用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 升P.1, 有沒有家長及學生 orientation?
go

升P.1, 有沒有家長及學生 orientation?

我都唔知P.1係點樣, 其實好多野都想問...  有沒有orientation呢?

幾時要買書?  係咪自己去買校服?  食lunch係canteen食定係課室食?  書包有沒有話要某隻色?  有珠得唔得?  Recess有幾多個? 要留係課室定要落樓?  食完lunch做什麼?  我有d驚阿仔會玩得太開心會走出街(以為好似中學生出街食lunch, hahaha)?

我都唔知P.1係點樣, 其實好多野都想問...  有沒有orientation呢?
你既意思係briefing家長?開學個陣有,今年8月18日亦要返去睇分班,到時都會有講

幾時要買書?
畢業前應該有書單,可以學校訂,亦可以自己買,如果跟學校訂要等到開學日先攞到書,學校唔想家長暑假已經開始讀

係咪自己去買校服?
校服同幼稚園一樣,除左運動衫,女仔就唔再著紅襪褲

食lunch係canteen食定係課室食?
P.1 to P.3係一定要係課室食,可以係學校訂飯或者自己送

書包有沒有話要某隻色?  有珠得唔得?
無規定,但唔可以有掛飾

Recess有幾多個? 要留係課室定要落樓?
sorry, d 個問題要遲D答你,等大女放學問左佢先

食完lunch做什麼?
P.1 第一個月有"小老師"(五六年級既學生,一個帶四個小朋友),帶D小朋友食完飯去校園周圍參觀,之後個個月就開始有D唔收錢既課外活動係lunch time後,多數係1:00pm to 1:30pm,上半個學期,小朋友亦可以自由去地下玩或者去一樓圖書館

我有d驚阿仔會玩得太開心會走出街(以為好似中學生出街食lunch, hahaha)?
No way,出學校或入學校有一個午飯證(有相既),小朋友lunch time外出一定要show證,家長入學校送飯,探小朋友亦都一樣要show證,只要你keep住個證,佢就出唔到去

大約係咁,因為我唔係D好detail既媽咪,有D野可能記錯,希望幫到你!

Lulu

嘩............  Very detailed, thank you very much.

lunch後去地下玩, 其實玩什麼? 會唔會打波?   

小學有兩組"遊樂場",P.1至P.3就用近D座雨操場個邊,P.4至P.6就用近C座個邊,除此以外可以係B座同D座雨操場玩吓紅綠燈,但唔可以跑太快,有老師睇住,有D小朋友可以打吓兵兵球,大D可以打badminton,好似仲可以去打電腦...都幾多野,我都唔太清楚!

小息上午有兩個,下午一個,唔可以落操場,用黎去洗手間,食吓野,飲吓水.

小一無記錯唔建議比錢小朋友帶返學,小賣部要有家長陪先去得買野.

小一同幼稚園好唔同,小朋友真係要D時間適應,但我地學校無物適應期,無記錯只有一天返半日,之後就正式上課教書,所以家長如果時間許可,第一個月可以lunch time多D去學校,不過入門口好迫,預左要辛苦D!

我都係過來人,明白做家長既心情,有野唔清楚你可以再問,知既都會盡答!

Lulu

唔該晒你呢支明燈,而家開始對P.1有多些了解了!!!Many thanks!

原帖由 Lulu0820 於 10-6-14 16:51 發表
小學有兩組"遊樂場",P.1至P.3就用近D座雨操場個邊,P.4至P.6就用近C座個邊,除此以外可以係B座同D座雨操場玩吓紅綠燈,但唔可以跑太快,有老師睇住,有D小朋友可以打吓兵兵球,大D可以打badminton,好似仲可以去打電腦...都 ...

To Lulu0820, over...over..可唔可以問多一樣無聊野呀....想問一下培小那邊d toilet 係坐廁定係x(音:貓)廁呀??  

另外, 補充一句...除了18-Aug要返去睇分班之外, 21-Aug (SAT)都要返去什麼"小一家長會"...你係咪兩天都去呀?!  Thanks!!

原帖由 Lulu0820 於 10-6-14 16:51 發表
小學有兩組"遊樂場",P.1至P.3就用近D座雨操場個邊,P.4至P.6就用近C座個邊,除此以外可以係B座同D座雨操場玩吓紅綠燈,但唔可以跑太快,有老師睇住,有D小朋友可以打吓兵兵球,大D可以打badminton,好似仲可以去打電腦...都 ...
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

...係"貓"廁...笑到差D答唔到你!!
D小朋友用貓廁會好D,好似每個廁所有一格坐廁咁多,我估係比佢地開大用!

8月18日係一定要返去睇分班,你或你個小朋友返唔到都要搵個代表去(菲庸or親戚),唔去好似當你唔要個學位.都提一句,記得銀行要夠錢交九月學費(八月過數),因為過唔到學校又唔會通知你,又當你退學!大女當年就係有個同學仔遲左一日入錢,過唔到數,睇分班個陣唔見有佢個名,去校務處問先知咁既情況,當然後尾都攪番掂,但費事嚇親C!

8月21日係家長要番,當日會詳細講每科既教法,測,考,常分既計法咁,等家長了解多D,幫小朋友都易D,不過如果無小朋友讀開小學,初初聽有D一頭霧水(我當年就係),但之後就會發現課程介紹個D家長會好重要,有時間就最好出席啦!

