用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔駛考試/測驗?
go

唔駛考試/測驗? [複製鏈接]

請問係唔係所有幼稚園都唔駛考試同測驗?咁暑假或者平日會安排什麼活動俾小朋友?
   0    0    0    0

我囡囡那間明我將考試改稱為學習評估,K1背故事、認中文單字、算數學、英文口試等等。暑假就安排游泳、音樂和英文。

My daughter's kindergarten only has some progess assessment.
For summer, I only choose the courses that near my home.

背故事???? Quite difficult wor

原帖由 jennifer1100 於 10-6-12 23:10 發表
我囡囡那間明我將考試改稱為學習評估,K1背故事、認中文單字、算數學、英文口試等等。暑假就安排游泳、音樂和英文。

To Twinsstar,
她校老師預早提供一遍文章給學生,考試時老師只提供圖畫,要學生說出整個故事,考他們記憶、表達能力!

原帖由 jennifer1100 於 10-6-12 23:10 發表

咁以前既考試佢地考d K1學生D咩野呢 ?

原帖由 jennifer1100 於 10-6-14 17:01 發表
她校老師預早提供一遍文章給學生,考試時老師只提供圖畫,要學生說出整個故事,考他們記憶、表達能力!

吓?說故事唔應該要變成背故事喎!這只是考記憶力,而不是表達能力。如果表達能力好,就不用背故事啦!

原帖由 jennifer1100 於 10-6-14 17:01 發表

明我係出名谷的幼稚園, K1背故事、認中文單字、算數學、英文口試等真係幾深。請問K1有無功課做?
要寫字未呀?
你囡囡係讀西灣河/奧運的明我?
我都諗住報西灣河明我, 但又覺得佢地的校舍好舊, 而且BK媽咪話d老師都幾惡?
你覺得呢?
‹ 上一主題|下一主題