用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇小朋友2歳唔鍾意返學架?
go

有冇小朋友2歳唔鍾意返學架? [複製鏈接]

我小朋友8月會返PN, 今個月試下開始俾佢一星期返2日學前班(冇家長在旁).  

上星期上第一堂, 其實已經係得4個小朋友, 有1個導師+1個ASST. 但係佢係完全唔鍾意玩個度D玩具又唔聽指示, 淨係由頭喊到尾, 喊足一個鐘, 我係外面等佢, 聽到佢喊但係又唔可以入去, 真係心到實埋...佢係喊到成個人"扯蝦".  到第2堂開始, 佢都係咁樣, 完全冇改變....

我好担心佢會下次唔鍾意返學, 我可以點做呢?
   0    0    0    0

唔使擔心,好大機會返學時都係咁…
小朋友個但性格唔同,有d唔會喊,有d就需要多d時間適應,有小朋友要喊足兩個月呢!唔好介意佢喊,雖然係會心痛,但你都要忍心d擺低就走,唔好回頭望,不能比佢睇到你依依不捨嘅樣,否則情況仲差…
其實多數都係分離果一刻,入到課室好快就冇事。如果適認左環境,同老師健立左信任,好快就冇野架啦!你同佢做定多d心理準備,但就唔好用"唔使驚"等字眼,多用老師好錫小朋友,學校有好多玩具等…
可以同佢買本書書,等佢知道學校係點解,課室只有小朋友同老師,乜野都係細細張,又有玩具同圖書,唔係比大人用,所以爸媽冇得返學…
唔好太擔心啦,是心經階段,bb大個左啦!

係呀!PN開學仲犀利;男女高低音四重唱...
有D入課室前喊足2個月都有(入到去又好HAPPY)
老師係專業;信佢啦!
開學細心觀察;到九月底冇改善再同學校傾吓...

原帖由 sheffield 於 10-6-24 11:36 發表
唔使擔心,好大機會返學時都係咁…
小朋友個但性格唔同,有d唔會喊,有d就需要多d時間適應,有小朋友要喊足兩個月呢!唔好介意佢喊,雖然係會心痛,但你都要忍心d擺低就走,唔好回頭望,不能比佢睇到你依依不捨嘅樣,否則情況仲差…
其實 ...

嘩, 喊足2個月? 咁d老師真係要有超級忍耐力啦!
我係到諗, 佢係學前班度喊成咁, 其實都唔知學到d咩野, 老師同佢講野, 叫佢玩做指令, 佢都冇做度...淨係喊.
咁其實會唔會浪費時間同$$$呢?  到時返pn可能佢都係咁...咁我仲有冇需要俾佢係度返到8月呢?

原帖由 oooray 於 10-6-24 11:37 發表
係呀!PN開學仲犀利;男女高低音四重唱...
有D入課室前喊足2個月都有(入到去又好HAPPY)
老師係專業;信佢啦!
開學細心觀察;到九月底冇改善再同學校傾吓... ...

4重唱, e+呢個學前班都已經係咁樣....
老師要1對28人, 佢地係咪任由佢地喊, 繼續同唔喊個d玩架?

你說的學前班是PN那間學校搞的嗎?如不是,我個人黎講作用唔大…因剛適應完這裡又要適應那裡,小朋友心理壓力好大…但如是同一間學校,環境一樣,那就不要計較是否學到野,只要能幫他早點適應環境就值得囉!當然,唔上學前班都冇問題。其實正式PN時班上好多小朋友都會一齊喊,到時多你一個b都冇問題,就算原本唔喊都可能因為其他小朋友喊搞到佢都喊埋,老師能處理的。老師們都好有經驗,交給他們就可以了!
我亞b上年返PN,佢果班喊的小朋友唔多,我亞b都冇喊,上堂好順利,但另一班頭幾日db喊到連茶點都食唔到,根本不能按正常流程上堂!

