用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一件不公平的事.....校長的職業操守
樓主: onlytheone
go

一件不公平的事.....校長的職業操守 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我都覺得好正常, 將來小朋友(其實我地大人都係一樣)出梨做事, 實力好重要, 但人際關係唔可以無, 所謂出外靠朋友, 點先有'朋友'? 就係平時你點對人, 點付出, 同用心. 至少B家長付出自己時間同精神係學校方面, 得到校長認同, 佢既小朋友應該都唔會太差.

這位家長,不要動氣,我認為只是那間小學收生標準有問題,因為本人亦是家教會主席,亦得到幼稚園校長寫信去叩門,但都不成功。 我的小朋友在第一及第二次大抽獎中,不但抽不到心儀小學,還派到第八選擇, (反而那些內地家長,抽到我心儀那間小學或者頭三志願),但我都沒有氣餒,一心去叩門,自問我的小朋友那份profilo都好好,(內有七、八張校內比賽的cert、劍橋英文成績表等等...),但都失敗, 而且好那間小學不設面試,但同班有人叩門成功,(我的小朋友比較那位同學,無論是老師或其他家長口碑,大家都不相伯仲,而且他都中了頭三志願),所以我真的很氣憤 ,現在還不知叩門失敗的原因,有沒有家長可以和我分享心得。

我覺得校長的做法好合理。

B媽咪的付出, 無論是出於私心還是公義, 都應該得到回報。

反而A媽咪不用付出,郤希望得同B媽咪一樣的待遇,是佔便宜心態。

因此我十分十分感激我女的校長,因為我也佔了她的便宜。
[

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-21 18:12 發表

反而A媽咪不用付出,郤希望得同B媽咪一樣的待遇,是佔便宜心態。

因此我十分十分感激我女的校長,因為我也佔了她的便宜。 ...

此"小學校長"得到B媽咪盡心嘅帮助支援。然後,彈張內容不盡不實之介紹信,叫中學校長收B女。嘩,好處嘗盡,苏州史却要別人跟,過唔過分啲。

介紹信的內容(家長的滿意程度)和家長貢献掛勾,呢啲介紹信,唔要好過要。

我都認同校長既做法.  就算呢位學生成績一般, 但其家長擺咁多時間係學校, 勞心勞力, 我個人就唔會jealous佢啦, even唔單只係reference letter, 就算有人事入到名校, 都低佢, 因呢位家長真係付出唔少. 唔係係人都願意咁做既.

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-21 18:12 發表

因此我十分十分感激我女的校長,因為我也佔了她的便宜。 ...

原帖由 judy 於 10-6-21 18:36 發表

此"小學校長"得到B媽咪盡心嘅帮助支援。然後,彈張內容不盡不實之介紹信,叫中學校長收B女。嘩,好處嘗盡,苏州史却要別人跟,過唔過分啲。

介紹信的內容(家長的滿意程度)和家長貢献掛勾,呢啲介紹信,唔要好過要。 ...

我地又点知呢封令B家长满意既介绍信讲什麽呢,或者便是赞赏B家庭热心校务,小朋友品行又非常好呢(楼主话B家长囡囡幾叻好乖)!

如何得知好的介绍信便是要说些不尽不实的说话?

恕我愚鈍, 好多問號添:

1) 內容不盡不實的介紹信 - 您點知,就算您係A媽, B媽都未必會講您知架.

2) 蘇州屎 - 更加無厘頭, means what? B女好差, 品行有問題?

3) 小學校長叫到, 中學校長就收。莫非小學校長權勢大過中學果位? 您又點知呢?

4) 介紹信內容同家長貢獻掛勾, 合理之至。先不說利益不利益, 現在間間學校都講求家校合作。家長有投入, 體現家校合作精神,校長講出事實,咁都唔岩?

原帖由 judy 於 10-6-21 18:36 發表

介紹信的內容(家長的滿意程度)和家長貢献掛勾,呢啲介紹信,唔要好過要。 ...
[

原來這樣一分耕耘一分收獲,成績表會否高分D呀,捐錢贊助是否就可入名校,果然學校就是社會的"縮"影!

呢個肯定係正常現象, 但唔代表一定岩一定合理. 我唔知樓主的資料是否屬實, 如果不是實情就唔使討論, 如果屬實的, 校長唔應該同A講一個原則, 同B做另一樣野, 呢個絕對不是好榜樣.
但係大家都唔使太著意呢D推薦信, 真係作用幾乎等於零, 唔好咁介懷喇

醒目開學勳章

原帖由 goodboymama 於 10-6-22 23:24 發表
原來這樣一分耕耘一分收獲,成績表會否高分D呀,捐錢贊助是否就可入名校,果然學校就是社會的"縮"影!

咁未必會高分d, 不過'捐錢' 就一定有 "幫助(著數)", 尤其係大學. 唔好話學校就是社會的"縮"影, 一個小小office/公司都係社會的"縮"影.

我不知道捐錢贊助是否就可入名校。

但是用心用時間去投入學校,同用錢去投入學校,絕對不能同日而語。

用心用時間,代表家長認同學校,熱愛學校,重視小朋友的教育。妄想用錢提昇自己小孩在校的地位,得罪講句,只能讓人看著市儈。

原帖由 goodboymama 於 10-6-22 23:24 發表

[

呀,係喎,吾怪得我女幼稚園小母牛賞書樂,全校捐錢最多果個會有奬狀,仲要好表揚地係畢業禮上上台領奬添,原來張cert可以為扣門加分,我真係C蠢,無諗到Li點...
不過現實還現實,我吾多buy,好似叫小朋友鬥多咁..

‹ 上一主題|下一主題