用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 不吐不快 ......
go

不吐不快 ...... [複製鏈接]

不吐不快 ......

女兒中文比較差, 故經常打聽有關中文補習班‏, 希望能夠幫到她; 最近, 與我公司其中一位客人通電話, 話題中得知原來他的哥哥是辦補習社, 並且主力教中文, 大多數的學生也是九龍塘或九龍城區的名校, 補習社地點是在太子, 心想終於可找到一間主攻中文科的了, 於是便問下有關補習社的詳細資料, 便致電查詢, 但換來的是 ............................

內容如下 : -

本人 :  hello, 我是abc的朋友
sir   :  邊個,唔識 (當時的他是完全沒有尾音的)
本人 :  再重覆一次
sir   :  邊個,唔識 (當時的他是完全沒有尾音的)

本人 :  我再解釋.........
sir   :  哦, 講中文嗎, xxx 係咪 ?
         (當時的他是完全沒有尾音的)
本人 :  係
sir   :  我地 lee 到嘅學生全部都係 xx,xx
        (名校)  的學生, 無你個區, 我驚唔'arm'你,
         你有無我地嘅website, 你先睇睇先啦,睇
         下'arm'唔'arm'先, 費是"浪費"你 d 錢同時間啦
本人 :  你嘅意思係唔係我個女間學校<官立小學>太  
          淺, 你地唔收
         (因我已把女兒學校名字先行告訴了abc)
sir   :  唔係, 我嘅意思係xx,xx(名校)係用英文教
          書, 佢地中文太淺, 費是你"浪費" d 錢同時間啦,到
          時唔'arm'啦

收線後很'生氣', 心想那位阿sir的態度十分囂張,並且也十分沒有禮貌,所以不吐不快 ......
   0    0    0    0

吾駛勞氣 坊間大把有得讀,咱態度俾都吾讀

坦白講佢咁樣,都唔係太適合做教育生意,自己都應該學吓做人"o既"態度先,實在太差哪~千期唔好比囝囝囡囡去學習呀,都唔方好啦!!

係呀!好彩你個女無去讀,if not,可能學埋佢吾識尊重人d態度!

唉... 睇完妳個經驗之後. 真係好驚, 因為我都選擇緊補習社.

希望妳能早點找到好既補習社啦..
‹ 上一主題|下一主題