原帖由 cacanov06 於 10-6-24 12:14 發表

4重唱, e+呢個學前班都已經係咁樣....
老師要1對28人, 佢地係咪任由佢地喊, 繼續同唔喊個d玩架?

sheffield已經講得好清楚,我冇乜補充。
小朋友好古惑;見到daddy/mummy就喊到好悽厲;轉頭就玩得好開心;第日返學又重頭黎過...
一句到尾:幼師係呢方面係專業人士!信佢啦!
(如果咁都攪唔掂...點撈?)
(有時k1都會鬧情緒;我上個月仲見校長/主任抱住個喊o既小朋友上樓....)

學前班係米同pn 同一校址?  如果係, ok, 可以比佢熟習下環境(其實作用不大, 我見有d升k2 小朋友剛開學頭1星期都 )  

如果唔係同一校址, 銀碼又唔大就唔好上喇.  你要明白小朋友好驚幾樣野, 其中包括見唔到佢信任的人(父母) & "默新"環境.  佢返得10堂8堂開始同導師建立信任關係又認清環境, 就話要轉去陌生地方上堂同面對陌生人, 好大機會會 什; 而且佢亦會覺得父母再次離棄佢, 對心理影響可大可小.

我還記得阿b第一日返2歲班時, 老師一手搶阿b走, 我連望他一眼和講句拜拜也趕不及, 老師話我們越不捨得, 小朋友會哭得越厲害, 你可以放學買野食或玩具氹他. 阿仔第一日出來無哭還拖個女同學出來, 之後好奇感過後就哭了兩個星期.

但你們有沒有囝囡返了半年也不喜歡返學, 每次問阿仔都話不喜歡. 但老師話他在校開心.

我個仔番佐2歲班後,整個人都不太開心。番佐幾個月後,佢直情同我講:「我唔返xx幼稚園,裏面有big bad wolf !」

我頭都癢啦!Big bad wolf, 真吹咩! 因我個仔是細B,年紀太少,我也不知他指什麼?
但見他每天回家後也沒精打采,無心機,有時會發裨四,掉東西等等。
因我媽媽(婆婆)照顧他的,她告訴我他返學校後變得不開心,我們又不知他在校的情況。
個人覺得讀了幾個月都唔開心,一定有D野。但學校又無打電話比我講亞仔D野。後其,亞仔有K1九月收他,所以我在2月就退校,不讀這所幼稚園,然後幫他報讀其它課程,普通話、數學及音樂班。

點知,他變得好開心,學習更好。而奇怪的是,亞仔到現在,當綠van經過這所幼稚園,他一看見就會跟我說:「xx幼稚園裏面有Big Bad wolf!」到現在我覺得亞仔很抗拒這校。

所以我們做working mami 都要留意自已小朋友, 有其它選擇的話,讓他開心,愉快學習。

Miu

原帖由 RUVSY 於 10-6-24 13:25 發表
我還記得阿b第一日返2歲班時, 老師一手搶阿b走, 我連望他一眼和講句拜拜也趕不及, 老師話我們越不捨得, 小朋友會哭得越厲害, 你可以放學買野食或玩具氹他. 阿仔第一日出來無哭還拖個女同學出來, 之後好奇感過後就哭 ...

MIU公主 :sm:

原帖由 sheffield 於 10-6-24 12:28 發表
你說的學前班是PN那間學校搞的嗎?如不是,我個人黎講作用唔大…因剛適應完這裡又要適應那裡,小朋友心理壓力好大…但如是同一間學校,環境一樣,那就不要計較是否學到野,只要能幫他早點適應環境就值得囉!當然,唔上學前班都冇問題 ...

你都講得啱! 但係如果呢D適應班當係一個PG咁俾佢學下聽從指令, 學習與小朋友一齊相處, 分享, 等候...ETC.
咁又值唔值得呢?

