, 已經唔同我地讀書時相比, 阿媽唔駛理自己搞掂.... e+唯有祝你小朋友好運, 扣到好學校收啦~

原帖由 heiB 於 10-7-19 10:13 發表
我都認為小朋友選錯校,老師為什麼不提點?小朋友話無諗過宣基抽不到,因為宣基不是band one 學校.佢話選景領和將軍澳官立中學在頭三志願是方更自己叩門.景領 interview 佢等消息, 宣基同將軍澳官立中學都無消,無叫佢in ...

原帖由 heiB 於 10-7-19 10:13 發表
我都認為小朋友選錯校,老師為什麼不提點?小朋友話無諗過宣基抽不到,因為宣基不是band one 學校.佢話選景領和將軍澳官立中學在頭三志願是方更自己叩門.景領 interview 佢等消息, 宣基同將軍澳官立中學都無消,無叫佢in ...

去到今日都冇消息,真係要諗下報直資或者諗下band 2中學寫信去作為後補生,因為西貢區好少band 1-2學校。
今年叩門好似都幾難咁~~有band 1尾派慕德叩門以上幾間都係冇消息,就算叩門成功過程都幾辛苦。
另一位好友band 1尾派甲子年,已經早上叩景嶺/官中/王華湘,王華湘11點幾去到已經派左130份表,即時考筆試,首先過到筆試就可以面試,好友見到有部份人筆試完冇得即場面試要離開,成績好面試好就即收,好友眼見早上已經即收左3個學生,但叩門位得8-10個,佢話等到佢哋嗰心掉出黎咁,好友個仔面試完唔係即收嗰批,又要等消息,到左第ニ日先收到電話要再面試,之後面試完先收。
我發現叩門位最重要係第一日,錯過第一日根本機會好微,因為王華湘第二日交表只會叫你交去校務處,冇得筆試同面試,因為第二日下午已經冇晒叩門位la。
另一位朋友band 2頭第ニ日早上叩門羅陳楚思都只能才後補生,中午叩門甲子年都已經太遲又係冇消息。
所以出年升中一,如果叩門一定要係第一日交表呀~~

原帖由 師奶 於 10-7-19 11:32 發表

去到今日都冇消息,真係要諗下報直資或者諗下band 2中學寫信去作為後補生,因為西貢區好少band 1-2學校。
今年叩門好似都幾難咁~~有band 1尾派慕德叩門以上幾間都係冇消息,就算叩門成功過程都幾辛苦。
另一位好友ban ...

好老實丫, 叩門一定系第一天去交表, 愈早愈好, 千其吾好聽人地講, "一日有表拿, 一日都可以去叩門.".. 如聽佢地說, 真系 奶哂野啦.

我個小朋友, 是1. 慕德, 2. 王華湘. 3. 甲子年. 我當時在 6月尾, 已 download 哂這 3間叩門表了, 仲 copy 哂d profile, 校長 信, ready 好哂,  希望如7月6日派吾到頭3志願, 我一定會在早上9時前, 會交到 這3間的申請表和文件, 希望在最有利的時間, 考埋試...

上天保估, 我小朋友, 派到慕德, 真系 多謝.

原帖由 apoaaa 於 10-7-19 12:06 發表

好老實丫, 叩門一定系第一天去交表, 愈早愈好, 千其吾好聽人地講, "一日有表拿, 一日都可以去叩門.".. 如聽佢地說, 真系 奶哂野啦.

我個小朋友, 是1. 慕德, 2. 王華湘. 3. 甲子年. 我當時在 6月尾, 已 download  ...

叩門我以為成績行先,以為學校收齊2日叩門表然後慢慢揀的,但街方個女band 2頭第二日叩門甲子就已經奶晒野冇消息,band 2頭派青松band 3真係離晒譜,派位制度唔合理。
我個小朋友,是1.官中 2.景嶺 3.王華湘,派第一志願,現在諗返真係好好彩。
今次個仔升中感受最深係得到各方好友傳達祝福信息及為我仔禱告,仲有一位朋友相識短短二個月就提出派位當日揸車幫手揾學校,好感動。仲有一班親子王國媽咪,如果唔係佢哋幫忙,我邊到識預早準備所有文件。 多謝!

apoaaa,恭喜晒!下年到我的女兒了.

以band2成績來講,呢個排位已經係錯無可錯,原因:

1.宣基有自己小學back up,雖然唔係一條龍,但因宣中係將軍澳亦薄有名氣,以上年情況只有最特出的宣小學生會選擇出區,結果宣小升宣中差不多佔了5成,加上band1派先,band2已微乎其微。
2.景嶺亦屬區內熱門選擇,甚至於宣中來講有過之而無不及.....
3.將軍澳官立更在宣中及景嶺之上.....不用多說了吧...

老師沒有義務要家長改,但以本人親耳所聞,老師既意見好多時係更得人驚....而就算老師出於真心,家長亦未必接受。

最後,升中過程家長有幾緊張唔係最重要,最重要係要令小朋友自己著緊,著緊既唔係家長或者三姑六婆既說話,而係俾小朋友對中學有更多認識,俾佢知道自己點樣先爭取到自己想要既野。咁樣對於小朋友升中之後亦好有幫助,起碼佢知道自己努力爭取既野,唔可以咁易放棄。

醒目開學勳章

除了揀學校外, 隨機number靚唔靚都非常重要!

我囡囡都要經歷叩門先可以入番第一志願.

希望囡囡經過自己努力,會更加珍惜,比心機讀書啦!
‹ 上一主題|下一主題