用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!! ...
go

小五下學期考試成績好差, 好好好擔心呀!!! [複製鏈接]

我個仔讀直資, 有中學部(都係直資), 係區內Band 1學校.  中學部冇參加派位, 如果可以佢地都會盡量收番哂自己小學既學生.  不過佢地都SET左標準, 要主科+常識有GOOD PASS (即係要70分以上).

不過我個仔好唔爭氣, MATHS得56, 英文只係有D grade, 中文同常識都係C grade.

好擔心好擔心..... 其實我已經一早開始同佢溫.  不過佢好心散, 唔夠認真對待呈分試. 如果佢計哂全級同學, 佢只係Band 3.

點好呀!!!以佢張咁既成績表, 稍為好D既中學都唔會SO佢啦.  我真係好驚佢下年D成績仲係咁. 我呢個暑假會勁操佢.  不過而家我有咩可以做, 去做定2手準備? 我好驚好驚到時冇學校收佢呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

點解男仔總係咁???? 唔驚架咩????!!!
   0    0    0    0

下年我囡囡就5年班, 我個補習老師已為好做好準備於這個暑假作好準備. 如果小朋友一向是你自己教, 不如問下身邊有沒有近屋企(較方便)的補習老師, 你要明白自己教方法是否合適你的小朋友, 我有個教書朋友, 佢囡囡都係請補習老師, 因為佢兩公婆話個囡都唔聽佢講, 你都可以考慮一下.

原帖由 Teresa 於 10-6-15 00:05 發表
我個仔讀直資, 有中學部(都係直資), 係區內Band 1學校.  中學部冇參加派位, 如果可以佢地都會盡量收番哂自己小學既學生.  不過佢地都SET左標準, 要主科+常識有GOOD PASS (即係要70分以上).

不過我個仔好唔爭氣, MAT ...

醒目開學勳章

hi,

我覺得收起怒氣,同仔仔認認真真傾一次!想當年我亞仔係小四補底班考第一,係小五'蚊'車邊入到精英班,做父母當然極開心,但精英班模式唔啱亞仔讀,佢係呈分試暴跌三十幾名! 我係黃大仙網,d 好嘅band two學校競爭好大,我擇咗幾間直資去俾亞仔考,全部有得in,因亞仔操行有A,但有d學校要排ranking,咁就冇行.....我上年要見到第八間先收,果種感覺簡直可出部身酸史!

p.s.我要返工,晚上再續

yuk hei mum

你呀仔應該讀名校la....唔好擔心住,可能男仔係咁la,未識諗,唔認真.. 依家先第一次試,有得追,大把人係咁...定d先....我都覺得你可以試下d補習社,要有補開你間學校既,唔係放手比補習社,你都要同佢溫.但因為佢地有大量 past paper,呀仔做得多,自然好d... 操卷....呢個係急救既方法.....
就算真係唔得升唔上,因名氣關係,你呀仔考d二線直資都易,so放鬆d....有彎轉.........加油...

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

我自己都係過來人, 呈分試都係比家長同小朋友壓力好大(我兒子今年升中), 但第一次絡果出左亦都改變唔到, 我地做家長既要身教,不要氣餒, 因為仲有二次考試, 小朋友見到你積極, 佢都會積極,
加油^^

醒目開學勳章

Teresa 你小朋友中學部冇參加派位,我想你除了勁操外,都要開始搜集其他直資或津校資料,再失手學校比唔比你小朋友留班? 如果無得留都幾煩,我女學校都冇參加派位,六年級達不到中學水平可以留班,唔想留通常會轉去維多利亞。但通常都是一科比較weak,好少科科都weak. 你先谷起兩科主科,揾學校會易D

Hi Teresa,

鎮定D先,你囝囝操行OK既話,不用太悲觀的。
還有兩個呈分試要努力的。
有機會既話不妨搵老師傾多D,比學校知道你既誠意,到時萬一真係做左邊緣人,簡你既機會都高D。加油呀!

Jackie

跟你平常形容, 你呀仔的轉數快,又不是沒有看中文書, 成績應該不只這樣, 到底問題在哪裡?

1.
粗心?

2.
反叛?

3.
考試技巧?(應該不會,你應該有過招給他!)

現在先有找出問題, 才能對症下藥!

不過時間過得真快, 好像不久以前才跟你討論小一入學, 轉眼又要擔心升中啦!

:-D :-D :-D :-D

醒目開學勳章

Teresa 你仔仔應該同我個女一樣不用考呈分試,决定收唔收你仔仔是中學校長,我女學校是看成績一定要主科全部合格才可升班,到唔合格選擇唔留班才找學校已經太遲,女仔可能比較容易,但男仔找好學校真是有點難,我識有幾個朋友的兒子今年見幾間直資都唔收,考直資通常想讀英中,英文要好,而且女仔比男仔早識想,面試比男仔優勝好多,你今個暑假好好同佢傾吓,唔好看電視,多做練習。如果六年級上學期再唔得,真是要好好準備考其他學校。

多謝你地鼓勵!