值得!我亞b一歲已開好返親子playgroup,兩歲開始返要自己入去嘅ballet class (當時係4月),我這樣安排也是讓她早號適應8月的PN,不同的是,我們有足夠時間讓她遁序漸進,再加上我亞b不是太慢熱的一類,所以問題不太。但你個情況係,小朋友本來已是可能較慢熱的一類,現在又已是6月下旬,一開波就係冇媽媽陪伴的playgroup,可能未適應完又或者啱啱適應完(分離和群体)又黎一個時間更長,人更多的PN,這樣情況下,他的心理壓大較大。
倒不如你幫他報一些有你陪佢的playgroup,開始讓他知道同小朋友一齊玩,要排隊墜,讓他感到群体活動是開心的,到PN時已試過同媽媽以外的老師和小朋友一齊,而上堂只是少了媽媽,那他主要適應和處理的的只是"分離"。這只是個人具愚見…
原帖由 cacanov06 於 10-6-24 14:52 發表

你都講得啱! 但係如果呢D適應班當係一個PG咁俾佢學下聽從指令, 學習與小朋友一齊相處, 分享, 等候...ETC.
咁又值唔值得呢?

我個仔都有呢個問題4月開始成日話唔返學,要返屋企,禽日最大獲6點幾已經NO,NO,NO,攪到我發火,無理佢,點知佢眼乏淚光過黎同我講I WANT GO TO NEW SCHOOL, I WANT GO TO THE OTHER SCHOOL,跟住籃住我,無出聲,當時我真係好想喊,究竟係咪我錯呢,幾個月都無理佢感受,跟住帶佢上校車,佢回頭望住叫媽咪......之前唔會咁,平時校車一黎即上眼尾都唔望我,終於忍唔住打去學校問班主任,原來前一日俾老師好嚴重咁鬧佢,只不過係我個仔唔想食茶點,班主任一定要佢食,所以攪成咁,但再以前發生咩事我真係唔知,應該都係發生左些唔開心既事,不過重有兩星期,就讀完.可以返第二間,希望佢中意返學啦.

原帖由 RUVSY 於 10-6-24 13:25 發表
我還記得阿b第一日返2歲班時, 老師一手搶阿b走, 我連望他一眼和講句拜拜也趕不及, 老師話我們越不捨得, 小朋友會哭得越厲害, 你可以放學買野食或玩具氹他. 阿仔第一日出來無哭還拖個女同學出來, 之後好奇感過後就哭 ...

哈哈哈,我個女在11月時也發生過類似事件,但唔想返學維持左約兩個星期,我地就覺得有唔妥就打比老師,原來都係食茶點問題。雖然老師冇鬧但就好緊持要佢食,試過都未派,亞b見到auntie攞粥粥出黎,亞b就已經喊左出黎…其實個老師的底線是起碼要要試,試左唔食唔緊要,我地也認同,於是我地同老師配合,在家玩role play,老師又張茶點個portion整細,兩日之後佢就開心晒,仲話佢食左肉肉同粟米,冇揀食,老師仲同小朋友講話佢好乖…到依加佢地鍾意返學,當然,有時都話唔想返,但就成日都話掛住邊個邊個小朋友同老師,放學日日都話返學開心…
如媽咪擔心就繨多留意小朋友的情緒,發現有唔對路就跟老師了解多點他在學校的情況,只要佢地在學校開心,但係屋企又話唔想返學都唔使擔心!係屋企始終唔使守規舉,又可以黐住超級錫佢嘅人,d聰明嘅小朋友就梗係相係屋企啦!

原帖由 pollybell 於 10-6-24 15:46 發表
我個仔都有呢個問題4月開始成日話唔返學,要返屋企,禽日最大獲6點幾已經NO,NO,NO,攪到我發火,無理佢,點知佢眼乏淚光過黎同我講I WANT GO TO NEW SCHOOL, I WANT GO TO THE OTHER SCHOOL,跟住籃住我,無出聲,當時我真係 ...

原帖由 sheffield 於 10-6-24 15:28 發表
值得!我亞b一歲已開好返親子playgroup,兩歲開始返要自己入去嘅ballet class (當時係4月),我這樣安排也是讓她早號適應8月的PN,不同的是,我們有足夠時間讓她遁序漸進,再加上我亞b不是太慢熱的一類,所以問題不太。但你個情況係 ...

