用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣官立小學 2010/2011 New Year come
樓主: dindinma
go

2010/2011 New Year come [複製鏈接]

原帖由 ETET 於 10-7-8 22:53 發表
你囡囡讀得開心嗎?功課多唔多?在學校有咩要注意請提點,因為我驚阿仔成舊雲咁矇矇吓!
Thanks!

我都係咁話呀! 亞仔又係好怕醜好內向架! 真係好擔心呀!

原帖由 wingwinglee 於 10-7-8 18:21 發表
恭喜你哋, 我個囡都係讀官小, 不過9月升2年級

請多多指教

原帖由 ETET 於 10-7-8 22:53 發表
你囡囡讀得開心嗎?功課多唔多?在學校有咩要注意請提點,因為我驚阿仔成舊雲咁矇矇吓!
Thanks!

我囡囡讀得都幾開心, 但功課真的比較多, 而且會有很多抄寫的功課, 所以我相信你們要先習慣這點,而另一點要注意的是要幫小朋友備課, 因為老師的授課速度比較快, 小朋友可能未明白內容, 老師已再教授第2課。

原帖由 surewin 於 10-7-8 23:16 發表

請多多指教

唔好咁客氣啦, 只係大家交換一下心得。:

原帖由 wingwinglee 於 10-7-9 14:16 發表

我囡囡讀得都幾開心, 但功課真的比較多, 而且會有很多抄寫的功課, 所以我相信你們要先習慣這點,而另一點要注意的是要幫小朋友備課, 因為老師的授課速度比較快, 小朋友可能未明白內容, 老師已再教授第2課。 ...
唔該你呀!好等我有個心理準備點樣應付都好
[/url]

原帖由 wingwinglee 於 10-7-9 14:16 發表

我囡囡讀得都幾開心, 但功課真的比較多, 而且會有很多抄寫的功課, 所以我相信你們要先習慣這點,而另一點要注意的是要幫小朋友備課, 因為老師的授課速度比較快, 小朋友可能未明白內容, 老師已再教授第2課。 ...

hi!想問下書係唔係一定要係學校買?因為要等到9月開學先有書,如果自己買,可以係邊度買?
你女女一年級d書要唔要,如果唔要,可否送出比我,等我可以係暑假同仔仔睇下先,備下課都好.thankyou!
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg

原帖由 熊媽 於 10-7-10 14:05 發表

hi!想問下書係唔係一定要係學校買?因為要等到9月開學先有書,如果自己買,可以係邊度買?
你女女一年級d書要唔要,如果唔要,可否送出比我,等我可以係暑假同仔仔睇下先,備下課都好.thankyou! ...

如果你有書單, 你可以自己去書局買, 但discount 可能唔同, 我囡囡都係9月開學才買書。

我囡囡D書本-常識及中文已比朋友, 但其他的都可以給你。

Hi, wingwinglee,
請問:
1)荃官的午膳ok嗎? 是不是逐個月收午膳費?
2)學校的課外活動是否會安排在放學的時間? 還是在星期六進行?
3)學生在學校是否有空閒時間做部份功課? 還是全部都要留待回家才做呢?
很多問題...不好意思

hi all,

我囡囡派去A班, 請各位多多指教!

我想問下, 有無好的補習舍介紹, 因為家長要上班, 回家太夜, 只能用好少時間為囡囡睇功課..謝謝

原帖由 raneepoon 於 10-7-17 11:20 發表
hi all,

我想問下, 有無好的補習舍介紹, 因為家長要上班, 回家太夜, 只能用好少時間為囡囡睇功課..謝謝
我都想知呀!我又係煩緊放學後嘅安排
[/url]

原帖由 surewin 於 10-7-16 18:14 發表
Hi, wingwinglee,
請問:
1)荃官的午膳ok嗎? 是不是逐個月收午膳費?
2)學校的課外活動是否會安排在放學的時間? 還是在星期六進行?
3)學生在學校是否有空閒時間做部份功課? 還是全部都要留待回家才做呢?
很多問題...不 ...

唔好意思咁遲才回覆你。

1. 我的囡囡唔係咁鍾意, 但我見每日有三款比你選擇, 都ok啦, 係逐個月收午膳費, 係預付形式的,
2. 舊年的課外活動係在放學後的,
3 在學校只有小息的時間可以做功課, 冇其他時間可以比她在堂上做的, 她的功課全是在補習社完成的。

原帖由 wingwinglee 於 10-7-20 13:17 發表

唔好意思咁遲才回覆你。

1. 我的囡囡唔係咁鍾意, 但我見每日有三款比你選擇, 都ok啦, 係逐個月收午膳費, 係預付形式的,
3 在學校只有小息的時間可以做功課, 冇其他時間可以比她在 ...

我不好意思就真啦! 不知是否荃官的媽媽比較忙, 幸得妳肯為我們解答問題, 真的非常感謝妳啊

原帖由 wingwinglee 於 10-7-20 13:17 發表

唔好意思咁遲才回覆你。

3 在學校只有小息的時間可以做功課, 冇其他時間可以比她在 ...

想問下你囡囡係邊間補習社補習

謝謝

原帖由 raneepoon 於 10-7-21 09:16 發表

想問下你囡囡係邊間補習社補習

謝謝

我住葵芳的, 所以囡囡要乘校車返學及放學, 佢每天放學後會返屋企休息一陣, 之後工人姐姐再帶佢去葵芳的補習社補習。(我上年就係為放學後的安排煩, 就唯有請工人接送)

但我知學校附近的商場有很多補習社, 好似仲會有接放學的服務, 你可以去問問

我仔仔都係派左去A班呀 , 多多指教!!

原帖由 raneepoon 於 10-7-17 11:20 發表
hi all,

咁岩既, 我仔仔都係派左去石圍角小學 ......

原帖由 ETET 於 10-7-7 00:40 發表
Hi, surewin,
咁都比你認到
無辦法啦!阿仔派到石圍角小學,仲唔揾幾間試吓叩門,嗰陣時個心情都唔知幾咁失落
真失禮了....我好肯定講我囝囝不是叻仔,因為佢面試時唔駛2分鐘就出返嚟,仲要5個英 ...

原帖由 waiwing 於 10-7-25 16:54 發表
我仔仔都係派左去A班呀 , 多多指教!!

Hi, waiwing,
妳好! 亞仔有個同學都被編入A班喎, 因他的爸爸是舊生, 所以第一輪已是順利入了荃官, 好奇一問, 請問妳的囝囝是否都是第一輪已入了荃官?
希望以後多多聯絡, 交換學校情報啦

原帖由 waiwing 於 10-7-25 16:57 發表
咁岩既, 我仔仔都係派左去石圍角小學mouth:" />mouth:" /> ......
係囉咁啱嘅,原本喺石圍角做同學,宜家就大家一齊喺荃官小做同學,不過可惜唔同班
呢度咁多A班嘅,只得Sweetman個囡同我個囝係B班!
B班同學仔你哋喺邊呀)))

[/url]

HI ALL

我個仔仔今年入讀荃官,多多指教!

請問小一午飯,何時申請同交錢?

原帖由 donaldL 於 10-7-27 23:57 發表
HI ALL

我個仔仔今年入讀荃官,多多指教!

請問小一午飯,何時申請同交錢?

Hi, donaldL,
你好! 請問你囝囝被編入那一班? 我的囝囝是D班! 保持聯絡!
‹ 上一主題|下一主題