我個仔係讀名校, 學校既英文都係深.  我個仔本身係冇咩危機感既人.  佢考得唔好係會唔開心, 不過只係維持幾日唔開心就"咩事都冇"....

補習已經有喇, 一日2個鐘.  不過我個仔用哂d補習時間做功課, 溫書主要都係我同佢溫.  我已經一早同佢開始溫, 不過佢d野全部係short term memory. 計數鐘意心算多過列式, 但係心算又唔係準過人, 所以錯埋錯埋都係careless mistakes!!!! 同佢講過架喇.... 我"目及"住佢做野佢咪同我用算草紙列式囉.  到左考試, 冇我o係隔離, 做咩都得啦.....

至於英文, 我知佢comprehension比較深, 我又搵d深少少既比佢做, 不過佢好懶, 唔查dictionary, 求其寫答案就算, 加上佢鐘意拖慢d野黎做, 做成個鐘都未做哂一個exercise, 咁到考試都可以想像到會點啦!!!

同佢傾過喇, 佢話擔心架! 不過隔左冇耐佢又依然故我--worksheets/ex books 周圍放, 搵唔到, 交唔齊, 自然溫書都係事倍功半. 連老師派既notes佢可以周圍放, 都唔知有幾多次係我問佢同學scan番比我我至有份留底呀!

佢而家讀緊既直資係冇參加派位既, 理論上, 校方都想收番哂所有小學部畢業生.  我個仔o係學校discipline冇問題 (只係耐唔耐欠交欠帶), 佢又做librarian又肯幫老師同學, 老師眼中, 佢唔係"問題學生".

我而家係擔心, 萬一下年佢中學部唔收佢, 佢學校又唔係參加派位, 即係死路一條.  我幫佢辛辛苦苦舖既路就比佢一舖清袋!!!

原帖由 502 於 10-6-15 10:36 發表
跟你平常形容, 你呀仔的轉數快,又不是沒有看中文書, 成績應該不只這樣, 到底問題在哪裡?

1.
粗心?

2.
反叛?

3.
考試技巧?(應該不會,你應該有過招給他!)

現在先有找出問題, 才能對症下藥!

不過時間過得真快, 好像不久以前才 ...

係呀! 時間過得快, 又要煩喇....

我個仔好鐘意睇書, 咪就係鐘意幻想, 鐘意自己天馬行空囉.  所以要佢set個框讀書, 佢唔多鐘意.  只要你有一刻唔"目及"住, 佢咪又"偷圖書睇"囉. 懶理係考試定測驗, 佢間房立立亂, 但係床上就一大堆圖書, 11pm打後就係佢睇書既"黃金時間", 日日都要"燈火管制"呀!!!

我試過將佢既書/玩具封箱.  不過佢偷偷地拆番出黎, 拎下又一本, 拎下又兩本.....

總之依家做家長真難, 管得太緊又唔得 (郁d話跳樓, 報警), 放手唔理又唔得 (無王管), 好難取平衡.
你都唔駛咁擔心, 仲可以追, 好多係第一次報分唔理想, 第二次追番好多. 不過, 緊係要下功夫啦! 你真係試吓搵補習班, 以前我都以為自己可以教, 可以應付, 但原來唔同, 人哋係有方法教.

Teresa,

比D願鼓勵你!

女女表姐5年班下學期亦是考得好差, 暑假狂操, 6年班成績進步好多, 自行都有得去BAND 1中學INTERVIEW. 現等結果. 所以, 我用同一個例子豉勵個女唔好放棄, 仲有機會. 真係要好好利用個暑假假期. 只要佢肯開窍, 就會事半功倍!

Teresa,

見妳平時溫文爾雅淡淡定定,今次完全感受到妳的焦急。男仔真係好麻煩,成績起落可以好大,我細仔今年同樣是小五,數學成績大起大落,可以由A變唔合格。今日考試,琴晚仲睇世界杯,睇完就去訓覺,真係激死!

但語文科的成績應該較穩定,好少會大起大落,會唔會係今次份卷出得好特別?會唔會全班同學都考得好低分?

另一討論區的家長經常話多閱讀就一定有好的語文能力,我相信您個仔的能力係無問題,只係呢份卷的分數較低而已,不要被一次的分數打沉一貫的自信啊!