Lulu  

原帖由 winniepoon 於 10-6-17 12:20 發表
To Lulu0820, over...over..可唔可以問多一樣無聊野呀....想問一下培小那邊d toilet 係坐廁定係x(音:貓)廁呀??  

另外, 補充一句...除了18-Aug要返去睇分班之外, 21-Aug (SAT)都要返去什麼"小一家長會"...你係咪兩 ...

唔洗客氣!以前都係BK d媽咪幫我,人幫我我幫人姐!  

原帖由 laurat 於 10-6-17 09:19 發表
唔該晒你呢支明燈,而家開始對P.1有多些了解了!!!Many thanks!

Wah...竟然係"貓"廁...講真, 曉晴真係唔係好識用"貓"廁ga, 我驚佢"整"濕對鞋ma...好...等我暑假期間搵多d"貓"廁 比佢用先..哈!!  哈!!

8月18日正常都應該會特登請假去嘅...話哂都要睇一下個囡會同d什麼人一班ma...anyway, 不如, 約定你那天一起共同午餐呀??  

winniepoon

原帖由 Lulu0820 於 10-6-17 14:16 發表
...係"貓"廁...笑到差D答唔到你!!
D小朋友用貓廁會好D,好似每個廁所有一格坐廁咁多,我估係比佢地開大用!

8月18日係一定要返去睇分班,你或你個小朋友返唔到都要搵個代表去(菲庸or親戚 ...

你得閒帶囡囡去對面圖書館個洗手間練習吓,我囡好鍾意去個度,因為佢自己攪得掂,又乾淨!

你唔提我都無留意,我大囡係上午回校,細囡係下午,我驚時間上難安排,你21號會唔會返?如果會,不如一齊食早餐,個日唔洗帶細路,傾計都方便D!

得閒可以call 我!

Lulu

原帖由 winniepoon 於 10-6-18 09:00 發表
Wah...竟然係"貓"廁...講真, 曉晴真係唔係好識用"貓"廁ga, 我驚佢"整"濕對鞋ma...好...等我暑假期間搵多d"貓"廁 比佢用先..哈!!  哈!!

8月18日正常都應該會特登請假去嘅...話哂都要睇一下個囡會同d什麼人一班ma...a ...

係wor...佢地年年都唔同班ga wor...that's why 你大那件都要回校...so trouble...so busy..."都話媽媽好重要ga la..."

原帖由 Lulu0820 於 10-6-18 10:29 發表
你得閒帶囡囡去對面圖書館個洗手間練習吓,我囡好鍾意去個度,因為佢自己攪得掂,又乾淨!

你唔提我都無留意,我大囡係上午回校,細囡係下午,我驚時間上難安排,你21號會唔會返?如果會,不如一齊食早餐,個日唔洗帶細路,傾計 ...

小賣部有什麼東西賣呀? 有沒有魚旦, potato chips, and junk food 賣?  可否用octopus?

小賣部有什麼東西賣呀? 有沒有魚旦

potato chips

and junk food 賣?
有,雪榚,雪條,百力滋,糖,紫菜,亦有粟米

可否用octopus?
NO

Then, 男廁是否都是"貓"廁?  其實好難去"貓"廁喎!!!

仲有, 請問小學d工作紙, 通告有否轉用白紙?  幼稚園d黃色紙好古老呀, 其實我自己讀中學小學都用白紙啦!!!

原帖由 winniepoon 於 10-6-18 09:00 發表

8月18日正常都應該會特登請假去嘅...話哂都要睇一下個囡會同d什麼人一班ma...a ...

over..over...仲有野想問...

學校比唔比女孩子穿"防走光褲"在校裙裡ga??  Thanks!

Then, 男廁是否都是"貓"廁?  其實好難去"貓"廁喎!!!
唔清楚,無參觀過

仲有, 請問小學d工作紙, 通告有否轉用白紙?  幼稚園d黃色紙好古老呀, 其實我自己讀中學小學都用白紙啦!!!
都係個D黃紙,英文就第二種

細囡而家返學都有著喎...

原帖由 winniepoon 於 10-6-23 12:44 發表
over..over...仲有野想問...

學校比唔比女孩子穿"防走光褲"在校裙裡ga??  Thanks!

over...over...到我有野問))))

有無人報左小一適應班?請問要唔要著校服返去??

我都聽人同車的媽咪講過, 但點解我完全唔知是什麼來的, 幾時問ga??  個"適應班" 在那時舉行ga?  Thanks!

原帖由 Lulu0820 於 10-6-24 11:00 發表
over...over...到我有野問))))

有無人報左小一適應班?請問要唔要著校服返去??

之前派左一份單張,係培正教育中心攪既,一個星期連續返五日為之一個course,係培正中學上堂,有三個星期比你選,但就要自行報名,send cheque 去培正教育中心.

我原本想報2/8-6/8個星期,但寄form寄得太遲,只係報到19/7-23/7,我大囡上過,但我唔寄得左要唔要著校服...

唔係一定要上既,只係我大囡個陣有上,公平起見,都比細囡上吓!

原帖由 winniepoon 於 10-6-24 12:47 發表
我都聽人同車的媽咪講過, 但點解我完全唔知是什麼來的, 幾時問ga??  個"適應班" 在那時舉行ga?  Thanks!