我個B都可能係比較痴身個隻, 所以一見唔到我就喊到飛起.  我其實一直到有同佢上緊PG, 都係星期六/日, 一至五就冇, 我見佢8月都返PN, 所以俾佢試下冇我地一齊會唔會都得, 結果係失敗左.....

多謝你的寶貴意見!  

有big bad wolf, 會不會有狼公仔貼在學校嚇親佢, 但小朋友時常將幻想和真實分不開.

阿仔每次都用很慘的聲線講唔鐘意返學, 但我問點解, 他又講不出, 有時話學校黑(但我問老師學校無黑房), 又話不鐘意同學老師. 我湊他返學時其他同學仔已拖拖手好開心(他們大過阿仔, 阿仔是細仔又細粒過他們), 同學仔走過來, 阿仔怕到想哭, 其實我由他一歲就帶他上playgroup, 當時他不怕小朋友, 但現在很怕又缺乏自信心, 都唔知點教. 他是婆婆湊, 唔知會不會返全日的學校對他性格好些.

他上過新學校的k1預備班, 他話想返這間學校.

我老公也話小朋友可能不喜歡學校的規律生活, 喜歡屋企自由d.

小朋友離開家人返學一定想哭, 這也是過度期, 但我覺得不好太細就讓他經歷這階段, 可能真是大仔容易適應些.

無錯! D小朋友比老師話小小佢哋就唔想返學.
我個細囡今年一月兩歲返Nursery返到而家六月,佢仍然係學校門口喊,唔肯入學校,到現在都係老師捉佢入去,過一陣再偷望佢又無再喊. 老師話佢係學校好開心,我問佢鍾唔鍾意返學佢就話唔鍾意,有時都唔知D細路唸D乜!

原帖由 sheffield 於 10-6-24 16:05 發表
哈哈哈,我個女在11月時也發生過類似事件,但唔想返學維持左約兩個星期,我地就覺得有唔妥就打比老師,原來都係食茶點問題。雖然老師冇鬧但就好緊持要佢食,試過都未派,亞b見到auntie攞粥粥出黎,亞b就已經喊左出黎…其實個老師的 ...

佢之前返tutortxxx 又無野,返學很開心,但後來轉了這所xx幼稚園,問題就發生了。
不過現在佢一個星期返三天課程,比較輕鬆,不想給他想像學校是一種壓力,因為九月返K1。

原帖由 RUVSY 於 10-6-24 16:36 發表
有big bad wolf, 會不會有狼公仔貼在學校嚇親佢, 但小朋友時常將幻想和真實分不開.

阿仔每次都用很慘的聲線講唔鐘意返學, 但我問點解, 他又講不出, 有時話學校黑(但我問老師學校無黑房), 又話不鐘意同學老師. 我湊 ...

原帖由 cacanov06 於 10-6-24 12:11 發表

嘩, 喊足2個月? 咁d老師真係要有超級忍耐力啦!
我係到諗, 佢係學前班度喊成咁, 其實都唔知學到d咩野, 老師同佢講野, 叫佢玩做指令, 佢都冇做度...淨係喊.
咁其實會唔會浪費時間同$$$呢?  到時返pn可能佢都係咁... ...

其實我覺得不同學校也不需要返, 他又要適應多一次好辛苦, 可能你能不能夠在現在返開的pg中離開一陣, 等他在熟習的環境適應自己一個會容易些.

我都好同意,讓他離開一陣子。
喊兩個月好可僯。
始終他們是年紀少,不太董表達。

原帖由 RUVSY 於 10-6-24 17:07 發表

其實我覺得不同學校也不需要返, 他又要適應多一次好辛苦, 可能你能不能夠在現在返開的pg中離開一陣, 等他在熟習的環境適應自己一個會容易些.
‹ 上一主題|下一主題