Tommy

我都好唔開心, 昨日囡囡派卷, 佢平時最叻既數學, 竟然失手, 考得好差, 佢從未試過在考試時考成咁既分數, 今次仲係呈分試, 我成個人好down,其餘兩科主科都係考得麻麻地,  我都唔知點去見學校, 希望佢趁住呢過暑假加倍努力, 可以會有進步.

唔管就假喇.... 我都同個仔講, 要考學校, 人地係唔會深究你成績表既低分原因 (唔小心, 程度深, 考試時狀態唔好...), 人地睇既只係"分數", 個分唔靚仔, 佢把口幾叻都係假!! (我個仔講野好叻, 叫佢面試其實係easy job!)

數學呢, 全班得佢一個fail咋... comprehension呢, 佢"聲稱"唔止佢一個fail.  不過成科主科拉勻佢都係得個D, 點見人?

我做呀媽既梗係急啦.... 佢呢個summer都睇怕唔使去玩喇....

男仔要幾多歲至"開竅"架? 我以前讀小學時成績都係一般, 不過我識驚, 所以會好早開始讀書, 死讀爛讀都比我考到Band 1中學.  我個人係唔可以急做野, 一定要plan好o個d. 但係我個仔就同我相反.  教佢真係好辛苦呀!!!!

好明白你既感受.

我有朋友佢個女又係有直升中學, 無參加派位, 點知奶左野, 六年級考得唔好, 學校唔收番..., 直資第一回合又己經玩完咁制, 而家就等EDB 揾個位俾佢, 唔知派去邊架, 因為佢地無參加過任何呈分試呀嗎.  所以我諗無論你個仔追唔追到啲成績, 你都要有兩手準備, 揾定其它直資既資料先.

我女都係好大意既人, 把口又係好叻, 不過我同佢講, 你把口叻, 你都要攞到張入場卷先得, 而呢張入場卷係用你成績去換既, 你換唔到入場卷, 你把口叻俾邊個聽.....

佢聽就係咁聽, 但依然顧我... 死未.

原帖由 Teresa 於 10-6-15 14:28 發表
唔管就假喇.... 我都同個仔講, 要考學校, 人地係唔會深究你成績表既低分原因 (唔小心, 程度深, 考試時狀態唔好...), 人地睇既只係"分數", 個分唔靚仔, 佢把口幾叻都係假!! (我個仔講野好叻, 叫佢面試其實係easy job! ...

醒目開學勳章

原帖由 littlecat 於 10-6-15 14:18 發表
我都好唔開心, 昨日囡囡派卷, 佢平時最叻既數學, 竟然失手, 考得好差, 佢從未試過在考試時考成咁既分數, 今次仲係呈分試, 我成個人好down,其餘兩科主科都係考得麻麻地,  我都唔知點去見學校, 希望佢趁住呢過暑假加倍 ...

我都係, 今次由於要呈分, d卷唔可以攞番屋企, 仔仔剩係講左分數比我知, 我又唔知佢錯乜...英文今次剛剛合格多1分..其他都係一般, 現在考完試, 叫佢再番補習社做練習都唔肯, (補習社已比左 1個月學費), 佢個心唔知飛左去邊了,

原帖由 Teresa 於 10-6-15 14:28 發表
唔管就假喇.... 我都同個仔講, 要考學校, 人地係唔會深究你成績表既低分原因 (唔小心, 程度深, 考試時狀態唔好...), 人地睇既只係"分數", 個分唔靚仔, 佢把口幾叻都係假!! (我個仔講野好叻, 叫佢面試其實係easy job! ...

我覺得妳唔應該把目標放在找學校上,應集中解決孩子的數學和英文 comprehension 問題。但這些問題也不一定是死做難做可以解決。

其實好的中學是不能代替妳去解決孩子的學習問題,因此入到也沒用。中學的效能不是妳想象中的大,否則妳的學校也不用設下 Good Pass 的條件。

香港的教育制度是中六才有真正的公開試,因此不用太介意呈分試的結果,只要有計劃地去安排和準備這六、七年後的考試。目光放遠一點吧!也讓自己放鬆一些。妳不是得一個暑假,而是還有六、七年,當然,妳也不能讓任何時間輕易流走。

Teresa/Littlecat & all,

好明白你哋嘅心情, 因我都係剛經過三次呈分試的家長, 現在等放榜. 個三次呈分試壓力真係好大.  啲仔女唔覺架, 佢地唔知道好學校競爭大, 我個女仲叻, 以為剩係得佢報咁, 你緊張時佢唔緊. 上星期四開始考埋最後一次唔駛報分試, 今日剛考完, 今次就輕鬆得多啦! 但睇番同校五年班個d, 都替佢地緊張.
依家個女成績已定, 係擔心唔知派到邊間學校, 香港嚟個考試制度真係玩死家長
‹ 上一主題|下一主題